Perifer neuropati – Diagnose

En række tests kan bruges til at diagnosticere perifer neuropati og dens underliggende årsag.

Når du ser din læge, vil de spørge om dine symptomer og undersøge det berørte område af din krop. Dette kan involvere test af sensation, styrke og reflekser.

Din læge kan også arrangere blodprøver, især for at kontrollere årsager såsom diabetes eller vitamin B12-mangel .

Bekræftelse af, om du har en neuropati

Nogle mennesker kan have behov for at se en neurolog, en specialist i sundhedsmæssige forhold, der påvirker nervesystemet, på hospitalet for yderligere tests.

Disse kan omfatte:

  • en nerveledningstest (NCS), hvor små metaltråde kaldet elektroder er placeret på din hud, der frigiver små elektriske stød for at stimulere dine nerver; nervesignalets hastighed og styrke måles
  • elektromyografi (EMG), hvor en lille nål indsættes gennem din hud i din muskel og bruges til at måle den elektriske aktivitet af dine muskler

NCS og EMG udføres normalt på samme tid.

Identificering af årsagen til en neuropati

Din læge kan normalt identificere den underliggende årsag til perifer neuropati.

Hvis der er mistanke om diabetes, kan de normalt stille en sikker diagnose baseret på dine symptomer, en fysisk undersøgelse og kontrol af sukkerindholdet i dit blod og urin.

Hvis du tager et lægemiddel, der vides at forårsage perifer neuropati, kan din læge midlertidigt stoppe eller reducere din dosis for at se, om dine symptomer forbedres.

Hvis årsagen er usikker, kan du blive henvist til en neurolog for flere blodprøver for at kontrollere:

  • om du har en sjælden erhvervet årsag, der kan være ansvarlig
  • om du har en genetisk abnormitet, såsom Charcot-Marie-Tooth sygdom

Du har muligvis brug for en lændepunktur for at teste en klar, farveløs væske, der omgiver og understøtter hjerne og rygmarv (cerebrospinalvæske) for betændelse.

Biopsi og scanninger

Lejlighedsvis kan en nervebiopsi udføres som en del af din diagnose.

Dette er en mindre kirurgisk procedure, hvor en lille prøve af en perifer nerve fjernes fra nær din ankel, så den kan undersøges under et mikroskop.

Derefter kontrolleres det for ændringer, der kan være et tegn på visse typer perifer neuropati. Men nervebiopsier er sjældent nødvendige.

Du har muligvis også brug for en scanning for at se efter en underliggende årsag til din neuropati, såsom: