Overaktiv skjoldbruskkirtel (hyperthyreoidisme) – Årsager

Hvis du har en overaktiv skjoldbruskkirtel (hyperthyroidisme), producerer din skjoldbruskkirtel for meget af skjoldbruskkirtelhormonerne.

Dette resulterer i høje niveauer af de 2 vigtigste skjoldbruskkirtelhormoner, triiodothyronin (også kaldet T3) og thyroxin (også kaldet T4) i din krop.

Der er en række tilstande, der kan få din skjoldbruskkirtlen til at blive overaktiv.

Graves sygdom

Ca. 3 ud af 4 personer med en overaktiv skjoldbruskkirtel har en tilstand kaldet Graves sygdom.

Graves sygdom er en autoimmun tilstand, hvor dit immunsystem fejlagtigt angriber din skjoldbruskkirtel, hvilket får den til at blive overaktiv.

Årsagen til Graves sygdom er ukendt, men den påvirker mest unge eller middelaldrende kvinder og løber ofte i familier. Rygning kan også øge din risiko for at få det.


Skjoldbruskkirtlen knuder

Mindre almindeligt kan din skjoldbruskkirtlen blive overaktiv, hvis der udvikles klumper (knuder) på skjoldbruskkirtlen.

Knuder er normalt ikke-kræftfremkaldende (godartede), men de kan indeholde skjoldbruskkirtelvæv, hvilket kan resultere i produktion af overskydende skjoldbruskkirtelhormoner.

Det vides ikke, hvorfor nogle mennesker udvikler skjoldbruskkirtlenoduler, men de påvirker normalt mennesker over 60 år.


Medicin

Et øget niveau af jod i din krop kan få din skjoldbruskkirtel til at producere overskydende skjoldbruskkirtelhormoner.

Dette kan lejlighedsvis ske, hvis du tager medicin, der indeholder jod, såsom amiodaron, som undertiden bruges til at kontrollere en uregelmæssig hjerterytme (arytmi) .

En overaktiv skjoldbruskkirtel, der er forårsaget af et lægemiddel, forbedres normalt, når du holder op med at tage medicinen, selvom det kan tage flere måneder, før dit skjoldbruskkirtelhormonniveau er vendt tilbage til det normale.

Andre årsager

Andre mulige årsager til en overaktiv skjoldbruskkirtel inkluderer: