Overaktiv skjoldbruskkirtel (hyperthyreoidisme) – Diagnose

Se en læge, hvis du tror, du kan have en overaktiv skjoldbruskkirtel (hyperthyroidisme).

En diagnose vil være baseret på dine symptomer og resultaterne af en blodprøve, der vurderer, hvor godt din skjoldbruskkirtel fungerer.

Skjoldbruskkirtelfunktion blodprøve

En læge kan sørge for, at du tager en blodprøve for at kontrollere dit niveau af skjoldbruskkirtelhormon. Dette er kendt som en skjoldbruskkirtelfunktionstest.

Testen kontrollerer niveauerne af:

  • skjoldbruskkirtelstimulerende hormon (TSH) – et hormon produceret af hypofysen (en kirtel i bunden af hjernen), der styrer produktionen af skjoldbruskkirtelhormoner
  • triiodothyronin (T3) – et af de vigtigste skjoldbruskkirtelhormoner
  • thyroxin (T4) – en anden af de vigtigste skjoldbruskkirtelhormoner

Dine skjoldbruskkirtelhormonniveauer sammenlignes med, hvad der er normalt for en sund person i din alder. Et lavt niveau af TSH og høje niveauer af T3 og / eller T4 betyder normalt, at du har en overaktiv skjoldbruskkirtel.

Læger kan henvise til disse målinger som “fri” T3 og T4 (FT3 og FT4).

Hvad der betragtes som normalt, varierer afhængigt af ting som din alder og den nøjagtige testteknik, der bruges af laboratoriet.

Find ud af mere om en TSH-blodprøve

Yderligere test

Hvis dine skjoldbruskkirtelhormonniveauer er høje, kan du blive henvist til en specialist for yderligere tests for at finde ud af, hvad der forårsager det.

Yderligere blodprøver

Du kan have en anden blodprøve for at lede efter anti-skjoldbruskkirtel antistoffer.

Disse findes normalt, hvis du har Graves sygdom, en almindelig årsag til en overaktiv skjoldbruskkirtel.

En blodprøve kaldet erythrocytsedimenteringshastighed (ESR) kan også udføres for at kontrollere for betændelse i din krop.

Hvis der er tegn på betændelse, er stigningen i skjoldbruskkirtelhormoner forårsaget af thyroiditis (betændelse i skjoldbruskkirtlen).

Find ud af mere om en ESR-blodprøve .

Skjoldbruskkirtelscanning

En skjoldbruskkirtelscanning kan bruges til at se efter problemer som klumper (knuder) på din skjoldbruskkirtlen.

Du bliver bedt om at sluge en lille mængde af et let radioaktivt stof, der absorberes af skjoldbruskkirtlen. Det kan også gives ved injektion.

En scanning udføres derefter for at se, hvor meget af stoffet der er absorberet, og for at undersøge størrelsen og formen på din skjoldbruskkirtlen.