Mol graviditet

En molær graviditet er, hvor et foster ikke dannes ordentligt i livmoderen, og en baby ikke udvikler sig.

En klump af unormale celler vokser i livmoderen i stedet for et sundt foster.

Denne vækst kaldes en “hydatidiform muldvarp”, som enten kan være:

  • en komplet muldvarp, hvor der er en masse unormale celler i livmoderen, og intet foster udvikler sig
  • en delvis muldvarp, hvor et unormalt foster begynder at dannes, men det kan ikke overleve eller udvikle sig til en baby

En molær graviditet kan normalt behandles med en enkel procedure for at fjerne væksten af celler fra livmoderen, men celler er undertiden tilovers, og der er behov for yderligere behandling for at fjerne dem.

Symptomer på en molær graviditet

Der er ofte ingen tegn på, at en graviditet er en molar graviditet.

Det kan kun ses under en rutinemæssig ultralydsscanning ved 8-14 uger eller findes under test udført efter et abort .

Nogle kvinder med en molær graviditet har:

  • vaginal blødning eller en mørk udflåd fra skeden tidligt i graviditeten (normalt i de første tre måneder) – dette kan indeholde små drue-lignende klumper
  • alvorlig morgenkvalme
  • en usædvanlig hævet mave

Men nogle af disse symptomer er ret almindelige under graviditet og er ikke nødvendigvis et tegn på, at der er noget galt med din baby.

Hvornår skal man få lægehjælp

Kontakt din jordemoder eller læge, hvis du har bekymrende symptomer, såsom vaginal blødning, mens du er gravid.

De kan henvise dig til en vurderingstjeneste for tidlig graviditet til en ultralydsscanning for at udelukke eventuelle problemer med din baby.

Hvis du har haft en molær graviditet før og tror, at du måske har en anden, kan du gå til en tidlig graviditetstjeneste direkte uden først at kontakte din jordemoder eller læge.

Find en tidlig graviditetstjeneste i nærheden af dig på hjemmesiden Association of Early Pregnancy Units .

Behandling for en molar graviditet

Hvis en ultralydsscanning viser, at du har en molær graviditet, anbefales behandling for at fjerne den.

Tre hovedbehandlinger kan bruges:

De fleste kvinder behandles med sugefjerning og kan gå hjem senere samme dag.

Tal med din læge om fordele og risici ved de forskellige muligheder.

Overvågning efter behandling for en molær graviditet

Nogle unormale celler kan blive efterladt i din livmod efter behandling. Disse forsvinder normalt alene inden for få måneder, men yderligere behandling kan undertiden være nødvendig for at fjerne dem.

For at se om du muligvis har brug for yderligere behandling, bliver du bedt om at foretage regelmæssige blod- eller urinprøver for at måle niveauet af hormonet hCG (human choriongonadotrophin).

Mængden af dette hormon i din krop øges under graviditeten. Hvis det ikke går ned efter behandling for en molær graviditet, kan det betyde, at nogle unormale celler er tilbage i din livmoder.

De fleste kvinder skal have regelmæssige blod- eller urinprøver i omkring seks måneder efter behandlingen.

Se yderligere problemer efter en molær graviditet for at få oplysninger om, hvad der sker, hvis dit hCG-niveau ikke falder.

Sex, graviditet og prævention efter en molær graviditet

Du kan have sex, så snart du føler dig fysisk og følelsesmæssigt klar. Hvis du har nogen blødning efter din behandling, skal du ikke have sex, før dette stopper.

At have en molar graviditet påvirker ikke dine chancer for at blive gravid igen, og risikoen for at have en anden molar graviditet er lille (ca. 1 ud af 80).

Det er bedst ikke at prøve en baby, før din efterbehandling er afsluttet, hvis du har brug for yderligere behandling for at fjerne eventuelle celler, der er tilbage i din livmoder.

Brug prævention, indtil dine læger siger, at det er sikkert at blive gravid igen. Du kan bruge enhver type undtagen implantater, der går i livmoderen, som kun skal bruges, når dit hCG-niveau er vendt tilbage til det normale.

Yderligere behandling efter en molær graviditet

I nogle få tilfælde forsvinder unormale celler, der er tilbage i livmoderen efter behandling, ikke alene. Dette kaldes vedvarende trofoblastisk sygdom (PTD) .

Chancerne for, at dette sker, er ca. 1 ud af 7 (15%), hvis du havde en fuldstændig muldvarp, og omkring 1 ud af 200 (0,5%), hvis du havde en delvis muldvarp.

PTD kan være alvorlig, fordi de unormale celler kan vokse eller sprede sig til andre dele af kroppen, svarende til kræft , hvis det ikke behandles.

Behandling indebærer at tage medicin for at dræbe de unormale celler (kemoterapi) i et par måneder. De fleste kvinder har en kombination af:

  • injektioner af et lægemiddel kaldet methotrexat
  • tabletter af et lægemiddel kaldet folinsyre

Ved behandling helbredes næsten 100% af kvinderne.

Du kan normalt blive gravid efter behandling, hvis du ønsker det, men du rådes til ikke at prøve i mindst et år, fordi der er en chance (ca. 1 ud af 30), at PTD kan komme tilbage i løbet af denne periode.

Årsag til molære graviditeter

En molær graviditet er ikke forårsaget af noget, du eller din partner gør.

Det sker, hvis der ikke er noget genetisk materiale i et befrugtet æg – for eksempel hvis et æg, der ikke indeholder genetisk information, befrugtes af en sæd, eller et normalt æg befrugtes med to sædceller.

Det er uklart, hvorfor dette sker, men følgende ting kan øge risikoen:

  • Alder – molære graviditeter er mere almindelige hos teenagekvinder og kvinder over 45 år.
  • Etnicitet – molære graviditeter er ca. dobbelt så almindelige hos kvinder med asiatisk oprindelse.
  • Tidligere molær graviditet – hvis du har haft en molær graviditet før, er din chance for at få en anden ca. 1 ud af 80 sammenlignet med 1 ud af 600 for kvinder, der ikke har haft en før. Hvis du har haft to eller flere molære graviditeter, er din risiko for at få en anden omkring 1 ud af 5.

Mere information og support

Det kan tage tid at komme sig følelsesmæssigt efter en molær graviditet.

Det kan være nyttigt at:

Specialist -tjenester

Der er to -centre i England, der specialiserer sig i pleje af kvinder med molær graviditet og vedvarende trofoblastisk sygdom:

Der er også en skotsk hydatidiform muldvarp-opfølgningstjeneste i Dundee.