Myasthenia gravis

Myasthenia gravis er en sjælden langvarig tilstand, der forårsager muskelsvaghed.

Det påvirker oftest musklerne, der styrer øjnene og øjenlågene, ansigtsudtryk, tygge, sluge og tale. Men det kan påvirke de fleste dele af kroppen.

Det kan påvirke mennesker i alle aldre, typisk startende hos kvinder under 40 og mænd over 60 år.

Symptomer på myasthenia gravis

Almindelige symptomer på myasthenia gravis inkluderer:

Symptomerne har tendens til at blive værre, når du er træt. Mange mennesker finder de værre mod slutningen af dagen og bedre næste morgen efter at have fået noget søvn.

Læs mere om symptomerne på myasthenia gravis .

Hvornår skal jeg se en læge

Se en læge, hvis du har langvarige eller bekymrende symptomer, der kan være forårsaget af myasthenia gravis.

De spørger om dine symptomer og sygehistorie.

Lægen kan henvise dig til en specialist til test for at hjælpe med at diagnosticere myasthenia gravis eller se efter andre mulige årsager til dine symptomer.

Test, du måtte have, inkluderer en blodprøve , en test for at se, hvor godt dine nerver fungerer, og nogle scanninger, såsom en CT-scanning eller MR-scanning .

Læs mere om test for myasthenia gravis .

Behandlinger for myasthenia gravis

Behandlinger for at holde symptomerne på myasthenia gravis under kontrol inkluderer:

  • undgå alt, der udløser symptomerne – nogle mennesker finder ud af, at ting som træthed og stress forværrer deres symptomer
  • medicin til at forbedre muskelsvaghed
  • operation for at fjerne thymuskirtlen (en lille kirtel i brystet forbundet med myasthenia gravis)

Hvis symptomerne pludselig forværres – for eksempel hvis du udvikler svær vejrtrækning eller synkebesvær – kan du få brug for hurtig behandling på hospitalet.

Læs mere om, hvordan myasthenia gravis behandles .

Forventninger til myasthenia gravis

Myasthenia gravis er en langvarig tilstand, der typisk har faser, når den forbedres, og faser, når den bliver værre.

Det påvirker normalt det meste af kroppen og spredes fra øjnene og ansigtet til andre områder over uger, måneder eller år. Hos ca. 1 ud af 5 personer er kun øjenmusklerne påvirket.

Behandling kan normalt hjælpe med at holde symptomerne under kontrol. Meget lejlighedsvis bliver myasthenia gravis bedre alene.

Hvis svær, kan myasthenia gravis være livstruende, men det har ikke nogen væsentlig indflydelse på forventet levealder for de fleste mennesker.


Årsag til myasthenia gravis

Myasthenia gravis er forårsaget af et problem med signalerne, der sendes mellem nerverne og musklerne.

Det er en autoimmun tilstand, hvilket betyder, at det er resultatet af immunsystemet (kroppens naturlige forsvar mod infektion) fejlagtigt angriber en sund del af kroppen.

I myasthenia gravis beskadiger immunsystemet kommunikationssystemet mellem nerverne og musklerne, hvilket gør musklerne svage og let trætte.

Det er ikke klart, hvorfor dette sker, men det har været forbundet med problemer med thymuskirtlen (en kirtel i brystet, der er en del af immunsystemet).

Mange mennesker med myasthenia gravis har en thymuskirtel, der er større end normalt. Omkring 1 ud af 10 personer har en unormal vækst af thymus kaldet thymoma.