Myasthenia gravis – Diagnose

Myasthenia gravis kan være svært at diagnosticere, og du har muligvis brug for flere tests.

Først vil en læge spørge om din sygehistorie og symptomer. Alternativt kan en optiker have bemærket problemer som dobbeltsyn eller øjenlågsfald.

Hvis de tror, du kan have et problem med din hjerne eller nerver, kan de henvise dig til en specialist til tests på hospitalet for at hjælpe med at diagnosticere myasthenia gravis og udelukke andre tilstande med lignende symptomer.

Blodprøve

Hovedtesten for myasthenia gravis er en blodprøve for at lede efter en type antistof (produceret af immunsystemet), der stopper signalerne, der sendes mellem nerverne og musklerne.

Et højt niveau af disse antistoffer betyder normalt, at du har myasthenia gravis.

Men ikke alle med tilstanden vil have et højt niveau af antistoffer, især hvis det kun påvirker øjenmusklerne (okulær myastheni).

Blodprøven kan gentages på et senere tidspunkt, hvis resultatet er normalt, men dine symptomer fortsætter eller forværres.

Nervetest

Hvis dit blodprøveresultat er normalt, men lægen stadig mener, at du kan have myasthenia gravis, kan de foreslå en elektrisk test af dine nerver og muskler.

Disse tests, kendt som elektromyografi, involverer indsættelse af meget små nåle i dine muskler for at måle den elektriske aktivitet i dem.

Nålene indsættes typisk omkring øjnene, i panden eller muligvis i armene.

De elektriske optagelser kan vise, om signalerne, der sendes fra nerverne til musklerne, forstyrres, hvilket kan være et tegn på myasthenia gravis.


Scanninger

Du kan også foretage en CT-scanning eller MR-scanning af brystet for at kontrollere, om din thymuskirtel er større end normalt eller er vokset unormalt (et thymom).

Thymuskirtlen er en lille kirtel i brystet, der udgør en del af immunsystemet. Problemer med kirtlen er tæt forbundet med myasthenia gravis.

Nogle gange kan der også udføres en MR-hjernescanning for at kontrollere, at dine symptomer ikke skyldes et problem i din hjerne.

Edrophonium test

Hvis det stadig ikke er klart, hvad der forårsager dine symptomer, kan lægen anbefale en test kaldet en edrophonium test.

Det indebærer at have en injektion af et lægemiddel kaldet edrophoniumchlorid. Hvis du får en pludselig, men midlertidig forbedring af muskelstyrken efter injektionen, er det sandsynligt, at du har myasthenia gravis.

Men denne test udføres sjældent i disse dage, fordi der er en risiko for, at den kan forårsage potentielt alvorlige bivirkninger, såsom langsom hjerterytme og vejrtrækningsproblemer.

Det gøres kun, hvis det er absolut nødvendigt, og på et hospital, hvor behandling for eventuelle bivirkninger er let tilgængelig.