Mundkræft – komplikationer

Mundkræft og behandling deraf kan forårsage flere komplikationer, herunder ændringer i udseendet af din mund, synkebesvær (dysfagi) og taleproblemer.

Disse effekter kan undertiden medføre følelsesmæssige problemer og tilbagetrækning fra det normale liv.

Dysfagi

Hvis du har problemer med at synke (dysfagi), vil en tale- og sprogterapeut vurdere din synkerefleks ved hjælp af en test kaldet videofluoroskopi.

Denne test involverer at sluge mad og væske, der indeholder et specielt farvestof, mens der tages en type røntgen .

Farvestoffet vises på røntgen og giver taleterapeuten mulighed for at se din synkerefleks og vurdere, om der er risiko for, at mad eller væske kommer ind i lungerne, når du spiser eller drikker.

Hvis der er en risiko, skal du muligvis have et fodringsrør i en kort periode, som vil være direkte forbundet med din mave (gastrostomi). Du får øvelser for at hjælpe dig med at lære at sluge ordentligt igen.

Find ud af mere om, hvordan dysfagi behandles .

Tale

Ligesom at sluge indebærer din evne til at tale klart en kompleks interaktion mellem muskler, knogler og væv, herunder din tunge, tænder, læber og blød gane.

Kirurgi og strålebehandling for mundkræft kan påvirke denne proces, hvilket gør det vanskeligt at udtale bestemte lyde. Hvis din tale er hårdt ramt, kan du have problemer med at gøre dig forstået.

En tale- og sprogterapeut hjælper dig med at forbedre din tale ved at lære dig øvelser, der udvikler dit udvalg af vokalbevægelser. De lærer dig også nye måder at producere lyde på.

Følelsesmæssig påvirkning

Den følelsesmæssige virkning af at leve med mundkræft kan være betydelig. Mange mennesker oplever en “rutsjebane” -effekt.

For eksempel kan du føle dig nede, efter du først er diagnosticeret, men føler dig positiv, når kræften reagerer på behandlingen. Du kan derefter føle dig nede igen, når du prøver at komme overens med bivirkningerne af behandlingen.

Disse følelsesmæssige ændringer kan undertiden udløse depression . Tegn på, at du måske er deprimeret, inkluderer at føle dig ned eller håbløs i løbet af den sidste måned og ikke længere glæde dig over de ting, du normalt nyder.

Du bør se din læge, hvis du tror, du er deprimeret. Effektive behandlinger er tilgængelige for depression, herunder antidepressiva og taleterapier , såsom kognitiv adfærdsterapi (CBT) .

Find ud af mere om håndtering af en kræftdiagnose .