Mundkræft – At leve med

At have mundkræft betyder ikke nødvendigvis, at du bliver nødt til at opgive arbejdet. Du kan dog have brug for en hel del fritid, og du kan muligvis ikke arbejde på samme måde, som du gjorde før behandlingen.

Hvis du har kræft, er du dækket af Equality Act 2010 . Det betyder, at din arbejdsgiver ikke har lov til at diskriminere dig på grund af din sygdom, og de har pligt til at foretage rimelige justeringer for at hjælpe dig med at klare.

Eksempler på justeringer inkluderer:

  • giver dig fri til medicinske aftaler og behandling
  • være fleksibel med hensyn til din arbejdstid, opgaver eller dit arbejdsmiljø

Definitionen af, hvad der er rimeligt, afhænger af situationen – for eksempel hvor meget det vil påvirke din arbejdsgivers forretning.

Det hjælper, hvis du giver din arbejdsgiver så mange oplysninger som muligt om, hvor meget tid du har brug for, og hvornår.

Tal med din personalerepræsentant, hvis du har en. Din fagforenings- eller personaleforeningsrepræsentant skal også være i stand til at give dig råd.

Hvis du har problemer med din arbejdsgiver, kan du muligvis modtage hjælp fra din fagforening eller lokale borgerrådgivning .

Penge og økonomisk støtte

Det kan være svært at klare økonomisk, hvis du skal stoppe med at arbejde eller arbejde på deltid på grund af kræft.

Hvis du har kræft, eller du plejer en person med kræft, har du muligvis ret til økonomisk støtte såsom:

Tal med socialrådgiveren på dit hospital for så hurtigt som muligt at finde ud af, hvilken økonomisk hjælp der er til rådighed for dig.

Gratis recepter

Personer, der behandles for kræft, har ret til at ansøge om et fritagelsescertifikat og give dem gratis recept på al medicin, inklusive medicin til ikke-relaterede forhold.

Certifikatet er gyldigt i 5 år, og du kan ansøge om det gennem din læge eller kræft specialist.

Find flere råd og oplysninger om ydelsesrettigheder .

Tal med andre

Det er ikke altid let at tale om kræft, hverken for dig eller din familie og venner. Du kan mærke, at nogle mennesker føler sig akavet omkring dig eller undgår dig.

At være åben om, hvordan du har det, og hvad din familie og venner kan gøre for at hjælpe, kan gøre dem rolige. Føl dig ikke flov eller akavet med at fortælle dem, at du har brug for lidt tid til dig selv, hvis det er det, du har brug for.

Hvis du har spørgsmål, kan din læge eller sygeplejerske muligvis berolige dig. Det kan være nyttigt at tale med en uddannet rådgiver eller psykolog eller en person i en speciel hjælpelinje. Din lægeoperation vil have oplysninger om disse.

Nogle mennesker finder det nyttigt at tale med andre mennesker, der har mundkræft, enten hos en lokal supportgruppe eller gennem et online chatrum:

Du kan også ringe til Saving Faces- hjælpelinjen på 07487 235438 (9 til 17) for at tale med et medarbejder, der kan sætte dig i kontakt med andre mennesker, der har haft den samme behandling som dig. Alternativt kan du kontakte Saving Faces via e-mail: helpline@savingfaces.co.uk

Omsorg for nogen med mundkræft

Hvis du plejer en person med mundkræft, er det vigtigt at passe på dig selv og få så meget hjælp som muligt. Du har muligvis brug for en pause fra omsorg, hvis du har svært ved at klare det.

Find ud af mere om plejepauser og pusterum .

Din guide til social pleje og support har en masse information og rådgivning om forskellige støttekilder.

Du kan også ringe til Carers Direct-hjælpetelefonen på 0300123 1053 (mandag til fredag kl. 9.00 til 20.00 og i weekenden kl.