Metabolisk syndrom

Metabolisk syndrom er det medicinske udtryk for en kombination af diabetes, forhøjet blodtryk (hypertension) og fedme.

Det sætter dig i større risiko for at få koronar hjertesygdom , slagtilfælde og andre tilstande, der påvirker blodkarrene.

I sig selv kan diabetes , forhøjet blodtryk og fedme beskadige dine blodkar, men det er særligt farligt at have alle 3 sammen.

De er meget almindelige tilstande, der er forbundet, hvilket forklarer, hvorfor metabolisk syndrom påvirker anslået 1 ud af 3 ældre voksne i alderen 50 år eller derover i Storbritannien.

Symptomer på metabolisk syndrom

Metabolisk syndrom kan diagnosticeres, hvis du har 3 eller flere af følgende symptomer:

Årsager til metabolisk syndrom

Metabolisk syndrom er ofte forbundet med overvægt eller overvægt og mangel på fysisk aktivitet.

Det er også knyttet til insulinresistens, som er et nøglefunktion ved type 2-diabetes . Blodsukkerniveauet styres af et hormon kaldet insulin. Hvis du har insulinresistens, kan der opbygges for meget glukose i din blodbane.

Dine chancer for at udvikle metabolisk syndrom er større, hvis du har en familiehistorie af type 2-diabetes, eller hvis du har haft diabetes under graviditeten (svangerskabsdiabetes) .

Andre risikofaktorer

Andre faktorer, der øger din risiko for at udvikle metabolisk syndrom inkluderer:

Forebyggelse eller reversering af metabolisk syndrom

Du kan forhindre eller vende metabolisk syndrom ved at foretage livsstilsændringer, herunder:

Hvis det er nødvendigt, kan en læge ordinere medicin for at hjælpe med at kontrollere dit blodtryk, blodsukker og kolesterolniveau.

Find ud af mere om behandling af forhøjet blodtryk , behandling af type 2-diabetes og behandling af højt kolesteroltal .