Medfødt hjertesygdom – Diagnose

I mange tilfælde diagnosticeres medfødt hjertesygdom under graviditeten. Imidlertid kan en diagnose undertiden kun bekræftes efter fødslen.

Diagnose under graviditet

Medfødt hjertesygdom kan oprindeligt mistænkes under en rutinemæssig ultralydsscanning af babyen i livmoderen. Specialist-ultralyd, kaldet føtal ekkokardiografi, vil derefter blive udført omkring 18 til 22 uger af graviditeten for at forsøge at bekræfte den nøjagtige diagnose.

Dette kan også udføres, hvis der er en familiehistorie af medfødt hjertesygdom, eller hvis der er en øget risiko. Ekkokardiografi er en type ultralydsscanning, hvor højfrekvente lydbølger bruges til at skabe et billede af hjertet.

Det er dog ikke altid muligt at opdage hjertefejl, især milde, ved hjælp af føtal ekkokardiografi.

Læs mere om ultralydsscanninger under graviditeten .

Diagnose efter fødslen

Det er undertiden muligt at diagnosticere en baby med medfødt hjertesygdom kort efter fødslen, hvis nogle af de karakteristiske tegn eller symptomer på medfødt hjertesygdom , såsom en blå hudfarve ( cyanose ), er til stede.

Dit barns hjerte vil blive kontrolleret som en del af den nyfødte fysiske undersøgelse . Undersøgelsen indebærer at observere din baby, føle deres puls og lytte til deres hjerte med et stetoskop. Hjertemuslinger bliver undertiden afhentet.

Imidlertid forårsager nogle defekter ingen mærkbare symptomer i flere måneder eller endda år. Du bør se din læge, hvis du eller dit barn viser tegn på tilstanden. Yderligere test kan normalt hjælpe med at bekræfte eller udelukke en diagnose.

Yderligere test

Yderligere tests kan bruges til at diagnosticere medfødt hjertesygdom.

Ekkokardiografi

Ekkokardiografi bruges ofte til at kontrollere hjertets inderside. Hjerteproblemer, der blev savnet under føtal ekkokardiografi, kan undertiden opdages, når et barn udvikler sig.

Elektrokardiogram

Et elektrokardiogram (EKG) er en test, der måler hjertets elektriske aktivitet. Elektroder placeres på huden omkring hjertet og er forbundet til en computer. Computeren analyserer de elektriske signaler, der produceres af hjertet, for at vurdere, hvor godt den slår.

Røntgen af brystet

En røntgenstråle fra hjertet og lungerne kan bruges til at kontrollere, om der er en overskydende mængde blod i lungerne, eller om hjertet er større end normalt. Begge kan være tegn på hjertesygdomme.

Pulsoximetri

Pulsoximetri er en test, der måler mængden af ilt til stede i blodet.

Testen indebærer at placere en speciel sensor på fingerspidsen, øret eller tåen, der udsender lysbølger. En computer er forbundet til sensoren og måler, hvordan lysbølgerne absorberes.

Ilt kan påvirke, hvordan lysbølgerne absorberes, så ved at analysere resultaterne kan computeren hurtigt bestemme, hvor meget ilt der er i blodet.

Hjertekateterisering

Hjertekateterisering er en nyttig måde at få mere information om, nøjagtigt hvordan blodet pumpes gennem hjertet.

Under proceduren indsættes et lille, fleksibelt rør kaldet et kateter i et blodkar, normalt gennem en arterie og / eller vene i lysken, nakken eller armen. Kateteret bevæges ind i hjertet, styret af røntgenstråler eller undertiden en MR-scanner , og gør det muligt at tage trykmålinger i forskellige dele af hjertet eller lungerne.

Et farvet farvestof, der vises på røntgenstråler, kan også injiceres i kateteret. Dette kaldes et angiogram. Farvestoffet kan undersøges, når det bevæger sig gennem hjertet, så form og funktion af hvert hjertekammer, kar og lunge kan vurderes.

Hjertekateterisering er smertefri, fordi den udføres under generel bedøvelse eller lokalbedøvelse .

Håndterer en diagnose

At få at vide, at du eller dit barn har en potentielt kompleks og livslang tilstand som medfødt hjertesygdom kan være en forvirrende og skræmmende oplevelse, selvom tilstanden er relativt mild.

Det er naturligt at ønske at finde ud af så meget som muligt om medfødt hjertesygdom, herunder de tilgængelige behandlinger, og hvordan det kan påvirke dit liv.

Nedenfor er en liste over velgørenhedsorganisationer og støttegrupper, som du måske finder nyttige:


  • Children’s Heart Federation – en gruppe velgørenhedsorganisationer dedikeret til at hjælpe mennesker, der er ramt af medfødt hjertesygdom
  • The Down’s Heart Group – en velgørenhedsorganisation, der tilbyder support og information om hjertesygdomme forbundet med Downs syndrom
  • British Heart Foundation – en national velgørenhedsorganisation, der tilbyder information, støtte og forskning i hjerte-kar-sygdomme
  • Healthtalk.org – et websted med en række historier om børn med forskellige typer medfødt hjertesygdom, herunder interviews med deres forældre
  • Somerville Foundation – en national velgørenhedsorganisation, der støtter unge mennesker og voksne født med en hjertesygdom

Det kan også være en god idé at finde ud af, hvilken hjælp der er til forældre, der tager sig af børn med komplekse forhold. Læs tip til pleje af et handicappet barn .

Den specialiserede sygeplejerske på den medfødte hjertesygdomsafdeling på dit hospital kan pege dig i retning af yderligere information.