Medfødt hjertesygdom – Årsager

Medfødt hjertesygdom forårsages, når noget forstyrrer den normale udvikling af hjertet.

Det antages, at de fleste tilfælde opstår, når noget påvirker hjertets udvikling i de første 6 uger af graviditeten. Dette er når hjertet udvikler sig fra en simpel rørlignende struktur til en form mere som et fuldt formet hjerte.

Mens nogle ting er kendt for at øge risikoen for medfødt hjertesygdom, identificeres der ingen åbenbar årsag i de fleste tilfælde.

Øget risiko

Der er en række ting, der kan øge chancerne for, at et barn får medfødt hjertesygdom. Nogle af disse er beskrevet nedenfor.

Se typer af medfødt hjertesygdom for mere information om de forskellige hjertefejl nævnt nedenfor.

Genetiske tilstande

Flere genetiske sundhedsmæssige forhold, som en baby arver fra en eller begge forældre, kan forårsage medfødt hjertesygdom. Det er også anerkendt, at visse typer medfødt hjertesygdom kører i familier.

Downs syndrom er den mest kendte genetiske tilstand, der kan forårsage medfødt hjertesygdom. Børn med Downs syndrom fødes med en række handicap som følge af en genetisk abnormitet.

Cirka halvdelen af alle børn med Downs syndrom har medfødt hjertesygdom. I mange tilfælde er dette en type septal defekt.

Andre genetiske tilstande forbundet med medfødt hjertesygdom inkluderer:

  • Turners syndrom – en genetisk lidelse, der kun påvirker kvinder; mange børn med Turners syndrom vil blive født med medfødt hjertesygdom, som normalt er en type ventil eller arterie indsnævring problem.
  • Noonan syndrom – en genetisk lidelse, der kan forårsage en lang række potentielle symptomer, herunder lungeventilstenose.

Moderens diabetes

Kvinder med diabetes har en højere risiko for at føde en baby med medfødt hjertesygdom end kvinder, der ikke har diabetes.

Denne øgede risiko gælder kun for type 1-diabetes og type 2-diabetes . Det gælder ikke for svangerskabsdiabetes , som kan udvikle sig under graviditet og normalt forsvinder, når barnet er født.

Den øgede risiko menes at være forårsaget af høje niveauer af hormonet insulin i blodet, som kan forstyrre den normale udvikling af et foster (de tidlige stadier af babyens udvikling i livmoderen).

Alkohol

Hvis en gravid kvinde drikker for meget alkohol under graviditeten, kan det have en giftig virkning på fostrets væv. Dette er kendt som føtal alkoholsyndrom .

Det er almindeligt, at børn med føtal alkoholsyndrom har medfødt hjertesygdom – ofte ventrikulære eller atriale septumdefekter.

Department of Health and Social Care anbefaler, at gravide ikke drikker alkohol. Hvis du vælger at drikke, bør du ikke drikke mere end 1 eller 2 enheder alkohol en eller to gange om ugen for at minimere risikoen for dit ufødte barn.

Se Kan jeg drikke alkohol, hvis jeg er gravid? for mere information om alkohol og graviditet.

Rubella

Rubella (tysk mæsling) er en smitsom tilstand forårsaget af en virus. Det er normalt ikke en alvorlig infektion for voksne eller børn, men det kan alvorligt påvirke et ufødt barn, hvis en mor udvikler en røde hundeinfektion i løbet af de første 8 til 10 ugers graviditet.

En røde hundeinfektion kan forårsage flere fødselsdefekter, herunder medfødt hjertesygdom. Alle kvinder i den fødedygtige alder skal vaccineres mod røde hunde. Vaccinen gives nu som en del af den rutinemæssige vaccinationsplan for børn . Kontakt din læge for at få råd, hvis du ikke er sikker på, om du er blevet vaccineret mod røde hunde.

Influenza (influenza)

Kvinder, der får influenza i graviditetens første trimester (3 måneder), har større risiko for at få en baby med medfødt hjertesygdom end befolkningen generelt. Årsagerne til dette er uklare.

Influenza-vaccinen anbefales til alle gravide kvinder.

Medicin

Der er flere medikamenter forbundet med en øget risiko for, at en baby bliver født med medfødt hjertesygdom. Disse inkluderer:

  • visse lægemidler mod anfald – såsom benzodiazepiner (for eksempel diazepam)
  • visse acne medicin – såsom isotretinoin og topiske retinoider (se behandling af acne for mere information)
  • ibuprofen – kvinder, der tager smertestillende ibuprofen, når de er gravid 30 eller flere uger, har en øget risiko for at få en baby med et hjerteproblem

Paracetamol er et sikrere alternativ til ibuprofen under graviditet, selvom du ideelt set bør undgå at tage medicin, mens du er gravid, især i de første 3 måneder af graviditeten.

Se Kan jeg tage ibuprofen, når jeg er gravid? og kan jeg tage paracetamol, når jeg er gravid? for mere information og rådgivning.

Tal med din læge eller apotek, hvis du er i tvivl om, hvilke lægemidler der skal undgås under graviditeten.

Phenylketonuri (PKU)

Phenylketonuri (PKU) er en sjælden genetisk tilstand, der er til stede fra fødslen. I PKU kan kroppen ikke nedbryde et kemikalie kaldet phenylalanin, som bygger op i blodet og hjernen. Dette kan forårsage indlærings- og adfærdsvanskeligheder.

PKU kan normalt behandles effektivt med en lavprotein diæt og kosttilskud. Gravide mødre med PKU, som ikke gør dette, er mere tilbøjelige til at føde en baby med medfødt hjertesygdom end befolkningen generelt. Læs mere om phenylketonuri og graviditet .

Organiske opløsningsmidler

Kvinder, der udsættes for nogle organiske opløsningsmidler, kan være mere tilbøjelige til at føde en baby med medfødt hjertesygdom end befolkningen generelt.

Organiske opløsningsmidler er kemikalier, der findes i en lang række produkter og stoffer, såsom maling, neglelak og lim.