Lumbar dekompressionskirurgi – Når den bruges

Lumbal dekompressionskirurgi overvejes normalt kun, hvis ikke-kirurgiske behandlinger for din nedre rygsøjle ikke har fungeret, og symptomer påvirker din livskvalitet.

Ikke-kirurgiske behandlinger inkluderer smertestillende medicin, fysioterapi og terapi med rygmarvsinjektion. Spinalinjektionsterapi er et kursus med rygsøjleinjektioner, der kan bruges i kombination med andre terapier, såsom fysioterapi. Lokalbedøvelse og steroider injiceres for at reducere hævelse og betændelse.

Lumbar dekompressionskirurgi kan også overvejes, hvis du oplever alvorlige bivirkninger, når du tager medicin, der påvirker din evne til at arbejde.

Kirurgi kan kun anbefales, hvis du er sund nok til at modstå virkningerne af bedøvelsesmidlet og operationen.

Nogle af de tilstande, der kan hjælpe med lændekirurgi, inkluderer:

Spinal stenose

Spinal stenose er en tilstand, hvor rummet omkring rygmarven (rygsøjlen) indsnævres og komprimerer et afsnit af nervevæv.

De vigtigste symptomer på spinal stenose er smerte, følelsesløshed, svaghed og en prikkende fornemmelse i det ene eller begge ben. Dette kan gøre det vanskeligt og smertefuldt at gå.

De fleste tilfælde af spinal stenose forekommer hos mennesker over 60 år. Når du bliver ældre, kan knoglerne og vævene, der udgør rygsøjlen, blive nedslidte, hvilket kan føre til indsnævring af rygsøjlen.


Cauda equina syndrom

Cauda equina syndrom er en sjælden og alvorlig type spinal stenose, hvor alle nerverne i lænden pludselig bliver stærkt komprimerede.

Symptomer inkluderer:


  • ischias på begge sider
  • svaghed eller følelsesløshed i begge ben, der er svær eller bliver værre
  • følelsesløshed omkring eller under dine kønsorganer eller omkring din anus
  • har svært ved at begynde at tisse, kan ikke tisse eller ikke kontrollere, når du tisse – og det er ikke normalt for dig
  • du bemærker ikke, hvornår du har brug for at poo eller ikke kan kontrollere, hvornår du poo – og det er ikke normalt for dig

Cauda equina syndrom kræver akut indlæggelse på hospital og akut kirurgi, fordi jo længere det bliver ubehandlet, jo større er chancen for, at det vil føre til permanent lammelse og inkontinens.

Glideskive og ischias

En glidende eller herniated skive er, hvor den hårde belægning af en skive i rygsøjlen rives, hvilket får den gelélignende fyldning i midten til at løbe ud. Den revne disk kan trykke på en omgivende nerve eller nerver og forårsage smerter i dele af dine ben.

Denne smerte kan ledsages af prikken, nåle , følelsesløshed eller svaghed i visse områder af dine ben. Smerten omtales ofte som ischias og er undertiden værre, når man anstrenger sig, hoster eller nyser.

Det mest almindelige kendetegn ved ischias er smerter, der stråler ud fra nedre ryg, ned i balderne og ind i 1 eller begge ben, helt ned til kalven. Smerten kan variere fra mild til svær. Ischias på begge sider kan være et tegn på cauda equina, som er en medicinsk nødsituation.

En glidende disk kan forekomme i alle aldre. Hvis en disk bliver beskadiget, tager det nogle gange kun et akavet twist eller drejning, en mindre skade eller endda et nys for at få fyldningen i midten af disken til at løbe ud.

Den nøjagtige årsag til en glidende disk er imidlertid ofte ukendt.

Metastatisk rygmarvskompression

Kræft i 1 del af kroppen, såsom lungerne, spredes undertiden ind i rygsøjlen og presser på rygmarven. Dette er kendt som metastatisk rygmarvskompression.

Indledende symptomer kan omfatte:

  • rygsmerter, som kan være milde i starten, men som regel forværres over tid; smerten er konstant og ofte værre om natten
  • følelsesløshed i fingre og tæer
  • problemer med vandladning

Uden behandling er metastatisk rygmarvskompression potentielt meget alvorlig og kan resultere i permanent lammelse i benene.

For mennesker med godt nok helbred til at modstå kirurgi behandles metastatisk rygmarvskompression bedst med kirurgi. Men hvis problemerne først viser sig sent, er mange mennesker for syge til at modstå eller drage fordel af operation.

Spinal skade

Skader på rygsøjlen (såsom forskydning eller brud) eller hævelse af væv kan lægge pres på rygmarven eller nerverne.


Spinal tumorer

Unormale vækster og tumorer kan dannes langs rygsøjlen. De er normalt godartede (ikke kræftformede), men voksende tumorer kan komprimere din rygmarv og nerverødder og forårsage smerte.