Hæmokromatose

Hæmokromatose er en arvelig tilstand, hvor jernniveauer i kroppen langsomt opbygges over mange år.

Denne ophobning af jern, kendt som jernoverbelastning, kan forårsage ubehagelige symptomer. Hvis det ikke behandles, kan dette beskadige dele af kroppen som lever, led, bugspytkirtel og hjerte.

Hæmokromatose påvirker ofte mennesker med hvid nordeuropæisk baggrund og er især almindelig i lande, hvor mange mennesker har en keltisk baggrund, såsom Irland, Skotland og Wales.

Symptomer på hæmokromatose

Symptomer på hæmokromatose starter normalt mellem 30 og 60 år.

Almindelige symptomer inkluderer:

Læs mere om symptomer på hæmokromatose

Hvornår skal jeg se en læge

Se en læge, hvis du har:

  • vedvarende eller bekymrende symptomer, der kan være forårsaget af hæmokromatose – især hvis du har en nordeuropæisk familiebaggrund
  • en forælder eller søskende med hæmokromatose, selvom du ikke selv har symptomer – der kan udføres test for at kontrollere, om du er i fare for at udvikle problemer

Tal med lægen om, hvorvidt du skal tage blodprøver for at kontrollere for hæmokromatose.

Læs mere om test for hæmokromatose

Behandlinger for hæmokromatose

Der er i øjeblikket ingen kur mod hæmokromatose, men der er behandlinger, der kan reducere mængden af jern i kroppen og reducere risikoen for skader.

Der er 2 hovedbehandlinger.

  • flebotomi – en procedure til at fjerne noget af dit blod; dette skal muligvis gøres hver uge i starten og kan fortsat være nødvendigt 2 til 4 gange om året resten af dit liv
  • chelateringsterapi – hvor du tager medicin for at reducere mængden af jern i din krop; dette bruges kun, hvis det ikke er let at regelmæssigt fjerne noget af dit blod

Du behøver ikke foretage store ændringer i din diæt for at kontrollere dine jernniveauer, hvis du har behandling, men du bliver normalt rådet til at undgå:

Læs mere om, hvordan hæmokromatose behandles

Årsager til hæmokromatose

Hæmokromatose er forårsaget af et defekt gen, der påvirker, hvordan kroppen absorberer jern fra din diæt.

Du risikerer at udvikle tilstanden, hvis begge dine forældre har dette defekte gen, og du arver 1 kopi fra hver af dem.

Du får ikke hæmokromatose, hvis du kun arver 1 kopi af det defekte gen, men der er en chance for, at du kan videregive det defekte gen til eventuelle børn, du har.

Og selvom du arver 2 kopier, får du ikke nødvendigvis hæmokromatose. Kun et lille antal mennesker med 2 kopier af dette defekte gen vil nogensinde udvikle tilstanden. Det vides ikke nøjagtigt, hvorfor dette er.

Læs mere om årsagerne til hæmokromatose

Komplikationer af hæmokromatose

Hvis tilstanden diagnosticeres og behandles tidligt, påvirker hæmokromatose ikke levealderen og vil sandsynligvis ikke resultere i alvorlige problemer.

Men hvis det ikke findes, før det er mere avanceret, kan de høje jernniveauer beskadige dele af kroppen.

Dette kan føre til potentielt alvorlige komplikationer, såsom:

Læs mere om komplikationer af hæmokromatose

Yderligere støtte

Haemochromatosis UK er en patientdrevet britisk velgørenhedsorganisation, der giver information og støtte til mennesker, der lever med hæmokromatose.

Den har en hjælpelinje samt kører ansigt til ansigt støttegrupper, hvor du kan møde andre mennesker, der er ramt af tilstanden.