Kronisk træthedssyndrom (CFS / ME) – symptomer

Hovedsymptomet på CFS / ME er at føle sig ekstremt træt og generelt utilpas.

Symptomerne varierer fra person til person, og sværhedsgraden af symptomer kan variere fra dag til dag eller endda inden for en dag.

Ekstrem træthed (træthed)

Hovedsymptomet på CFS / ME er ekstrem fysisk og mental træthed (træthed), der ikke forsvinder med hvile eller søvn. Dette kan gøre det vanskeligt at udføre hverdagens opgaver og aktiviteter.

De fleste mennesker med CFS / ME beskriver deres træthed som overvældende og en anden form for træthed end hvad de har oplevet før.


Andre symptomer på CFS / ME

Andre symptomer på CFS / ME inkluderer:

Træning forværrer normalt symptomerne på CFS / ME. Nogle gange er effekten forsinket, og du vil føle dig meget træt et par timer efter, at du har trænet eller endda den næste dag.

Alvorligheden af symptomer

De fleste tilfælde af CFS / ME er milde eller moderate, men op til hver fjerde person har alvorlige symptomer. Hvis dine symptomer er alvorlige, bør en specialist være involveret i din behandling.

CFS / ME symptomer kan overvejes:

  • mild – du er i stand til at udføre daglige aktiviteter, såsom arbejde, studier eller husarbejde, men med vanskeligheder; det kan være nødvendigt at du opgiver hobbyer eller sociale aktiviteter, så du kan hvile i din fritid
  • moderat – du kan have svært ved at bevæge dig let og problemer med at udføre daglige aktiviteter; du er muligvis ikke i stand til at arbejde eller fortsætte med din uddannelse og skal muligvis hvile ofte; og du kan også have problemer med at sove om natten
  • alvorlig – du er muligvis kun i stand til at udføre meget basale daglige opgaver, såsom at børste tænder; du er muligvis hjemme eller endda sengbunden og har muligvis brug for en kørestol for at komme rundt; og du kan også have problemer med at koncentrere dig, være følsom over for støj og lys og tage lang tid at komme sig efter aktiviteter, der involverer ekstra indsats, såsom at forlade huset eller tale i lange perioder

Der kan være tidspunkter, hvor dine symptomer bliver værre. Disse perioder er kendt som tilbageslag eller tilbagefald .

Hvad mere kan det være?

Symptomerne på CFS / ME ligner symptomerne på andre tilstande, inklusive postural takykardisyndrom (PoTS) , hvor du har en unormal stigning i hjerterytmen efter at have siddet eller rejst dig, hvilket kan forårsage svimmelhed, besvimelse og andre symptomer.

Hvis du tror, du kan have CFS / ME, er det vigtigt at se din læge for at sikre, at du får en korrekt diagnose.