Kronisk træthedssyndrom (CFS / ME) – Behandling

Behandlinger for CFS / ME sigter mod at hjælpe med at lindre dine symptomer.

Din behandling vil blive skræddersyet til dine symptomer. Tidlig diagnose, at tage medicin til at kontrollere visse symptomer og foretage livsstilsændringer kan alle hjælpe.

CFS / ME kan vare længe, men de fleste menneskers symptomer forbedres med tiden.

Nogle mennesker opnår fuld bedring og kan vende tilbage til deres tidligere aktiviteter. Andre har fortsat symptomer eller perioder, hvor deres symptomer bliver værre.

Behandlingsplaner for CFS / ME

Der er ingen enkelt måde at styre CFS / ME på, der fungerer for alle, men der er en række behandlingsmuligheder.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) siger, at du skal tilbydes en behandlingsplan, der er skræddersyet til dine symptomer.

Din læge bør diskutere alle muligheder med dig og forklare fordele og risici ved enhver behandling.

De skal arbejde sammen med dig om at udvikle en behandlingsplan, der passer dig og tager hensyn til dine omstændigheder og præferencer.

Du har muligvis brug for rådgivning om livsstilsændringer, specialbehandlinger eller en kombination af begge.

Hvis dine symptomer er alvorlige, skal din læge bede en specialist om råd.

Din behandlingsplan bør gennemgås regelmæssigt.

Specialbehandlinger

Der er en række specialbehandlinger til CFS / ME.

Kognitiv adfærdsterapi (CBT)

Hvis du har mild eller moderat CFS / ME, skal du tilbydes kognitiv adfærdsterapi (CBT) .

CBT er en talende behandling, der kan hjælpe dig med at håndtere CFS / ME ved at ændre den måde, du tænker og opfører dig på.

Det kan hjælpe dig med at:

 • accepter din diagnose
 • føler dig mere i kontrol med dine symptomer
 • udfordre følelser, der kan forhindre, at dine symptomer forbedres
 • få en bedre forståelse af, hvordan din adfærd kan påvirke tilstanden

Din CBT-terapeut vil ideelt set have erfaring med at håndtere CFS / ME, og behandling vil blive tilbudt på en-til-en-basis.

Brug af CBT betyder ikke, at CFS / ME betragtes som en psykologisk tilstand. Det bruges til at behandle en række langvarige forhold.

Gradueret træningsterapi (GET)

Graded motion therapy (GET) er et struktureret træningsprogram, der har til formål gradvist at øge, hvor længe du kan udføre en fysisk aktivitet.

Det involverer normalt motion, der hæver din puls, såsom svømning eller gåtur . Dit træningsprogram tilpasses dine fysiske evner.

GET bør kun udføres med hjælp fra en uddannet specialist med erfaring i behandling af CFS / ME, og hvis det er muligt, bør det tilbydes på en-til-en-basis.

Efter at have fundet ud af, hvad du allerede kan gøre komfortabelt, øges den tid, du træner, og intensiteten gradvist.

Som en del af dit træningsprogram vil du og din terapeut sætte mål, såsom at gå til butikkerne eller lave havearbejde. Det kan tage uger, måneder eller endda år for dig at nå disse mål, men det er vigtigt ikke at forsøge at gøre for meget for tidligt.

Aktivitetsstyring

Aktivitetsstyring indebærer at sætte individuelle mål og gradvist øge dit aktivitetsniveau.

Du kan blive bedt om at føre en dagbog over din aktuelle aktivitet og hvileperioder for at fastslå din basislinje. Aktiviteter kan derefter gradvist øges på en måde, du finder håndterbar.

Medicin

Der er ingen specifik medicin til behandling af CFS / ME, men medicin kan bruges til at lindre nogle af symptomerne.

Over-the-counter smertestillende kan hjælpe med at lette hovedpine såvel som muskel- og ledsmerter. Din læge kan ordinere stærkere smertestillende midler, selvom de kun skal bruges på kort sigt.

Du kan blive henvist til en smertebehandlingsklinik, hvis du har langvarige smerter.

Antidepressiva kan være nyttige for personer med CFS / ME, der har smerter eller har søvnbesvær. Amitriptylin er et lavdosis tricyklisk antidepressivt middel, der kan ordineres for at lette muskelsmerter.

NICE har mere information og rådgivning om specialiseret CFS / ME-pleje .

Livsstilsændringer

Ud over specialiserede behandlinger for CFS / ME kan det også hjælpe at foretage livsstilsændringer.

Kost og kosttilskud

Det er vigtigt, at du spiser regelmæssigt og har en sund, afbalanceret kost . Du bør tilbydes praktiske råd om, hvordan du opnår dette, hvis f.eks. Dine CFS / ME-symptomer gør det vanskeligt for dig at shoppe eller tilberede mad.

Hvis du føler dig syg (kvalm), kan det hjælpe at spise stivelsesholdige fødevarer, spise lidt og ofte og nippe til drikkevarer langsomt. Hvis dette ikke virker, kan medicin ordineres.

Diæter, der udelukker visse fødevaretyper, anbefales ikke til personer med CFS / ME. Der er også utilstrækkelig dokumentation til at anbefale kosttilskud, såsom vitamin B12 , C-vitamin , magnesium eller co-enzym Q10.

Søvn, hvile og afslapning

Du kan have søvnproblemer, der gør dine CFS / ME symptomer værre. For eksempel kan du:

 • har problemer med at sove
 • har uopfriskende eller rastløs søvn
 • har brug for overdreven søvn
 • sove om dagen og være vågen om natten

Du bør få råd om, hvordan du opretter et normalt sovemønster. At have for meget søvn forbedrer normalt ikke symptomerne på CFS / ME, og at sove om dagen kan stoppe dig med at sove om natten.

Du bør ændre dit søvnmønster gradvist, og din læge bør gennemgå, hvordan det går regelmæssigt. Hvis din søvn ikke forbedres efter ændringer, kan du have et underliggende søvnproblem, der skal løses.

Det er sandsynligt, at du bliver nødt til at hvile i løbet af dagen, og din læge bør rådgive dig om den bedste måde at gøre dette på. For eksempel kan de foreslå at begrænse hver hvileperiode til 30 minutter og lære dig afslapningsteknikker, såsom åndedrætsøvelser .

Hvis du har svær CFS / ME og har brug for at bruge meget af din tid i sengen, kan det forårsage problemer, herunder tryksår og blodpropper. Disse problemer, og hvordan man undgår dem, skal forklares for dig og dine plejere.

Andre livsstilsændringer til styring af CFS / ME

Andre måder at styre CFS / ME på inkluderer:

 • udstyr – nogle mennesker har muligvis brug for et blåt mærke til parkering, en kørestol, en trappelift eller andre tilpasninger til deres hjem
 • ændringer i dit arbejdssted eller studium – når du er klar og godt nok til at vende tilbage til arbejde eller studier, skal din læge være i stand til at rådgive dig om ændringer, der kan lette dit hjemkomst

Der er begrænset eller ingen beviser at anbefale:

 • pacing – dette er en teknik, som mange mennesker med CFS / ME finder nyttige til at håndtere deres symptomer; det generelle mål er at afbalancere hvile og aktivitet for at undgå at gøre din træthed og andre symptomer værre, men der har ikke været tilstrækkelig forskning i pacing til at bekræfte, om det forbedrer CFS / ME eller har nogen risici
 • hviler fuldstændigt – der er ingen beviser for, at dette hjælper
 • komplementær medicin – der er ikke nok bevis for, at det er nyttigt for CFS / ME

Du bør ikke tage kraftig motion uden opsyn, såsom at gå i gymnastiksalen eller løbe, da dette kan gøre dine symptomer værre.

NICE har flere oplysninger omstyring af CFS / ME

Tilbageslag eller tilbagefald

Et tilbageslag eller tilbagefald er, når dine symptomer bliver værre i en periode.

De er en almindelig del af CFS / ME og kan være forårsaget af en række faktorer, såsom en infektion eller en ikke-planlagt aktivitet. Nogle gange er der ingen klar årsag.

Lægerne, der behandler dig, kan hjælpe dig med at klare et tilbageslag eller tilbagefald ved at:

 • inklusive flere pauser med dine nuværende niveauer af aktiviteter
 • lærer dig afslapning og vejrtrækningsteknikker
 • opmuntrer dig til at være optimistisk med hensyn til dit opsving

NICE har flere oplysninger og rådgivning om håndtering af tilbageslag og tilbagefald .