Koronararterie bypass graft (CABG) – Alternativer

Hvis du har koronar hjertesygdom, og arterierne omkring dit hjerte er stærkt indsnævret, kan det være muligt at have en procedure kaldet koronar angioplastik i stedet for en koronar bypass-graft (CABG).

Koronar angioplastik

Under en koronar angioplastik indsættes et langt, fleksibelt plastrør kaldet et kateter i et blodkar, enten i din lyske eller arm.

Kateterspidsen styres under røntgen til de arterier, der forsyner dit hjerte, til det punkt, hvor arterien er indsnævret.

En ballon fastgjort til kateteret oppustes for at udvide arterien, og et lille metalrør kaldet en stent efterlades ofte i den berørte del af arterien for at hjælpe med at holde den åben.

Det er usædvanligt, at en koronar angioplastik har alvorlige komplikationer.

Det er usandsynligt, at en koronar angioplastik vil blive anbefalet, hvis flere koronararterier er blevet blokeret og indsnævret.

Det er muligvis heller ikke teknisk muligt, hvis blodkarrens anatomi i nærheden af dit hjerte er unormal.

Hvilken procedure er bedst?

Du er måske ikke altid i stand til at vælge mellem at have en koronar angioplastik eller en koronar bypass-transplantat.

Men hvis du er, er det vigtigt at være opmærksom på fordele og ulemper ved hver teknik.

Da en koronar angioplastik er minimalt invasiv, vil du komme dig efter virkningerne af operationen hurtigere end du vil fra en koronar bypass-transplantat.

Koronar angioplastik har normalt en mindre risiko for komplikationer, men der er en chance for, at du har brug for yderligere behandling, fordi den berørte arterie kan indsnævres igen.

Men antallet af mennesker, der har brug for yderligere behandling, er faldet i de senere år på grund af brugen af specielle stenter overtrukket med medicin, der reducerer risikoen for, at arterien indsnævres igen.

Se hvordan en koronar angioplastik udføres for mere information om disse.

En koronararterie-bypass-transplantat har en længere restitutionstid end koronar angioplastik og en højere risiko for komplikationer.

Der er også nogle beviser, der tyder på, at en koronar bypass-transplantat normalt er en mere effektiv behandlingsmulighed for mennesker over 65 år, især for personer med diabetes .

Hvis det er muligt, bør du diskutere fordele og risici ved begge typer behandling med din kardiolog og hjertekirurg, inden du træffer en beslutning.

Medicin

I nogle tilfælde er det muligt at behandle koronar hjertesygdom med en række forskellige medikamenter, såsom:

Disse medikamenter kan hjælpe med at kontrollere nogle af symptomerne på koronar hjertesygdom og kan reducere risikoen for, at tilstanden bliver værre.

Men en koronararterie-bypass-transplantat kan anbefales, hvis tilstanden er alvorlig, eller der er en særlig høj risiko for alvorlige problemer, såsom hjerteanfald, fordi det er en mere effektiv behandling i disse tilfælde.