Koronar hjertesygdom – symptomer

Det mest almindelige symptom på koronar hjertesygdom (CHD) er brystsmerter (angina).

Du kan også opleve andre symptomer, såsom hjertebanken og usædvanlig åndenød . Nogle mennesker har muligvis ikke nogen symptomer, før de diagnosticeres.

Angina

Hvis dine kranspulsårer bliver delvist blokeret, kan det forårsage brystsmerter (angina) .

Dette kan være en mild, ubehagelig følelse svarende til fordøjelsesbesvær . Imidlertid kan et alvorligt angina-angreb forårsage en smertefuld følelse af tyngde eller tæthed, normalt i midten af brystet, som kan sprede sig til arme, nakke, kæbe, ryg eller mave.

Angina udløses ofte af fysisk aktivitet eller stressende situationer. Symptomerne går normalt på mindre end 10 minutter og kan lindres ved at hvile eller bruge en nitrattablet eller spray.

Læs mere om behandling af angina .

Hjerteanfald

Hvis dine arterier blokeres fuldstændigt, kan det forårsage et hjerteanfald (myokardieinfarkt).

Hjerteanfald kan permanent beskadige hjertemusklen og, hvis de ikke behandles med det samme, kan være fatale.

Ring 112 for øjeblikkelig lægehjælp, hvis du tror, du får et hjerteanfald.

Selvom symptomerne kan variere, er ubehag eller smerte ved et hjerteanfald normalt lig med angina. Det er dog ofte mere alvorligt og kan ske, når du hviler.

Under et hjerteanfald kan du også opleve følgende symptomer:

  • smerter i andre dele af kroppen – det kan føles som om smerten bevæger sig fra brystet til dine arme, kæbe, nakke, ryg og mave
  • lyshårighed
  • sved
  • kvalme
  • åndenød

Symptomerne på et hjerteanfald kan også ligne fordøjelsesbesvær. For eksempel kan de omfatte en følelse af tyngde i brystet, mavepine eller halsbrand.

Et hjerteanfald kan forekomme når som helst, også mens du hviler. Hvis hjertesmerter varer længere end 15 minutter, kan det være starten på et hjerteanfald.

I modsætning til angina er symptomerne på et hjerteanfald normalt ikke lettet ved hjælp af en nitrat tablet eller spray.

I nogle tilfælde kan et hjerteanfald forekomme uden nogen symptomer. Dette er kendt som et stille hjerteinfarkt og er mere almindeligt hos ældre og mennesker med diabetes .

Hjertefejl

Hjertesvigt kan også forekomme hos mennesker med CHD, når hjertet bliver for svagt til at pumpe blod rundt i kroppen. Dette kan få væske til at opbygge sig i lungerne, hvilket gør det stadig sværere at trække vejret.

Hjertesvigt kan forekomme pludselig (akut hjertesvigt) eller gradvist over tid (kronisk hjertesvigt).

Hvad skal jeg gøre, hvis nogen får et hjerteanfald

Når nogen får et hjerteanfald, er en tilskuere – ofte en slægtning uden medicinsk ekspertise – normalt den første på scenen.

Imidlertid har mindre end 1% af befolkningen deltaget i et akut livsstøttekursus.

Heartstart (finansieret af British Heart Foundation ), British Red Cross og St. John Ambulance kan lære dig at hjælpe nogen, der får et hjerteanfald.