Koldbrand – Behandling

Behandling af koldbrand involverer fjernelse af det berørte væv, forebyggelse af infektion eller behandling af eksisterende infektion og behandling af det problem, der førte til udvikling af koldbrand.

For eksempel, hvis koldbrand er forårsaget af en dårlig blodforsyning, kan kirurgi bruges til at reparere beskadigede blodkar. Hvis koldbrand er forårsaget af en infektion, kan der anvendes såvel stærke antibiotika som kirurgi.

Fjernelse af dødt væv

Kirurgi for at skære det døde væv ud, kendt som debridering, er ofte nødvendigt for at forhindre koldbrand i at sprede sig og lade det omgivende sunde væv heles.

Larver debridement terapi (biokirurgi)

I nogle tilfælde kan det være muligt at bruge larvedebbrideringsterapi, også kendt som biokirurgi, i stedet for konventionel kirurgi for at fjerne det døde væv.

Visse typer fluelarver er ideelle til dette, fordi de lever af dødt og inficeret væv, men efterlader sundt væv alene. De hjælper også med at bekæmpe infektion ved at frigive stoffer, der dræber bakterier og stimulerer helingsprocessen.

Maggots, der bruges til larverapi, opdrættes specielt i et laboratorium ved hjælp af æg, der er blevet behandlet for at fjerne bakterier. Maden placeres på såret og dækkes med gaze under en fast forbinding, der holder dem på såret (og ude af syne). Efter et par dage skæres bandagen væk, og maden fjernes.

Medicinske studier har vist, at larvedebbrideringsterapi kan opnå mere effektive resultater end kirurgisk debridering. Men på grund af arten af denne type behandling er mange mennesker tilbageholdende med at prøve det.

Amputation

I alvorlige tilfælde af koldbrand, hvor en hel kropsdel, såsom en finger, tå eller lem, er påvirket, og debridering sandsynligvis ikke hjælper, kan amputation overvejes.

Amputation kan forhindre koldbrand i at sprede sig til andre dele af kroppen og kan bruges til at fjerne en alvorligt beskadiget lem, så en kunstig (protetisk) lem kan monteres.

Medmindre der er behov for øjeblikkelig akut behandling, træffes en beslutning om amputation kun efter en fuld diskussion mellem dig og sundhedspersonalet, der behandler dig.

Behandling af infektion

Koldbrand, der er forårsaget af en infektion, kan normalt behandles med antibiotika , som kan gives som tabletter eller injektioner.

Injektioner er normalt nødvendige, hvis du har brug for operation, eller hvis du har en alvorlig infektion. Injektion af antibiotika direkte i en vene gør det muligt at give større doser og betyder, at de er mere tilbøjelige til at nå det berørte område.

For at imødegå virkningerne af infektion og fremskynde helingsprocessen har du også brug for væsker og næringsstoffer i en vene (intravenøs væske), og du har muligvis brug for blodtransfusioner .

Gendannelse af blodgennemstrømning

I nogle tilfælde kan der udføres kirurgi for at genoprette blodgennemstrømningen til det berørte område. De vigtigste teknikker, der bruges til at opnå dette, er:

  • bypassoperation – hvor kirurgen omdirigerer strømmen af blod og omgår blokering ved at forbinde (pode) en af dine vener til en sund del af en arterie
  • angioplastik – hvor en lille ballon placeres i en smal eller blokeret arterie og oppustes for at åbne karret; et lille metalrør, kendt som en stent, kan også indsættes i arterien for at holde det åbent

Forskning tyder på, at begge teknikker er lige så effektive til at genoprette blodgennemstrømningen og forhindre behovet for amputation på kort sigt. En angioplastik har fordelen ved at have en hurtigere restitutionstid end bypassoperation, selvom den måske ikke er så effektiv på lang sigt som bypassoperation.


Hyperbar iltbehandling

Hyperbar iltbehandling er en alternativ behandling for nogle typer koldbrand.

Under hyperbar iltbehandling sidder eller ligger du i et specielt designet kammer fyldt med trykluft. En plastikhætte, der giver ren ilt til indånding, er placeret over dit hoved.

Denne behandling resulterer i, at høje iltniveauer spredes i blodbanen og når de berørte områder (selv dem med dårlig blodforsyning), hvilket fremskynder helingen.

For koldbrand forårsaget af en bakteriel infektion kan iltet også stoppe nogle typer bakterier (især den type, der er ansvarlig for gaskoldbrand ), der producerer toksiner, der tillader infektionen at sprede sig, hvilket forhindrer yderligere vævsskader.

Hyperbar iltbehandling har vist sig effektiv til behandling af koldbrand forårsaget af inficerede diabetiske fodsår, hvilket reducerer risikoen for amputation.

Imidlertid er dokumentation vedrørende effektiviteten af hyperbar iltbehandling ved behandling af andre typer koldbrand begrænset, og yderligere forskning er påkrævet. Hyperbar iltbehandling er heller ikke i øjeblikket bredt tilgængelig i Storbritannien.

Rekonstruktiv kirurgi

Rekonstruktiv kirurgi ved hjælp af et hudtransplantat kan bruges til at dække det hudområde, der er beskadiget af koldbrand.

Under et hudtransplantat fjerner kirurgen sund hud fra en anden del af din krop (normalt en del, der vil være dækket af tøj) og forbinder den igen over det beskadigede område.