Knæbåndskirurgi – Hvordan det udføres

En række metoder kan bruges til at rekonstruere et forreste korsbånd (ACL). Den mest almindelige metode er at bruge en sene andre steder i din krop til at erstatte ACL.

Du har enten en generel bedøvelse , hvilket betyder, at du vil være helt bevidstløs under proceduren eller en rygmarvsbedøvelse , hvor bedøvelsesmiddel injiceres i din ryg, så du er bevidst, men ikke i stand til at føle smerte.

Din anæstesilæge vil diskutere proceduren med dig og kan anbefale, hvilken type bedøvelsesmiddel du skal bruge.

Operationen tager mellem 1 og 1,5 time og kræver normalt en overnatning på hospitalet.

Undersøg dit knæ

Når du er bedøvet, vil kirurgen omhyggeligt undersøge indersiden af dit knæ, normalt med et medicinsk instrument kaldet et artroskop.

Din kirurg vil kontrollere, at din ACL er revet og se efter skader på andre dele af dit knæ. Andre fundne skader kan blive repareret under operationen til din ACL eller efter din operation.

Efter at have bekræftet, at din ACL er revet, fjerner din kirurg transplantatvævet, klar til flytning.


Transplantatvæv

Et antal forskellige væv kan bruges til at erstatte din ACL. Væv taget fra din egen krop kaldes en autograft. Væv taget fra en donor kaldes en allograft.

En donor er en person, der har givet tilladelse til, at dele af deres krop kan bruges, når de dør af en person, der har brug for dem.

Før din operation vil din kirurg diskutere den bedste løsning med dig.

Væv, der kan bruges til at erstatte din ACL, er angivet nedenfor.

  • en strimmel af din patellarsene – dette er senen, der løber fra bunden af knæskallen (patella) til toppen af skinnebenet (skinneben) foran på knæet
  • del af dine hamstring sener – disse løber fra bagsiden af dit knæ på indersiden, helt op til låret
  • del af din quadriceps-sene – dette er senen, der fastgør patella til quadriceps-muskelen, som er den store muskel på forsiden af låret
  • en allotransplantat (donorvæv) – dette kan være patellar senen eller akillessenen (senen, der fastgør bagsiden af hælen til lægmusklen) fra en donor
  • et syntetisk transplantat – dette er en rørformet struktur designet til at erstatte et revet ledbånd

De mest anvendte autotransplantatvæv er patellar sener og hamstring sener. Begge har vist sig at være lige så succesrige.

Allograft væv kan være den foretrukne mulighed for folk, der ikke vil dyrke sport med høj efterspørgsel, såsom basketball eller fodbold, da disse sener er lidt svagere.

Syntetiske (menneskeskabte) væv bruges i øjeblikket i visse situationer, såsom revisionskirurgi og multi-ligamentskader.

Transplantatvævet fjernes og skæres til den rigtige størrelse. Det placeres derefter i knæet og fastgøres til lårbenet (lårbenet) og skinnebenet (skinneben).

Dette udføres normalt ved hjælp af en teknik kaldet knæartroskopi .

Arthroskopi

En artroskopi er en type nøglehullskirurgi. Det bruger et medicinsk instrument kaldet et arthroskop, som er et tyndt, fleksibelt rør med bundter af fiberoptiske kabler inde, der fungerer som både lyskilde og kamera.

Din kirurg vil lave et lille snit på forsiden af dit knæ og indsætte artroskopet.

Arthroskopet vil oplyse dit knæled og videresende billeder af dit knæ til en tv-skærm. Dette gør det muligt for kirurgen at se indersiden af dit knæ tydeligt.

Yderligere små snit foretages i dit knæ, så andre medicinske instrumenter kan indsættes. Kirurgen vil bruge disse instrumenter til at fjerne det revne ledbånd og rekonstruere din ACL.

Din kirurg vil lave en tunnel i din knogle for at føre det nye væv igennem.

Transplantatvævet placeres på samme sted som den gamle ACL og holdes på plads med skruer eller hæfteklammer, der forbliver permanent i dit knæ.


Afsluttende eksamen

Når transplantatvævet er sikret, vil din kirurg teste, at det er stærkt nok til at holde dit knæ sammen.

De vil også kontrollere, at dit knæ har hele bevægelsesområdet, og at transplantatet holder dit knæ stabilt, når det er bøjet eller bevæget.

Når kirurgen er tilfreds med, at alt fungerer korrekt, syr de snit lukket og anvender forbindinger.

Efter proceduren flyttes du til en hospitalsafdeling for at begynde din bedring.

Læs mere om at komme sig efter knæoperation .