Knæbåndskirurgi – Risici

I mere end 80% af tilfældene genopretter kirurgi for at reparere et anterior cruciate ligament (ACL) knæets funktion fuldt ud.

ACL-operation vil forbedre stabiliteten i dit knæ og stoppe det med at give efter. Du skal være i stand til at genoptage normale aktiviteter efter 6 måneder.

Men dit knæ er muligvis ikke nøjagtigt som før skaden. Du kan stadig opleve noget smerte og hævelse i erstatningsbåndet.

Hvis andre strukturer i dit knæ også er beskadiget, er det muligvis ikke muligt at reparere dem fuldt ud.

Som med alle typer operationer er der nogle risici forbundet med knæoperationer.

De omfatter:

  • infektion – risikoen for infektion er lille (mindre end 1 ud af 100) du kan få et antibiotikum efter din operation for at forhindre infektion
  • blodprop – risikoen for, at en blodprop dannes og forårsager problemer, er meget lav (ca. 1 ud af 1.000); hvis du menes at være i fare, kan du få medicin for at forhindre dannelse af blodpropper
  • knæsmerter – rammer næsten 2 ud af 10 personer, der har ACL-kirurgi og er mere tilbøjelige til at forekomme, når patellarsen bruges som transplantatvæv; du kan have smerter bag knæskallen eller når du knæler ned eller huger dig ned
  • knæsvaghed og stivhed – nogle mennesker oplever langvarig svaghed eller stivhed i deres knæ

Efter ACL-operation er der også en lille chance (mindre end 1 ud af 10) for at det nyimplanterede ledbånd vil mislykkes, og dit knæ stadig vil være ustabilt.

Hvis den første operation mislykkes, kan yderligere operation anbefales. Men efterfølgende operationer er ofte vanskeligere og har normalt ikke den samme langsigtede succesrate som en første senereparation.