Knæbåndskirurgi – Forberedelser

Før du får en knæoperation, skal du muligvis vente på, at enhver hævelse går ned, og at hele bevægelsesområdet vender tilbage til dit knæ.

Det kan også være nødvendigt at vente, indtil musklerne foran på låret (quadriceps) og bagsiden af låret (hamstrings) er så stærke som muligt.

Hvis du ikke har hele bevægelsesområdet i dit knæ, før du bliver opereret, bliver dit opsving vanskeligere.

Det tager sandsynligvis mindst 3 uger efter, at skaden opstod, før hele bevægelsesområdet vender tilbage. Din læge kan henvise dig til en fysioterapeut for at hjælpe dig med at forberede dig til operation.

Fysioterapi

Fysioterapeuter eller fysioterapeuter er sundhedspersonale, der bruger fysiske metoder såsom massage og manipulation for at tilskynde til heling. En fysio vil være i stand til at hjælpe dig med at genvinde hele bevægelsesområdet i dit knæ.

Optimering af muskelfunktionen i knæet hjælper med at sikre et mere vellykket resultat efter operationen. Det kan også give knæet tilstrækkelig stabilitet, så operation ikke altid er nødvendig.

Din fysio viser dig muligvis nogle strækninger, du kan gøre derhjemme for at hjælpe med at holde dit ben fleksibelt.

De kan også anbefale øvelser med lav effekt, såsom svømning eller cykling . Disse typer aktiviteter forbedrer din muskelstyrke uden at lægge for meget vægt på dit knæ.

Du bør undgå enhver sport eller aktivitet, der involverer vridning, drejning eller springning.

Læs mere om lette øvelser og fysioterapi .

Forudindlæggelsesklinik

Før du foretager kirurgi i anterior cruciate ligament (ACL), bliver du bedt om at deltage i en præ-indlæggelsesklinik. Du vil blive set af et medlem af teamet, der vil passe dig, mens du er på hospitalet.

En fysisk undersøgelse udføres, og du bliver spurgt om din sygehistorie. Det kan også være nødvendigt at foretage nogle undersøgelser og tests, såsom et røntgenbillede af knæet.

Du bliver spurgt om tabletter eller andre typer medicin, du tager, både ordineret og købt i håndkøb fra et apotek.

Et medlem af dit plejeteam vil også spørge om enhver bedøvelsesmiddel, du tidligere har haft, og om du har oplevet problemer eller bivirkninger, såsom kvalme.

De vil også stille dig nogle spørgsmål om dine tænder, herunder om du bruger proteser , hætter eller en plade.

Dette skyldes, at et rør kan sættes ned i halsen for at hjælpe dig med at trække vejret under operationen, og eventuelle løse tænder kan være farlige.

Forudindlæggelsesklinikken er et godt tidspunkt at stille spørgsmål, du har om proceduren. Men du kan til enhver tid diskutere eventuelle bekymringer med din kirurg.

Læs mere om forberedelse til operation .

Forbereder sig på hospitalet

Det er en god ide at være fuldt forberedt, inden du går på hospitalet til operation. Nedenfor er en liste over ting, du skal overveje, hvis du skal opereres.

Lav dine lektier

Find ud af så meget som muligt om din operation, og hvad den indebærer. Oplysninger eller en video om proceduren kan være tilgængelige på dit hospital.

Spørg din kirurg, hvis du er i tvivl om noget.

Andre medicinske problemer

Bed din læge om at kontrollere, at andre medicinske problemer, du har, såsom forhøjet blodtryk (hypertension) , er under kontrol.

Hold rent

Tag et bad eller brusebad, inden du går på hospitalet, og tag rent tøj på. Dette reducerer chancerne for at tage uønskede bakterier ind på hospitalet.

Spise før din operation

Bedøvelsesmidler er ofte sikrere, hvis din mave er tom, så du bliver normalt nødt til at stoppe med at spise flere timer før din operation.

Du bør få flere råd om dette under din præ-indlæggelsesklinik.

Forbered dig på at vende hjem

Lager op på mad, der er let at tilberede, såsom dåse og hæfteklammer som ris og pasta. Du kan også tilberede måltider og lægge dem i fryseren.

Sæt ting, du har brug for, såsom bøger og magasiner, hvor du nemt kan nå dem.

Arranger hjælp og transport

Bed en ven eller en slægtning om at tage dig med til og fra hospitalet. Du bliver også nødt til at arrangere, at nogen hjælper dig derhjemme i en uge eller to, efter du er kommet tilbage.

Læs mere om at have en operation .