Hysterektomi – Overvejelser

Hvis du har en hysterektomi, såvel som at du får fjernet livmoderen, skal du muligvis beslutte, om din livmoderhals eller æggestokke skal fjernes.

Disse beslutninger træffes normalt baseret på:

  • din sygehistorie
  • din læges anbefalinger
  • dine personlige følelser

Det er vigtigt, at du er opmærksom på de forskellige typer hysterektomi og deres implikationer.

Fjernelse af livmoderhalsen (total eller radikal hysterektomi)

Hvis du har kræft i livmoderhalsen , kræft i æggestokkene eller livmoderen (livmoderen) , kan du rådes til at fjerne livmoderhalsen for at stoppe kræftens spredning.

Selv hvis du ikke har kræft, fjerner livmoderhalsen enhver risiko for at udvikle livmoderhalskræft i fremtiden.

Mange kvinder er bekymrede for, at fjernelse af livmoderhalsen vil medføre et tab af seksuel funktion, men der er ingen beviser, der understøtter dette.

Nogle kvinder er tilbageholdende med at fjerne livmoderhalsen, fordi de vil beholde så meget af deres reproduktionssystem som muligt.

Hvis du har det sådan, så spørg din kirurg, om der er nogen risiko forbundet med at holde livmoderhalsen.

Hvis du har fjernet din livmoderhals, behøver du ikke længere have test af livmoderhalskræft .

Hvis din livmoderhals ikke er fjernet, skal du fortsætte med regelmæssig cervikal screening.

Fjernelse af æggestokkene (salpingo-ooforektomi)

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) anbefaler, at en kvindes æggestokke kun fjernes, hvis der er en betydelig risiko for tilknyttet sygdom, såsom kræft i æggestokkene.

Hvis du har en familiehistorie af æggestokkene eller brystkræft , kan det anbefales at fjerne dine æggestokke for at forhindre, at du får kræft i fremtiden.

Din kirurg kan diskutere fordele og ulemper ved at fjerne dine æggestokke med dig. Hvis dine æggestokke fjernes, fjernes dine æggeleder også.

Hvis du allerede har gennemgået overgangsalderen, eller du er tæt på det, kan det anbefales at fjerne dine æggestokke uanset årsagen til at få en hysterektomi.

Dette er for at beskytte mod muligheden for at udvikle kræft i æggestokkene.

Nogle kirurger føler, at det er bedst at lade sunde æggestokke være på plads, hvis risikoen for kræft i æggestokkene er lille – for eksempel hvis der ikke er nogen familiehistorie af tilstanden.

Dette skyldes, at æggestokkene producerer flere kvindelige hormoner, der kan hjælpe med at beskytte mod helbredsproblemer såsom svage knogler (osteoporose) . De spiller også en rolle i følelser af seksuel lyst og fornøjelse.

Hvis du foretrækker at holde dine æggestokke, skal du sørge for at have gjort dette klart for din kirurg inden din operation.

Du kan stadig blive bedt om at give samtykke til behandling for at få dine æggestokke fjernet, hvis der konstateres en abnormitet under operationen.

Tænk grundigt over dette og diskuter enhver frygt eller bekymring, du har med din kirurg.

Kirurgisk overgangsalder

Hvis du har en total eller radikal hysterektomi, der fjerner dine æggestokke, vil du opleve overgangsalderen umiddelbart efter din operation, uanset din alder. Dette er kendt som en kirurgisk overgangsalder.

Hvis en hysterektomi efterlader 1 eller begge dine æggestokke intakte, er der en chance for, at du oplever overgangsalderen inden for 5 år efter operationen.

Selvom dit hormonniveau falder efter overgangsalderen, producerer dine æggestokke testosteron i op til 20 år.

Testosteron er et hormon, der spiller en vigtig rolle i at stimulere seksuel lyst og seksuel nydelse.

Dine æggestokke producerer også fortsat små mængder af hormonet østrogen efter overgangsalderen.

Det er en mangel på østrogen, der forårsager menopausale symptomer såsom:

Hormonerstatningsterapi (HRT) bruges normalt til at hjælpe med menopausale symptomer, der opstår efter en hysterektomi.

Hormonerstatningsterapi (HRT)

Du kan blive tilbudt HRT, efter at dine æggestokke er fjernet. Dette erstatter nogle af de hormoner, som dine æggestokke brugte til at producere, og lindrer eventuelle menopausale symptomer, du måtte have.

Det er usandsynligt, at den HRT, du får tilbudt, nøjagtigt svarer til de hormoner, som dine æggestokke tidligere har produceret.

Mængden af hormoner, som en kvinde producerer, kan variere meget, og du skal muligvis prøve forskellige doser og mærker af HRT, før du finder en, der føles passende.

Ikke alle er egnede til HRT. For eksempel anbefales det ikke til kvinder, der har haft en hormonafhængig type brystkræft eller leversygdom.

Det er vigtigt at fortælle din kirurg om sådanne sundhedsmæssige problemer, du har haft.

Hvis du er i stand til at få HRT, og begge dine æggestokke er fjernet, er det vigtigt at fortsætte med behandlingen, indtil du når den normale alder for overgangsalderen (51 er gennemsnitsalderen).

Få mere at vide om HRT

Cervikal screening

Hvis din livmoderhals fjernes under en hysterektomi, behøver du ikke længere at have cervikal screening.

Hvis din livmoderhals efterlades på plads, skal du fortsætte med at gå til regelmæssige livmoderhalsscreeningstest .