Hydronephrosis – Diagnose

Hydronephrose diagnosticeres normalt ved hjælp af en ultralydsscanning. Yderligere tests kan være nødvendige for at finde ud af årsagen til tilstanden.

En ultralydsscanning bruger lydbølger til at skabe et billede af indersiden af dine nyrer. Hvis dine nyrer er hævede, skal dette vises tydeligt.

Yderligere test

Du har muligvis brug for et antal yderligere test for at hjælpe med at bestemme årsagen til hydronephrosis.

Disse kan omfatte:


  • blodprøver – bruges til at kontrollere for infektion
  • urinprøver – bruges til at kontrollere for infektion samt spor af blod (dette kan være forårsaget af en nyresten )
  • intravenøs urografi – en røntgenbillede af dine nyrer, der tages, efter at et specielt farvestof er blevet injiceret i blodbanen; farvestoffet fremhæver strømmen af urin gennem urinvejene, hvilket kan være nyttigt til at identificere eventuelle blokeringer
  • en CT-scanning – svarende til en røntgen, men bruger flere billeder og en computer til at opbygge et 3-dimensionelt billede af indersiden af din krop

Diagnosticering af hydronefrose hos babyer

Hydronefrose kan diagnosticeres hos din baby, mens du er gravid, normalt under en rutinemæssig graviditets ultralydsscanning omkring 20 uger. Dette er kendt som antenatal hydronephrose.

Hvis din baby er diagnosticeret med antenatal hydronephrose, skal du muligvis have ekstra ultralydsscanninger under din graviditet for at kontrollere, at din baby vokser normalt, og at deres nyrer ikke bliver for store.

I de fleste tilfælde vil problemet blive bedre, før din baby er født eller inden for få måneder derefter.

Din baby skal muligvis have scanninger, efter at de er født for at overvåge deres tilstand og se, om behandling er nødvendig.

Læs mere om behandling af antenatal hydronephrose .