Hydronephrosis – Behandling

Behandling af hydronephrosis afhænger af, hvad der forårsager tilstanden, og hvor alvorlig den er.

Hos voksne er formålet med behandlingen at:

  • fjern ophobning af urin og lindre trykket på dine nyrer
  • forhindre permanent nyreskade
  • behandle den underliggende årsag

De fleste mennesker med hydronephrose vil have en procedure kaldet kateterisering for at dræne urinen fra deres nyrer.

Afhængig af den bagvedliggende årsag, kan det være nødvendigt med medicin eller kirurgi bagefter for at løse problemet.

Hvis tilstanden er alvorlig eller forårsager problemer som urinvejsinfektion (UTI) , kan du blive behandlet kort efter, at du er diagnosticeret.

I mindre alvorlige tilfælde kan det være sikkert at udsætte behandlingen i en kort periode.

Tømning af urinen

Det første trin i behandling af hydronephrose er at dræne urinen ud af dine nyrer.

Dette hjælper med at lette dine smerter og forhindre yderligere skader på dine nyrer.

Et tyndt rør kaldet et kateter kan indsættes i blæren gennem urinrøret (røret, der fører urin ud af kroppen) eller direkte ind i din nyre gennem et lille snit i huden.

Læs mere om urinkateterisering .

I nogle få tilfælde, hvor en af nyrerne allerede er blevet alvorligt beskadiget, kan det være bedre at fjerne den berørte nyre.

De fleste mennesker kan fungere normalt med kun en fungerende nyre, hvilket normalt ikke har en signifikant effekt på dit helbred eller din livsstil.

Behandling af den underliggende årsag

Når trykket på dine nyrer er blevet lettet, kan det være nødvendigt at behandle årsagen til opbygning af urin.

Nogle mulige årsager og deres behandlinger er beskrevet nedenfor:


  • nyresten kan fjernes under en operation eller brydes op ved hjælp af lydbølger – læs mere om behandling af nyresten
  • en forstørret prostata kan behandles med medicin eller kirurgi for at fjerne noget af prostata – læs mere om behandling af prostataudvidelse
  • indsnævring af urinlederen (røret, der løber fra nyren til blæren) kan behandles ved at indsætte et hult plastrør kaldet en stent, som gør det muligt for urinen at strømme gennem det indsnævrede afsnit – dette kan ofte gøres uden at der foretages snit i huden
  • kræft, der forårsager hydronefrose, kan behandles ved hjælp af kemoterapi , strålebehandling eller kirurgi for at fjerne kræftvævet

Hvis hydronefrose opstår, fordi du er gravid, har du normalt ikke brug for nogen behandling, fordi tilstanden vil passere inden for få uger efter fødslen.

I mellemtiden kan katetre regelmæssigt bruges til at dræne urin fra nyrerne.

Smertestillende medicin og antibiotika kan også gives, hvis du har smerter eller udvikler en UTI.

Behandling af hydronefrose hos babyer

De fleste babyer, der er diagnosticeret med hydronephrose, før de er født (antenatal hydronephrosis) har ikke brug for nogen behandling, fordi tilstanden forbedres, før de er født eller inden for få måneder efter deres fødsel.

Der er normalt ingen risiko for dig eller dit barn, så arbejdskraft skal ikke startes tidligt.

Efter fødslen kan din baby undersøges for at kontrollere eventuelle åbenlyse problemer, såsom hævede nyrer, men normalt kan du tage dem med hjem.

Din baby skal muligvis vende tilbage til hospitalet for nogle scanninger i løbet af de næste par uger for at kontrollere, at der ikke er nogen fortsatte problemer.

Disse scanninger kan omfatte:


  • en ultralydsscanning – hvor lydbølger bruges til at skabe et billede af din babys nyrer
  • et mikturerende cystourethrogram (MCUG) – hvor et tyndt rør bruges til at føre en speciel type væske, der tydeligt vises på røntgenstråler i din babys blære, mens der tages en serie røntgenstråler
  • en dimercaptosuccinic acid (DMSA) -scanning eller MAG-3-scanning – hvor din baby injiceres med et stof, der vises på en speciel enhed kaldet et gammakamera; kameraet bruges derefter til at tage billeder af dit barns nyrer

Hos de fleste børn vil hydronephrose blive bedre, når de bliver ældre. Men indtil scanninger viser, at der ikke længere er et problem, kan dit barn muligvis tage antibiotika for at reducere deres chancer for at udvikle en UTI, da urinen inde i nyrerne kan gøre dem mere sårbare over for infektion.

Hvis hydronephrose ikke bliver bedre af sig selv, kan dit barn muligvis fortsætte med at tage antibiotika. Lejlighedsvis kan kirurgi anbefales til behandling af den underliggende årsag til tilstanden.