Komplikationer af et hjerteanfald

Potentielle komplikationer fra et hjerteanfald kan variere meget, fra milde til livstruende.

Nogle mennesker oplever et “mindre” hjerteanfald (selvom det stadig kan være meget alvorligt) uden tilknyttede komplikationer. Dette er også kendt som et ukompliceret hjerteanfald.

Andre mennesker oplever et større hjerteanfald, som har en bred vifte af potentielle komplikationer og kan kræve omfattende behandling.

Arytmi

En arytmi er en unormal hjerterytme og kan omfatte:

Arytmier kan udvikles efter et hjerteanfald som et resultat af beskadigelse af hjertemusklerne. Beskadigede muskler forstyrrer elektriske signaler, der styrer hjertet.

Nogle arytmier, såsom takykardi, er milde og forårsager symptomer såsom:

Andre arytmier kan være livstruende, herunder:

 • komplet hjerteblok , hvor elektriske signaler ikke er i stand til at rejse fra den ene side af dit hjerte til den anden, så dit hjerte ikke kan pumpe blod ordentligt
 • ventrikulær arytmi, hvor hjertet begynder at slå hurtigere, inden det går i en krampe og stopper med at pumpe helt; dette er kendt som pludselig hjertestop

Disse livstruende typer arytmi kan være en væsentlig dødsårsag i løbet af de 24 til 48 timer efter et hjerteanfald.

Overlevelsesraterne er dog forbedret betydeligt siden opfindelsen af den bærbare defibrillator – en ekstern enhed, der leverer et elektrisk stød til hjertet og “nulstiller” det til den rigtige rytme.

Mild arytmi kan normalt kontrolleres med medicin som betablokkere .

Mere besværlige bradykardier, der forårsager gentagne og langvarige symptomer, skal muligvis behandles med en pacemaker . Dette er en elektrisk enhed kirurgisk implanteret i brystet for at hjælpe med at regulere hjerterytmen.

Find ud af mere om pludselig hjertestop fra velgørenhedsorganisationen Sudden Card Arrest UK .

Hjertefejl

Hjertesvigt sker, når dit hjerte ikke er i stand til effektivt at pumpe blod rundt i din krop. Det kan udvikle sig efter et hjerteanfald, hvis din hjertemuskel er meget beskadiget. Dette sker normalt i venstre side af hjertet (venstre ventrikel).

Symptomer på hjertesvigt inkluderer:

 • åndenød
 • træthed (træthed)
 • hævelse i dine arme og ben på grund af væskeansamling

Hjertesvigt kan behandles med en kombination af medicin og i nogle tilfælde kirurgi.

Find ud af mere om behandling af hjertesvigt .

Kardiogent chok

Kardiogent chok ligner hjertesvigt, men mere alvorligt. Den udvikler sig, når hjertemusklen er blevet beskadiget så omfattende, at den ikke længere kan pumpe nok blod til at opretholde mange af kroppens funktioner.

Symptomer inkluderer:

 • mental forvirring
 • kolde hænder og fødder
 • et nedsat behov for at tisse eller slet ikke tisse
 • hurtig hjerterytme og vejrtrækning
 • bleg hud
 • vejrtrækningsbesvær

En type medicin kaldet vasopressorer (eller inotropes) kan anvendes. Vasopressorer hjælper med at presse (indsnævre) blodkarrene, hvilket øger blodtrykket og forbedrer blodcirkulationen.

Når de første symptomer på kardiogent shock er stabiliseret, kan det være nødvendigt med operation for at forbedre hjertets funktion. Dette kan omfatte perkutan koronar intervention (PCI) sammen med indsættelse af en lille pumpe, kendt som en intra-aortaballonpumpe. Dette kan hjælpe med at forbedre blodgennemstrømningen fra hjertet.

En anden mulighed er en koronar bypass-transplantat (hvor et blodkar fra en anden del af din krop bruges til at omgå enhver blokering).

Hjertebrud

Et hjertebrud er en ekstremt alvorlig, men relativt ualmindelig komplikation af et hjerteanfald, hvor hjertets muskler, vægge eller ventiler splittes fra hinanden (brud).

Det kan ske, hvis hjertet er væsentligt beskadiget under et hjerteanfald og normalt sker 1 til 5 dage bagefter.

Symptomerne er de samme som dem ved kardiogent shock . Åben hjerteoperation er normalt påkrævet for at reparere skaden.

Udsigterne for mennesker, der har hjertesvigt, er dårlige; det anslås, at 1 ud af 2 mennesker dør inden for 5 dage efter bruddet.