Forhindrer et hjerteanfald

At foretage livsstilsændringer er den mest effektive måde at forhindre at få et hjerteanfald (eller få et andet hjerteanfald).

Der er tre hovedtrin, du kan tage for at forhindre et hjerteanfald (såvel som slagtilfælde):

 • spis en sund, afbalanceret kost
 • Lad være med at ryge
 • prøv at holde dit blodtryk på et sundt niveau

En sund kost

At spise en usund diæt med højt fedtindhold vil gøre hærdning af arterierne (aterosklerose) værre og øge risikoen for et hjerteanfald.

Hvis du fortsætter med at spise mad med højt fedtindhold, vil der opstå flere fede plaques i dine arterier. Dette skyldes, at fede fødevarer indeholder en usund type kolesterol.

Der er 2 hovedtyper af kolesterol:

 • lipoprotein med lav densitet (LDL) – dette består for det meste af fedt plus en lille mængde protein; denne type kolesterol kan blokere dine arterier, så det er ofte kendt som “dårligt kolesterol”
 • high-density lipoprotein (HDL) – dette består for det meste af protein plus en lille mængde fedt; denne type kolesterol kan reducere aflejringer i dine arterier, så kaldes ofte “godt kolesterol”

Der er også 2 typer fedt – mættet og umættet. Undgå fødevarer, der indeholder høje niveauer af mættet fedt, da de øger niveauet af LDL-kolesterol i dit blod.

Fødevarer med højt indhold af mættet fedt inkluderer:

 • tærter
 • stegte fødevarer
 • pølser og fede stykker kød
 • smør
 • ghee (en type smør, der ofte bruges i indisk madlavning)
 • svinefedt
 • fløde
 • hård ost
 • kager og kiks
 • fødevarer, der indeholder kokosnød eller palmeolie

Du bør sigte mod at følge en diæt i middelhavsstil. Det betyder at spise mere brød, frugt, grøntsager og fisk og mindre kød.

Udskift smør og ost med produkter baseret på vegetabilsk og planteolie, såsom olivenolie.

Fedtet fisk, såsom sild, sardiner og laks, kan indgå i en diæt i middelhavsstil, men der er ikke behov for at spise denne type fisk specifikt for at forsøge at forhindre et nyt hjerteanfald.

At tage omega-3 fedtsyretilskud eller spise mad beriget med omega-3 fedtsyrer har heller ikke vist sig at hjælpe med at forhindre et andet hjerteanfald.

Tag aldrig et kosttilskud uden først at konsultere en læge. Nogle kosttilskud, såsom beta-caroten, er potentielt skadelige.

Find ud af mere om ændring af din diæt efter et hjerteanfald .

Rygning

Rygning er en vigtig risikofaktor for hjerteanfald, fordi det forårsager åreforkalkning og hæver blodtrykket.

En læge kan henvise dig til en lokal Stop Smoking Service , der vil give support og rådgivning om de bedste måder at holde op på.

Du kan også ringe til Smokefree Helpline på 0300123 1044 (kun England fra mandag til fredag kl. 9 til 20 og lørdag og søndag kl. 11 til kl. 16). Specialuddannet hjælpelinjepersonale tilbyder gratis ekspertrådgivning og opmuntring.

Hvis du er forpligtet til at holde op, men ikke ønsker at blive henvist til et stop med at ryge, bør en læge være i stand til at ordinere behandling for at hjælpe med abstinenssymptomer, du kan opleve.

Find ud af om selvhjælpstip til at stoppe med at ryge .

Højt blodtryk

Vedvarende højt blodtryk (hypertension) kan lægge ekstra belastning på dine arterier og hjerte, hvilket øger din risiko for et hjerteanfald.

Højt blodtryk kan ofte reduceres ved at spise en sund diæt, moderere dit alkoholindtag, opretholde en sund vægt og træne regelmæssigt.

Kost og forhøjet blodtryk

Rådgivningen om at spise en sund, afbalanceret kost gælder også, hvis du har forhøjet blodtryk. Derudover skal du skære ned på mængden af salt i din mad.

Salt hæver blodtrykket. Jo mere salt du spiser, jo højere er dit blodtryk. Du skal sigte mod at spise mindre end 6 g salt om dagen (2,4 g natrium) – det er omkring 1 tsk.

Find ud af, hvordan du kan skære ned på salt .

At spise en fedtfattig diæt, der indeholder masser af fiber – såsom fuldkornsris, brød, pasta og masser af frugt og grøntsager – har vist sig at hjælpe med at sænke blodtrykket. Frugt og grøntsager indeholder også vitale vitaminer og mineraler og hjælper med at holde din krop sund.

Du bør sigte mod at spise 5 portioner frugt og grøntsager hver dag.

Få mere at vide om at få dine 5 om dagen .

Alkohol

Hvis du drikker alkohol, skal du ikke overskride de anbefalede grænser:

 • mænd og kvinder rådes til ikke regelmæssigt at drikke mere end 14 alkoholenheder om ugen
 • spred din drik over 3 eller flere dage, hvis du regelmæssigt drikker så meget som 14 enheder om ugen

14 enheder svarer til 6 pints øl med gennemsnitlig styrke eller 10 små glas vin med lav styrke.

Få mere at vide om alkoholenheder .

Regelmæssigt overskridelse af de anbefalede alkoholgrænser hæver dit blodtryk og kolesterolniveau, hvilket øger risikoen for et hjerteanfald.

Undgå overdreven drikke, som drikker meget alkohol på kort tid eller drikker for at blive fuld.

Binge drinking kan forårsage en pludselig og stor stigning i dit blodtryk, hvilket kan være potentielt farligt.

Forskning har vist, at mennesker, der har haft et hjerteanfald og fortsætter med at drikke binge, er dobbelt så tilbøjelige til at dø af en alvorlig helbredstilstand, såsom et andet hjerteanfald eller slagtilfælde, sammenlignet med mennesker, der modererer deres drikke efter et hjerteanfald.

Find tip til at skære ned på alkohol .

Kontakt din læge, hvis du har svært ved at moderere din drik. Rådgivningstjenester og medicin kan hjælpe dig med at reducere dit alkoholindtag.

Find ud af mere om alkoholstøtte .

Vægt

Overvægt tvinger dit hjerte til at arbejde hårdere for at pumpe blod rundt i din krop, hvilket kan hæve dit blodtryk. Brug BMI sund vægt regnemaskine til at finde ud af, om du har en sund vægt for din højde.

Hvis du har brug for at tabe dig, skal du huske, at det kun vil være en positiv forskel for dit blodtryk og dit helbred at tabe nogle få kilo.

Find ud af mere om, hvordan du begynder at tabe dig .

Dyrke motion

At være aktiv og træne regelmæssigt vil sænke dit blodtryk ved at holde dit hjerte og blodkar i god stand. Regelmæssig træning kan også hjælpe dig med at tabe sig, hvilket hjælper med at sænke dit blodtryk.

Aktiviteter med lav indflydelse som gåture, svømning og cykling anbefales. Mere anstrengende aktiviteter, såsom at spille fodbold og squash, er muligvis ikke egnet til dig. Kontakt lægen, der har ansvaret for din pleje.

Find ud af mere om fordelene ved at gå , svømme for fitness og hvordan man begynder at cykle .