Guillain-Barré syndrom – Årsager

Guillain-Barré syndrom menes at være forårsaget af et problem med immunsystemet, kroppens naturlige forsvar mod sygdom og infektion.

Normalt angriber immunsystemet eventuelle bakterier, der kommer ind i kroppen. Men hos mennesker med Guillain-Barré syndrom går der noget galt, og det angriber fejlagtigt nerverne.

Dette beskadiger nerverne og stopper signaler fra hjernen, der rejser langs dem ordentligt, hvilket kan forårsage problemer som følelsesløshed, svaghed og smerter i lemmerne.

Det er ikke klart nøjagtigt, hvorfor dette sker. Betingelsen overføres ikke fra person til person og arves ikke.

Mulige udløsere

Nogle gange ser Guillain-Barré syndrom ud til at have en bestemt udløser. Dette er nogle af de vigtigste udløsere.

Infektioner

I de fleste tilfælde forekommer Guillain-Barré syndrom et par dage eller uger efter en infektion.

Infektioner, der har været kendt for at udløse tilstanden inkluderer:

Vaccinationer

Tidligere var vaccinationer (især influenzavaccinen anvendt i USA under et svineinfluenzaudbrud i 1976) knyttet til en øget risiko for Guillain-Barré-syndrom.

Men forskning har siden fundet chancerne for at udvikle tilstanden efter vaccination er ekstremt små.

For eksempel viste en undersøgelse af vaccinen, der blev brugt under udbruddet af svineinfluenza i 2009, at der for hver million mennesker, der havde vaccinationen, var der færre end 2 ekstra tilfælde af Guillain-Barré-syndrom.

Og beviser tyder på, at det er langt mere sandsynligt, at du får Guillain-Barré syndrom fra en infektion, såsom influenza, end vaccinen designet til at forhindre infektionen, såsom influenza.