Zika virus

Zika-virussygdom spredes hovedsageligt af myg. For de fleste mennesker er det en meget mild infektion og er ikke skadelig.

Men det kan være mere alvorligt for gravide kvinder, da der er tegn på, at det forårsager fosterskader – især unormalt små hoveder (mikrocefali).

Zika forekommer ikke naturligt i Storbritannien. Der er rapporteret om Zika-udbrud i Stillehavsområdet, Syd- og Mellemamerika, Caribien, Afrika og dele af Syd- og Sydøstasien.

Hvis du planlægger at rejse til et berørt område, skal du søge råd om rejsesundhed inden din rejse.

Rejsetips er skræddersyet til dig og baseret på risikoniveauet (risiko eller meget lav risiko) for det land, du rejser til.

Specifikke anbefalinger til gravide kvinder, der overvejer at rejse til berørte lande eller områder, kan findes i afsnittet “andre risici” på NaTHNaC-landenes informationssider .

Hvis du rejser til et berørt område, kan du reducere risikoen for at fange virussen ved at bruge insektmiddel og iført løst tøj, der dækker dine arme og ben.

Symptomer på Zika-virusinfektion

De fleste mennesker har minimale symptomer eller ingen symptomer. Hvis der opstår symptomer, er de normalt milde og varer omkring 2 til 7 dage.

Almindeligt rapporterede symptomer inkluderer:

 • et udslæt
 • kløe over hele kroppen
 • en høj temperatur
 • en hovedpine
 • ledsmerter (med mulig hævelse, hovedsageligt i de mindre led i hænder og fødder)
 • muskelsmerter
 • røde øjne (konjunktivitis)
 • lændesmerter
 • smerter bag øjnene

Hvordan du får Zika-virusinfektion

De fleste tilfælde af Zika-virussygdom spredes af inficerede myg, der bider mennesker.

I modsætning til myg, der spreder malaria, er berørte myg (Aedes-myggen) mest aktive i løbet af dagen, især midt om morgenen og derefter sent på eftermiddagen til skumringen.

Der har været et lille antal rapporter om, at Zika-virus er videregivet gennem samleje, selvom risikoen antages at være lav.

Reducerer din risiko for Zika-virusinfektion

Inden du rejser, skal du søge råd om rejsehygiejne hos en læge, praktiserende sygeplejerske eller en rejseklinik, helst 4 til 6 uger før du går.

Du kan bruge denne A til Z-guide til at kontrollere, om det land, du besøger, har en risiko for Zika-virusoverførsel.

Detaljeret rådgivning om rejsehygiejne til din destination findes også på TravelHealthPro-webstedet eller den skotske rejsesundhedstjeneste fitfortravel .

For at reducere din risiko for infektion skal du undgå at blive bidt af en Aedes-myg.

De mest effektive bidforebyggelsesmetoder, som skal bruges i dagtimerne og om natten, inkluderer:

 • ved hjælp af insektafvisende middel, der indeholder DEET (N, N-diethyl-meta-toluamid) på udsat hud, efter at solcreme er påført (DEET kan bruges af gravide eller ammende kvinder i koncentrationer op til 50% og hos spædbørn og børn over 2 år måneder, men bør ikke bruges på babyer under 2 måneder)
 • iført løst tøj, der dækker dine arme og ben
 • sover under et myggenet i områder, hvor malaria også er en risiko

Rådgivning til gravide kvinder

Forskere har konkluderet, at der er tilstrækkelig dokumentation for, at Zika-virusinfektion er en årsag til fosterskader, herunder mikrocefali.

Mikrocefali betyder, at barnet vil have et unormalt lille hoved og kan være forbundet med unormal hjerneudvikling. Dette er også kendt som medfødt Zika syndrom.

Specifikke anbefalinger til gravide kvinder, der overvejer at rejse til berørte lande eller områder, kan findes i afsnittet “andre risici” på NaTHNaC-landenes informationssider .

Drøft dine rejseplaner med en læge, praktiserende sygeplejerske eller rejseklinik. Hvis rejser er uundgåelige, skal du være ekstra forsigtig for at undgå at blive bidt af myg.

Hvis du og din partner i øjeblikket er i et område med risiko for transmission af Zika-virus, skal du sørge for at bruge kondomer under vaginal, anal og oralsex under rejsen og i hele din graviditet.

Hvis du er gravid og for nylig er vendt tilbage fra et land eller et område med risiko for transmission af Zika-virus, skal du kontakte en læge eller jordemoder og nævne, hvor du har været, selvom du ikke har været utilpas.

Din jordemoder eller hospitalslæge vil diskutere risikoen med dig og kan arrangere en ultralydsscanning af din baby for at overvåge væksten.

Hvis der er problemer, vil du blive henvist til en specialist fostermedicinsk service for yderligere overvågning.

Zika-virus vil sandsynligvis blive påvist ved i øjeblikket tilgængelige tests, når symptomer er til stede.

Hvis du i øjeblikket oplever Zika-symptomer, skal du kontakte en læge, der vil afgøre, om det er nødvendigt med undersøgelser.

Undersøgelser kan omfatte en blodprøve og en ultralydstest, hvis du er gravid.

Screeningstest for Zika er ikke tilgængelig for dem uden symptomer.

Rådgivning til kvinder, der prøver at blive gravid

Hvis du forsøger at blive gravid, skal du diskutere dine rejseplaner med en læge, praktiserende sygeplejerske eller rejseklinik.

Du skal være ekstra forsigtig for at undgå at blive bidt af myg.

Kvinder bør undgå at blive gravid, når de rejser i et land eller område med risiko for transmission af Zika-virus.

Når du vender tilbage til Storbritannien, bør du undgå at blive gravid i yderligere 2 måneder, hvis kun kvinden rejste, og i 3 måneder, hvis begge partnere eller bare den mandlige partner rejste.

Find ud af mere om forebyggelse af infektion ved seksuel transmission

Hvis du har oplevet Zika-symptomer inden for 2 uger efter hjemkomsten, anbefales det at du venter 2 måneder efter fuld restitution, før du prøver at blive gravid.

Hvis din mandlige partner er rejst til et område med risiko for Zika-virusoverførsel, skal du bruge effektiv prævention for at forhindre graviditet.

Du bør også bruge kondomer under vaginal, anal og oralsex for at reducere risikoen for seksuel transmission.

Disse foranstaltninger skal træffes under rejsen og i 3 måneder:

 • efter symptomernes start (hvis han oplever Zika-symptomer eller en Zika-virusinfektion er blevet bekræftet af en læge)
 • efter hjemkomsten (hvis han ikke har nogen Zika-symptomer)

Hvordan Zika-virusinfektion behandles

Der er ingen specifik behandling for Zika-virussymptomer. At drikke rigeligt med vand og tage paracetamol kan hjælpe med at lindre symptomerne.

Hvis du føler dig utilpas efter hjemkomsten fra et land, der har malaria, samt at have en risiko for Zika-virusoverførsel, skal du straks søge rådgivning (samme dag) for at hjælpe med at udelukke en malariadiagnose.

Hvis du forbliver utilpas, og det er vist, at malaria ikke er årsagen, skal du søge lægehjælp.

Hvad hvis jeg er bekymret for, at min baby er blevet påvirket af Zika?

Tal med din jordemoder eller læge for at få råd.

Hvis du stadig er bekymret efter at have modtaget forsikringer fra din sundhedsperson og føler dig mere ængstelig eller stresset end normalt, kan du bede en læge eller jordemoder om henvisning til yderligere rådgivning.

Zika-virus og bloddonation

Som en forholdsregel har blod- og transplantationstjeneste anbefalet, at folk, der har rejst til områder med risiko for transmission af Zika-virus, venter 28 dage, før de donerer blod.

Hvis du vil vide, om nylige udenlandske rejser midlertidigt forhindrer dig i at give blod, kan du ringe til deres nationale kontaktcenter på 0300 123 23 23.

Zika-virus og Guillain-Barré-syndrom

Forskere mener nu, at Zika-virus er en årsag til Guillain-Barré syndrom (GBS) , en alvorlig tilstand i nervesystemet.

Risikoen for at udvikle GBS efter en Zika-virusinfektion er i øjeblikket ukendt, men menes at være meget lav.

Yderligere læsning

Public Health England: Zika-virus klinisk og vejledning

Royal College of Obstetricians & Gynecologists: Q & As on Zika and graviditet

Verdenssundhedsorganisationen: Fakta om Zika-virus

TravelHealthPro: Zika-virusopdatering og rådgivning til rejsende, herunder gravide kvinder

bedste anvendelse af medicin under graviditet (bump): Zika-virus