Svineinfluenza (H1N1)

“Svineinfluenza” var det populære navn for virussen, der var ansvarlig for et globalt influenzaudbrud (kaldet en pandemi) i 2009 til 2010. Det er en type sæsoninfluenza og er nu inkluderet i den årlige influenzavaccine.

Det videnskabelige navn for svineinfluenza er A / H1N1pdm09. Det forkortes ofte til “H1N1”.

“Svineinfluenza” pandemi 2009 til 2010

Virussen blev først identificeret i Mexico i april 2009. Den blev kendt som svineinfluenza, fordi den ligner influenzavirus, der påvirker svin.

Det spredte sig hurtigt fra land til land, fordi det var en ny type influenzavirus, som kun få unge var immun over for.

Samlet set var udbruddet ikke så alvorligt som oprindeligt forudsagt, stort set fordi mange ældre allerede var immune over for det. De fleste tilfælde i Storbritannien var relativt milde, skønt der var nogle alvorlige tilfælde.

Det relativt lille antal tilfælde, der førte til alvorlig sygdom eller død, var for det meste hos børn og unge voksne – især dem med underliggende sundhedsmæssige problemer – og gravide kvinder.

Den 10. august 2010 erklærede Verdenssundhedsorganisationen (WHO) officielt, at pandemien var forbi.

“Svineinfluenza” nu

A / H1N1pdm09-virussen er nu en af de sæsonbestemte influenzavirus, der cirkulerer hver vinter. Hvis du har haft influenza de sidste par år, er der en chance for, at den var forårsaget af denne virus.

Da mange mennesker nu har en vis grad af immunitet over for A / H1N1pdm09-virussen, er det meget mindre bekymrende, end det var i løbet af 2009 til 2010.

Symptomerne er de samme som andre typer almindelig influenza. De er normalt milde og passerer inden for 1 til 2 uger. Men som med alle typer influenza har nogle mennesker større risiko for alvorlig sygdom, især dem med underliggende sundhedsmæssige problemer.

Den regelmæssige influenza jab vil normalt beskytte mennesker, der har en højere risiko for at blive alvorligt syge. Der er også indført et vaccineprogram for børn, der har til formål at beskytte børn og reducere deres evne til at inficere andre.

Få mere at vide om:

sæsoninfluenza

den årlige influenzavaccine

influenzavaccine til børn