Godartet hjernetumor (ikke-kræft) – Behandling

Godartede (ikke-kræft) hjernetumorer kan normalt fjernes med succes med operation og vokser normalt ikke tilbage.

Det afhænger ofte af, om kirurgen er i stand til sikkert at fjerne hele tumoren.

Hvis der er noget tilbage, kan det enten overvåges med scanninger eller behandles med strålebehandling .

Sjældent vokser nogle langsomt voksende ikke-kræft tumorer tilbage efter behandling og kan ændre sig til ondartede (kræft) hjernetumorer , som vokser hurtigt og sandsynligvis spredes.

Du vil normalt have opfølgningsaftaler, når du er færdig med din behandling for at overvåge din tilstand og se efter tegn på, at tumoren vender tilbage.

Din behandlingsplan

Der er en række forskellige behandlinger for ikke-kræft hjernetumorer.

Nogle mennesker har kun brug for gentagne scanninger for at overvåge tumoren og vurdere enhver vækst. Dette er normalt tilfældet, når en tumor findes tilfældigt.

Nogle mennesker har brug for operation, især hvis de har alvorlige eller progressive symptomer, men nogle gange er ikke-kirurgiske behandlinger en mulighed.

En gruppe af forskellige specialister kaldet et multidisciplinært team (MDT) vil blive involveret i din pleje. De vil anbefale, hvad de synes er den bedste behandlingsmulighed for dig, men den endelige beslutning vil være din.

Inden du besøger hospitalet for at diskutere dine behandlingsmuligheder, kan det være nyttigt at skrive en liste over spørgsmål, du gerne vil stille. For eksempel vil du måske finde ud af fordele og ulemper ved bestemte behandlinger.


Kirurgi

Kirurgi er den vigtigste behandling for ikke-kræft hjernetumorer. Målet er at fjerne så meget af tumoren så sikkert som muligt uden at beskadige det omgivende hjernevæv.

I de fleste tilfælde udføres en procedure kaldet kraniotomi. De fleste operationer udføres under generel bedøvelse , hvilket betyder at du vil være bevidstløs under proceduren.

Men i nogle tilfælde skal du muligvis være bevidst og lydhør, i hvilket tilfælde der anvendes lokalbedøvelse .

Et område af din hovedbund barberes, og en del af kraniet skæres ud som en klap for at afsløre hjernen og tumoren nedenunder.

Kirurgen fjerner tumoren og fastgør knogleklap igen på plads med metalskruer. Huden er lukket med enten suturer eller hæfteklammer.

Hvis det ikke er muligt at fjerne hele tumoren, kan du få brug for yderligere behandling med kemoterapi eller strålebehandling .

Webstedet Cancer Research UK har flere oplysninger om hjernetumoroperation .

Stråkirurgi

Nogle tumorer er placeret dybt inde i hjernen og er vanskelige at fjerne uden at beskadige det omgivende væv. I disse tilfælde kan en særlig type strålebehandling kaldet stereotaktisk strålekirurgi anvendes.

Under strålekirurgi er små stråler af højenergistråling fokuseret på tumoren for at dræbe de unormale celler.

Behandlingen består af en session, bedring er hurtig, og en overnatning på hospital er normalt ikke nødvendig.

Strålekirurgi er kun tilgængelig i nogle få specialiserede centre i Storbritannien. Det er kun velegnet til nogle mennesker baseret på karakteristika, placering og størrelse af deres tumor.

Kemoterapi og strålebehandling

Konventionel kemoterapi bruges lejlighedsvis til at krympe ikke-kræft hjernetumorer eller dræbe celler efterladt efter operationen.

Strålebehandling involverer anvendelse kontrollerede doser af energirig stråling , sædvanligvis røntgenstråler , til at dræbe tumorcellerne.

Kemoterapi bruges sjældnere til behandling af ikke-kræftformede hjernetumorer. Det er en stærk medicin, der dræber tumorceller og kan gives som en tablet, injektion eller dryp.

Bivirkninger af disse behandlinger kan omfatte træthed, hårtab , kvalme og rødme på din hud.

Læs mere om bivirkningerne ved strålebehandling og bivirkningerne ved kemoterapi .

Medicin til behandling af symptomer

Du kan også få medicin til at hjælpe med at behandle nogle af dine symptomer før eller efter operationen, herunder: