Gastroparesis

Gastroparesis er en langvarig (kronisk) tilstand, hvor maven ikke kan tømmes på normal måde. Fødevarer passerer gennem maven langsommere end normalt.

Det menes at være resultatet af et problem med nerverne og musklerne, der styrer, hvordan maven tømmes.

Hvis disse nerver er beskadiget, fungerer musklerne i din mave muligvis ikke korrekt, og madens bevægelse kan blive langsommere.

Symptomer på gastroparese

Symptomer på gastroparese kan omfatte:

Disse symptomer kan være milde eller svære og har tendens til at komme og gå.

Hvornår skal man søge lægehjælp

Se en læge, hvis du oplever symptomer på gastroparese, da det kan føre til nogle potentielt alvorlige komplikationer.

Disse komplikationer inkluderer:

Årsager til gastroparese

I mange tilfælde af gastroparese er der ingen åbenbar årsag. Dette er kendt som idiopatisk gastroparese.

Kendte årsager til gastroparese inkluderer:

Andre mulige årsager til gastroparese inkluderer:

 • medicin – såsom opioide smertestillende midler (for eksempel morfin ) og nogle antidepressiva
 • Parkinsons sygdom – en tilstand, hvor en del af hjernen gradvis bliver beskadiget over mange år
 • sklerodermi – en usædvanlig sygdom, der resulterer i hårde, fortykkede hudområder og undertiden problemer med indre organer og blodkar
 • amyloidose – en gruppe sjældne men alvorlige sygdomme forårsaget af aflejringer af unormalt protein i væv og organer i hele kroppen

Diagnosticering af gastroparese

For at diagnosticere gastroparese spørger en læge om dine symptomer og sygehistorie og kan arrangere en blodprøve for dig.

Du kan blive henvist til hospitalet for at have nogle af følgende tests:

 • barium røntgen – hvor du sluger en væske indeholdende det kemiske barium, som kan ses på en røntgen og fremhæver, hvordan væsken passerer gennem dit fordøjelsessystem
 • gastrisk tømningsscanning – du spiser en mad (ofte æg), der indeholder en meget lille mængde af et radioaktivt stof, der kan ses på scanningen. Gastroparese diagnosticeres, hvis mere end 10% af maden stadig er i din mave 4 timer efter at have spist
 • trådløs kapselprøve – du sluger en lille, elektronisk enhed, der sender information om, hvor hurtigt den bevæger sig gennem din fordøjelseskanal til en optageenhed
 • endoskopi – et tyndt, fleksibelt rør (endoskop) føres ned i halsen og ind i din mave for at undersøge maveforingen og udelukke andre mulige årsager

Behandling af gastroparese

Gastroparesis kan normalt ikke helbredes, men diætændringer og medicinsk behandling kan hjælpe dig med at kontrollere tilstanden.

Kostændringer

Du kan finde disse tip nyttige:

 • i stedet for 3 måltider om dagen, prøv mindre og hyppigere måltider – det betyder, at der er mindre mad i maven, og det bliver lettere at passere gennem dit system
 • prøv bløde og flydende fødevarer – disse er lettere at fordøje
 • tyg mad godt inden slugning
 • drik ikke-svimmel væsker med hvert måltid

Det kan også hjælpe med at undgå visse fødevarer, der er svære at fordøje, såsom æbler med deres hud på eller fiberrige fødevarer som appelsiner og broccoli plus fødevarer med et højt fedtindhold, hvilket også kan bremse fordøjelsen.

Lægemidler

Følgende medicin kan ordineres for at hjælpe med at forbedre dine symptomer:

Beviset for, at disse lægemidler lindrer symptomerne på gastroparese, er dog relativt begrænset, og de kan forårsage bivirkninger. Din læge bør diskutere de potentielle risici og fordele med dig.

Domperidon bør kun tages i den laveste effektive dosis på kortest mulig tid på grund af den lille risiko for potentielt alvorlige hjerte-relaterede bivirkninger.

Elektrisk stimulering

Hvis diætændringer og medicin ikke hjælper dine symptomer, kan en relativt ny behandling kaldet gastroelektrisk stimulering anbefales. Dette finansieres dog i øjeblikket ikke rutinemæssigt af mange -myndigheder.

Gastroelektrisk stimulering indebærer kirurgisk implantering af en batteridrevet enhed under huden på din mave.

To ledninger fastgjort til denne enhed er fastgjort til musklerne i din nedre mave. De sender elektriske impulser for at hjælpe med at stimulere de muskler, der er involveret i at kontrollere passage af mad gennem din mave. Enheden tændes ved hjælp af en håndholdt ekstern kontrol.

Effektiviteten af denne behandling kan variere betydeligt. Ikke alle vil reagere på det, og for mange mennesker, der reagerer, vil effekten i vid udstrækning forsvinde inden for 12 måneder. Det betyder, at elektrisk stimulering ikke er egnet for alle med gastroparese.

Der er også en lille chance for, at denne procedure fører til komplikationer, der kræver fjernelse af enheden, såsom:

 • infektion
 • enheden løsner sig og bevæger sig
 • et hul, der dannes i din mavevæg

Tal med din kirurg om de mulige risici. Du kan også læse National Institute for Health and Care Excellence (NICE) retningslinjer for gastroelektrisk stimulering af gastroparese .

Botulinumtoksininjektioner

Mere alvorlige tilfælde af gastroparese kan lejlighedsvis behandles ved at injicere botulinumtoksin i ventilen mellem maven og tyndtarmen.

Dette slapper af ventilen og holder den åben i længere tid, så mad kan passere igennem.

Injektionen gives gennem et tyndt, fleksibelt rør (endoskop), der føres ned i halsen og ind i din mave.

Dette er en ret ny behandling, og nogle undersøgelser har fundet ud af, at den måske ikke er særlig effektiv, så den anbefales ikke af alle læger.

Et fodringsrør

Hvis du har ekstremt alvorlig gastroparese, som ikke forbedres med diætændringer eller medicin, kan et fodringsrør anbefales.

Der findes mange forskellige typer midlertidigt og permanent fodringsrør.

Et midlertidigt fodringsrør, kaldet et nasojejunal-rør, kan først tilbydes dig. Dette indsættes i fordøjelseskanalen gennem næsen og leverer næringsstoffer direkte i tyndtarmen.

Et fodringsrør kan også indsættes i tarmen gennem et snit (snit) lavet i din mave. Dette er kendt som en jejunostomi.

Flydende mad kan leveres gennem røret, som går direkte til din tarm for at blive absorberet og omgår din mave.

Tal med din læge om risici og fordele ved hver type fodringsrør.

En alternativ fodringsmetode til svær gastroparese er intravenøs (parenteral) ernæring. Det er her flydende næringsstoffer leveres ind i blodbanen gennem et kateter indsat i en stor vene.

Kirurgi

Nogle mennesker kan have gavn af at have en operation for at indsætte et rør i maven gennem maven. Dette rør kan åbnes med jævne mellemrum for at frigive gas og lindre oppustethed.

En kirurgisk procedure kan anbefales som en sidste udvej til enten:

 • skabe en ny åbning mellem din mave og tyndtarmen (gastroenterostomi)
 • forbinde din mave direkte til anden del af tyndtarmen, kaldet jejunum (gastrojejunostomi)

Disse operationer kan reducere dine symptomer ved at lade mad lettere bevæge sig gennem din mave.

Din læge kan forklare, om nogen procedurer passer til dig, og kan diskutere de mulige risici.

Rådgivning til mennesker med diabetes

At have gastroparese betyder, at din mad fordøjes langsomt og på uforudsigelige tidspunkter. Hvis du også har diabetes, kan dette have en stor effekt på dit blodsukker.

Nerverne til maven kan blive beskadiget af høje niveauer af blodsukker, så det er vigtigt at holde dit blodsukkerniveau under kontrol, hvis du har diabetes.

Din læge kan rådgive dig om eventuelle ændringer, du muligvis skal foretage i din diæt eller medicin. Hvis du f.eks. Tager insulin, skal du muligvis dele din dosis før og efter måltiderne og injicere insulin i områder, hvor absorptionen typisk er langsommere, f.eks. I låret.

Du bliver også nødt til at kontrollere dit blodsukkerniveau ofte, når du spiser.