Gastrektomi

En gastrektomi er en medicinsk procedure, hvor hele eller en del af maven fjernes kirurgisk.

Når der er behov for gastrektomi

En gastrektomi bruges ofte til behandling af mavekræft .

Mindre almindeligt bruges det til behandling af:

Gastrektomi er normalt en effektiv behandling for kræft og fedme.

Hvordan en gastrektomi udføres

Der er 4 hovedtyper af gastrektomi, afhængigt af hvilken del af din mave, der skal fjernes:

  • total gastrektomi – hele maven fjernes
  • delvis gastrektomi – den nedre del af maven fjernes
  • ærmet gastrektomi – venstre side af maven fjernes
  • øsofagogastrektomi – den øverste del af maven og en del af spiserøret (spiserøret), røret, der forbinder din hals til din mave, fjernes

Toppen af maven er forbundet med spiserøret, bunden af maven til den første del af tyndtarmen (tolvfingertarmen) og spiserøret til enten tyndtarmen eller den resterende del af maven. Dette betyder, at du stadig vil have et fungerende fordøjelsessystem, selvom det ikke fungerer så godt som det gjorde før.

Alle typer gastrektomi udføres under generel bedøvelse , så du vil sove under operationen.

Teknikker til gastrektomi

To forskellige teknikker kan bruges til at udføre en gastrektomi:

  • åben gastrektomi – hvor der foretages et stort snit i din mave eller bryst
  • nøglehulskirurgi (laparoskopisk gastrektomi) – hvor der foretages flere mindre snit, og der anvendes specielle kirurgiske instrumenter

Mennesker, der har nøglehulskirurgi, kommer sig normalt hurtigere og har mindre smerter efter proceduren end dem, der har en åben gastrektomi. Du kan muligvis også forlade hospitalet lidt hurtigere.

Komplikationsrater efter nøglehulskirurgi svarer til dem for åbne gastrektomi.

Åben gastrektomi er normalt mere effektiv til behandling af avanceret mavekræft end nøglehulskirurgi er. Dette skyldes, at det normalt er lettere at fjerne berørte lymfeknuder (små kirtler, der er en del af immunsystemet) under en åben gastrektomi.

Før du beslutter dig for, hvilken procedure du skal have, skal du diskutere fordele og ulemper ved begge med din kirurg.

Gendannelse efter en gastrektomi

En gastrektomi er en større operation, så opsving kan tage lang tid. Du bliver normalt på hospitalet i 1 eller 2 uger efter proceduren, hvor du muligvis får ernæring direkte i en vene, indtil du kan spise og drikke igen.

Du vil i sidste ende være i stand til at fordøje de fleste fødevarer og væsker. Det kan dog være nødvendigt at foretage ændringer i din kost, såsom at spise hyppige små måltider i stedet for 3 store måltider om dagen. Du har muligvis også brug for vitamintilskud for at sikre, at du får den rigtige ernæring.

Læs mere om at komme sig efter en gastrektomi .

Komplikationer

Som med enhver form for operation medfører en gastrektomi en risiko for komplikationer, såsom infektion, blødning og utæthed fra det område, der er syet sammen.

En gastrektomi kan også føre til problemer forårsaget af en reduktion i din evne til at absorbere vitaminer, såsom anæmi eller osteoporose .

Læs mere om de mulige komplikationer ved gastrektomi .