Galdesten – Diagnose

Galdesten kan blive opdaget under test for en anden tilstand, da de ofte ikke forårsager nogen symptomer.

Hvis du har symptomer på galdesten , skal du lave en aftale med din læge, så de kan prøve at identificere problemet.

At se din læge

Din læge vil spørge om dine symptomer i detaljer og kan udføre Murphys tegn test for at hjælpe med at afgøre, om din galdeblære er betændt.

Under denne test placerer din læge deres hånd eller fingre på det øverste højre område af din mave og beder dig om at trække vejret ind.

Hvis du finder dette smertefuldt, betyder det normalt, at din galdeblære er betændt, og du muligvis har brug for hurtig behandling.

Din læge kan også anbefale at tage blodprøver for at se efter tegn på infektion eller kontrollere, om din lever fungerer normalt.

Hvis galdesten er flyttet ind i din galdegang, kan leveren muligvis ikke fungere korrekt.

Yderligere test

Hvis dine symptomer og testresultater antyder, at du måske har galdesten, vil du normalt blive henvist til yderligere tests.

Du kan blive indlagt på hospitalet til test samme dag, hvis det antages, at du kan have en mere alvorlig form for galdeblæresygdom.

Ultralydsscanning

Galdesten kan normalt bekræftes ved hjælp af en ultralydsscanning , der bruger højfrekvente lydbølger til at skabe et billede af indersiden af kroppen.

Den type ultralydsscanning, der bruges til galdesten, svarer til scanningen, der blev brugt under graviditeten, hvor en lille håndholdt enhed kaldet en transducer placeres på din hud og bevæges over din øvre del af maven.

Lydbølger sendes fra transduceren gennem din hud og ind i din krop. De hopper tilbage fra kropsvævet og danner et billede på en skærm.

Dette er en smertefri procedure, der normalt tager ca. 10 til 15 minutter at gennemføre.

Når galdesten diagnosticeres, kan der være usikkerhed om, hvorvidt der er gået sten ind i galdegangen.

Galdesten i galdekanalen ses undertiden under en ultralydsscanning. Hvis de ikke er synlige, men dine tests antyder, at galdekanalen kan blive påvirket, skal du muligvis have en MR-scanning eller en kolangiografi.

MR-scanning

En MR-scanning kan udføres for at lede efter galdesten i galdegangene.

Denne type scanning bruger stærke magnetfelter og radiobølger til at producere detaljerede billeder af kroppens inderside.

Kolangiografi

En procedure kaldet kolangiografi kan give yderligere oplysninger om tilstanden af din galdeblære.

En kolangiografi bruger et farvestof, der vises på røntgenstråler . Farvestoffet kan injiceres i din blodbane eller direkte i dine galdekanaler under operationen eller ved hjælp af et endoskop, der føres gennem munden.

Efter at farvestoffet er blevet introduceret, tages røntgenbilleder. De afslører enhver abnormitet i dine galde- eller bugspytkirtelsystemer.

Hvis dit galdeblære- og galdesystem fungerer normalt, absorberes farvestoffet de steder, det er beregnet til at gå (din lever, galdegangene, tarmene og galdeblæren).

Hvis der opdages en blokering under denne test, kan din læge prøve at fjerne den på dette tidspunkt ved hjælp af et endoskop.

Dette er kendt som en endoskopisk retrograd cholangio-pancreatografi (ERCP) .

CT-scanning

En CT-scanning kan udføres for at se efter eventuelle komplikationer af galdesten, såsom akut pancreatitis .

I denne type scanning tages en række røntgenstråler fra mange forskellige vinkler.

CT-scanninger udføres ofte i en nødsituation for at diagnosticere svær mavesmerter.