Galdesten – behandling

Din behandlingsplan for galdesten afhænger af, hvordan symptomerne påvirker dit daglige liv.

Hvis du ikke har nogen symptomer, anbefales aktiv overvågning ofte. Dette betyder, at du ikke får øjeblikkelig behandling, men du skal fortælle din læge, hvis du bemærker nogen symptomer.

Jo længere du går uden symptomer, jo mindre sandsynligt er det, at din tilstand bliver værre, generelt.

Du kan få brug for behandling, hvis du har en tilstand, der øger din risiko for at udvikle komplikationer, såsom:

Behandling kan også anbefales, hvis en scanning viser høje niveauer af calcium inde i din galdeblære, da dette kan føre til galdeblærecancer senere i livet.

Hvis du har episoder med mavesmerter (galdekolik), afhænger behandlingen af, hvordan smerten påvirker dine daglige aktiviteter.

Hvis smerten er mild og sjælden, kan du ordineres smertestillende midler til at kontrollere yderligere episoder og få råd om at spise en sund diæt for at hjælpe med at kontrollere smerten.

Hvis dine symptomer er mere alvorlige og hyppige, anbefales det normalt at operere for at fjerne galdeblæren .

Galdeblæren er ikke et essentielt organ, og du kan leve et normalt liv uden et.

Nogle mennesker kan opleve symptomer på oppustethed og diarré efter at have spist fedt eller krydret mad. Hvis visse fødevarer udløser symptomer, kan du undgå dem i fremtiden.

Nøglehulskirurgi for at fjerne galdeblæren

Hvis operation anbefales, vil du normalt have nøglehulskirurgi for at fjerne din galdeblære. Dette er kendt som en laparoskopisk kolecystektomi.

Under en laparoskopisk kolecystektomi foretages 3 eller 4 små snit i din mave.

Et større snit (ca. 2 til 3 cm) laves af navlen, og de andre (hver 1 cm eller mindre) vil være på højre side af din mave.

Din mave oppustes midlertidigt ved hjælp af kuldioxidgas. Dette er harmløst og gør det lettere for kirurgen at se dine organer.

Et laparoskop (et langt, tyndt teleskop med et lille lys- og videokamera i slutningen) indsættes gennem et af snitene i din mave.

Dette giver din kirurg mulighed for at se operationen på en videomonitor. De fjerner din galdeblære ved hjælp af specielle kirurgiske instrumenter.

Hvis det antages, at der kan være galdesten i galdekanalen, tages der også en røntgen- eller ultralydsscanning af galdekanalen under operationen.

Hvis der findes galdesten, kan de fjernes under nøglehulskirurgi. Hvis operationen ikke kan udføres på denne måde, eller der opstår en uventet komplikation, skal den muligvis konverteres til åben operation.

Når galdeblæren er fjernet, slipper gassen i din mave gennem laparoskopet, og snitene lukkes med opløselige sømme og dækkes med forbindinger.

Laparoskopisk kolecystektomi udføres normalt under generel bedøvelse , hvilket betyder at du vil være bevidstløs under proceduren og ikke føle nogen smerte, mens den udføres.

Operationen tager 60 til 90 minutter, og du kan normalt gå hjem samme dag.

Fuld opsving tager typisk omkring 10 dage.

Enkelt snit nøglehulskirurgi

Enkelt snit laparoskopisk kolecystektomi er en nyere type nøglehulskirurgi, der bruges til at fjerne galdeblæren.

Under denne type operation foretages kun 1 lille snit, hvilket betyder, at du kun har et enkelt ar.

Men da denne type kolecystektomi ikke er udført så ofte som konventionelle kolecystektomier, er der stadig nogle usikkerheder omkring det.

Adgang til laparoskopisk cholecystektomi med enkelt snit er også begrænset, fordi den har brug for en erfaren kirurg med specialistuddannelse.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) har flere oplysninger om laparoskopisk kolecystektomi med enkelt snit .

Åben operation

En laparoskopisk kolecystektomi kan ikke anbefales, hvis du:

  • er i tredje trimester (de sidste 3 måneder) af graviditeten
  • er ekstremt overvægtige
  • har en usædvanlig galdeblære- eller galdekanalstruktur, der gør en nøglehulsprocedure vanskelig og potentielt farlig

Under disse omstændigheder kan en åben kolecystektomi anbefales.

Et 10 til 15 cm (4 til 6 tommer) snit foretages i underlivet under ribbenene, så galdeblæren kan fjernes.

Generel anæstesi bruges, så du vil være bevidstløs og ikke føle nogen smerte.

Åben kirurgi er lige så effektiv som laparoskopisk kirurgi, men den har længere restitutionstid og forårsager mere synlig ardannelse.

De fleste mennesker er nødt til at blive på hospitalet i op til 5 dage. Det tager typisk 6 uger at komme sig fuldt ud.

Læs mere om at komme sig efter galdeblæreoperation .

Endoskopisk retrograd cholangio-pancreatografi (ERCP)

Endoskopisk retrograd cholangio-pancreatografi (ERCP) er en procedure, der kan bruges til at fjerne galdesten fra galdegangen.

Galdeblæren fjernes ikke under denne procedure, så sten i galdeblæren forbliver, medmindre de fjernes ved hjælp af andre kirurgiske teknikker.

ERCP svarer til en diagnostisk kolangiografi (se diagnosticering af galdesten for mere information), hvor et endoskop (et langt, tyndt fleksibelt rør med et kamera i slutningen) føres gennem munden ned til hvor galdekanalen åbner i tyndtarmen.

Men under ERCP udvides galdekanalens åbning med et lille snit eller en elektrisk opvarmet ledning.

Gallekanalstenene fjernes derefter eller efterlades for at passere ind i tarmen og ud af din krop.

Nogle gange placeres et lille rør kaldet en stent permanent i galdekanalen for at hjælpe galden og stenene forbi.

ERCP udføres normalt under sedation, hvilket betyder at du vil være bevidst gennem hele proceduren, men ikke oplever nogen smerte.

Proceduren varer i gennemsnit ca. 30 minutter, men kan tage fra 15 minutter til over en time.

Bagefter kan det være nødvendigt at blive på hospitalet natten over, så du kan overvåges.

Medicin til opløsning af galdesten

Hvis dine galdesten er små og ikke indeholder calcium, kan det være muligt at tage ursodeoxycholsyre-tabletter for at opløse dem.

Men disse ordineres ikke meget ofte, fordi:

  • de er sjældent meget effektive
  • de skal tages i lang tid (op til 2 år)
  • galdesten kan gentage sig, når behandlingen er stoppet

Bivirkninger af ursodeoxycholsyre er sjældne og er normalt milde. De hyppigst rapporterede bivirkninger er kvalme, kløe og hudkløe.

Ursodeoxycholsyre anbefales normalt ikke til gravide eller ammende kvinder.

Seksuelt aktive kvinder bør enten bruge en barriere til svangerskabsforebyggelse, såsom kondom eller en lavdosis østrogen p-pille, mens de tager ursodeoxycholsyre, da det kan påvirke andre typer p-piller.

Ursodeoxycholsyre-tabletter kan lejlighedsvis bruges til at forhindre galdesten, hvis det antages, at du er i fare for at udvikle dem.

For eksempel kan ursodeoxycholsyre ordineres, hvis du for nylig har været med et vægttab, da hurtigt vægttab kan få galdesten til at vokse.


Kost og galdesten

Tidligere rådede folk med galdesten, der ikke var egnede til operation, undertiden at vedtage en meget fedtfattig diæt for at stoppe galdestenens vækst.

Men nylige beviser tyder på, at dette ikke er nyttigt, fordi hurtigt vægttab som følge af en meget fedtfattig diæt faktisk kan få galdesten til at vokse.

Dette betyder, at hvis kirurgi ikke anbefales, eller du vil undgå at blive opereret, anbefales det at vedtage en sund, afbalanceret diæt baseret på Eatwell Guide .

Dette indebærer at spise en række fødevarer, herunder moderate mængder fedt og have regelmæssige måltider.

En sund diæt helbreder ikke galdesten eller fjerner dine symptomer fuldstændigt, men det kan forbedre din generelle sundhed og hjælpe med at kontrollere smerter forårsaget af galdesten.

Læs mere om sund kost .