Fotodynamisk terapi (PDT)

Fotodynamisk terapi (PDT) er en behandling, der involverer lysfølsom medicin og en lyskilde til at ødelægge unormale celler.

Det kan bruges til at behandle nogle hud- og øjenlidelser samt visse typer kræft .

I sig selv er medicinen og lyskilden uskadelig, men når medicinen udsættes for lyset, aktiveres den og forårsager en reaktion, der skader celler i nærheden.

Dette gør det muligt at behandle små unormale områder af væv uden behov for operation.

Anvendelse til fotodynamisk terapi (PDT)

PDT kan bruges til at behandle unormale celler i dele af kroppen, som en lyskilde kan nå, såsom hud, øjne, mund, madrør (spiserør) og lunger.

Tilstande, der undertiden behandles med PDT, inkluderer:

 • aktiniske keratoser – tørre, skællede hudpletter forårsaget af skader på grund af år med soleksponering, der kan blive kræft, hvis de ikke behandles
 • Bowens sygdom – en meget tidlig form for hudkræft
 • basalcellekarcinom – en type hudkræft
 • makuladegeneration – en øjenlidelse, der kan føre til synstab
 • Barretts spiserør – ændringer i cellerne i foringen af din nedre madrør (spiserør), der kan blive kræft, hvis de ikke behandles
 • øsofageal kræft , mundkræft og lungekræft – PDT kan helbrede nogle kræftformer, hvis de bruges i de tidlige stadier eller tilbyde lindring fra symptomer i mere avancerede tilfælde

PDT viser også løfte om behandling af andre former for kræft såvel som vorter , acne og Pagets sygdom (en præ-kræftstilstand, der påvirker huden i og omkring lysken).

Hvad sker der under fotodynamisk terapi (PDT)

PDT udføres i 2 faser.

1) Forberedelse

 • Først skal du ind på et hospital eller klinik for at få den lysfølsomme medicin.
 • Afhængigt af det område af din krop, der behandles, kan medicinen være en creme, injektion eller en særlig drink.
 • Når du har haft medicinen, kan du blive bedt om at gå hjem og vende tilbage om få timer eller dage – dette vil give medicinen en chance for at opbygge sig i de unormale celler.

2) Lysbehandling

Efter fotodynamisk terapi (PDT)

Hvis din hud blev behandlet, vil området være dækket af en bandage, der skal forblive på plads i ca. en dag. Dit plejeteam fortæller dig nøjagtigt, hvor længe.

Forsøg at undgå at ridse eller banke på det behandlede område, og hold det så tørt som muligt.

Når du får råd til at fjerne bandagen, kan du vaske og bade som normalt, så længe du forsigtigt klapper det behandlede område tørt.

En opfølgningsaftale på hospitalet eller klinikken arrangeres for at vurdere, om behandlingen har været effektiv og beslutte, om den skal gentages.

Det tager normalt omkring 2 til 6 uger, før området heler fuldstændigt, afhængigt af hvilken del af kroppen, der er blevet behandlet, og hvor stort området er.

Risici og bivirkninger ved fotodynamisk terapi (PDT)

PDT er en meget sikker og effektiv behandling, når den bruges til tilstande, den er officielt godkendt (licenseret) til behandling. Men følgende bivirkninger er almindelige:

 • en brændende eller stikkende fornemmelse, mens lysbehandlingen er færdig – dette passerer normalt kort efter, at behandlingen er afsluttet
 • hvis medicinen blev injiceret, kan din hud eller øjne være følsomme over for sollys og lyse indendørsbelysning i op til 6 uger; tal med dit plejeteam om ting, du skal gøre for at beskytte dine øjne og hud i løbet af denne tid

Andre mulige bivirkninger afhænger af det behandlede område.

Tal med dine læger om de mulige risici ved PDT, før du tager behandlingen.

NGPDT og sonodynamisk terapi

Fotodynamisk terapi (PDT) er en effektiv og licenseret behandling under flere tilstande.

Det bør ikke forveksles med de uprøvede, ikke-licenserede versioner, der sælges af nogle private klinikker i Storbritannien og i udlandet.

Klinikker, der promoverer disse såkaldte “avancerede” versioner af PDT, kaldet “næste generation PDT” (NGPDT) og “sonodynamisk terapi” (SDT) hævder undertiden, at de kan behandle dyb eller udbredt kræft.

Men disse påstande understøttes ikke af videnskabelig dokumentation, og disse behandlinger anbefales ikke, selv ikke som en sidste udvej.