Frostbite – Behandling

Behandling af forfrysninger afhænger af sværhedsgraden af dine symptomer. Søg altid lægehjælp, hvis du tror, at du eller en anden har forfrysninger.

Hvis symptomerne på forfrysninger er mindre, skal du kontakte din læge eller 111 for at få råd.

Hvis symptomerne er alvorlige, skal du straks henvende dig til din nærmeste ulykkesafdeling . Hvis du ikke kan flytte, skal du ringe til 112 for at bede om en ambulance.

Førstehjælp

Hvis lægehjælp ikke er tilgængelig, kan følgende skridt tages til behandling af forfrysninger og hypotermi :

  • flytte til et varmere sted (hvis det er muligt) – det er bedst at undgå at gå på forfrosne fødder og tæer, da det kan forårsage yderligere skader, men i nødsituationer er det måske ikke altid muligt
  • udskift vådt tøj med blødt, tørt tøj for at stoppe yderligere varmetab
  • opvarm kroppen ved at pakke den ind i tæpper og beskytte de forfrossne dele
  • gnid ikke det berørte område, og anbring ikke direkte varme (f.eks. fra ild eller varmelegeme), da dette kan forårsage yderligere kvæstelser
  • ikke ryge, hvis du har forfrysninger (eller tillad en anden med forfrysninger at ryge), fordi rygning kan påvirke blodcirkulationen

Læs mere om behandling af hypotermi .

Genopvarmning af de forfrossne områder

De forfrossne områder skal genopvarmes. Genopvarmning bør ikke forsøges, før du er ude af kulden.

Hvis opvarmningsprocessen startes, og de frosne dele derefter udsættes for kulde igen, kan det forårsage yderligere, irreversibel skade.

Genopvarmning bør ideelt udføres under lægeligt tilsyn – det kan være en smertefuld proces, der kræver smertestillende medicin og ekspert medicinsk vurdering. De bedste resultater opnås ved hjælp af et boblebad, der indeholder et mildt antiseptisk middel.

Det berørte område bør opvarmes langsomt ved at nedsænke det i varmt, men ikke varmt vand. Et bad vand ved en temperatur på 40 ° C til 41 ° C (104F 105,8F) anbefales.

Genopvarmning skal vare mindst 30 minutter og stoppes kun, når den berørte kropsdel har en rød-lilla farve og let kan flyttes.

Denne proces kan gentages to gange om dagen, indtil der er tydelige tegn på, at den berørte kropsdel begynder at heles, såsom væksten af ny hud og tilbagevenden til normal hudfarve.

Afhængigt af sværhedsgraden af smerte kan der være behov for meget stærke smertestillende midler, såsom morfin. Ibuprofen bør også tages, da det har yderligere beskyttende egenskaber for forfrysninger.

Efter genopvarmning

Efter at det forfrysede område er optøet, skal det forsigtigt pakkes ind i rene bandager med fingrene og tæerne adskilt. Det er meget vigtigt at holde huden ren for at undgå infektion.

For meget bevægelse bør undgås, og lemmerne skal løftes, hvis det er muligt. Undgå at gå på berørte fødder og tæer, der er genopvarmet, da vævene vil være meget sarte.

Efter genopvarmning bliver huden misfarvet og blæret og vil til sidst skurre over. Hvis forfrysningen er overfladisk, dannes der en ny lyserød hud under den misfarvede hud og skorper. Området genopretter normalt inden for 6 måneder.

Alvorlig forfrysninger

Hvis du har svær forfrysninger, skal du indlægges på en specialenhed, hvor medicinsk personale har erfaring i behandling af denne type skader.

Dette er ofte en specialist forbrændinger enhed, fordi eksponering for meget høje temperaturer kan forårsage den samme type skade som udsættelse for meget kolde temperaturer.

Hvis der er en meget høj risiko for større skader, kan du have trombolytisk behandling (tPA). Medicin til at hjælpe med at nedbryde små blodpropper i de forfrossne blodkar gives som injektioner eller gennem et dryp i armen.

Dette skal forbedre blodgennemstrømningen til den berørte kropsdel, hvilket kan stimulere heling og forhindre yderligere skade. Du kan også få antibiotika for at forhindre, at den berørte kropsdel bliver inficeret.

Iloprost bruges undertiden til behandling af meget alvorlige tilfælde af forfrysninger. Det virker ved at udvide blodkarrene, der leverer blod til den berørte kropsdel.

Når svær forfrysninger truer med at miste lemmer, finger eller tå, bør en person overvejes til behandling med tPA eller iloprost inden for 24 timer efter skaden.

Erfaringen har vist, at behandling, der gives inden for denne tidsramme, har de bedste resultater med hensyn til at redde den berørte kropsdel.

Men at give disse behandlinger efter 24 timer kan stadig betragtes som en mulighed på en erfaren enhed.

Hvis noget af vævet fra den berørte kropsdel er død (koldbrand) , skal det fjernes. Proceduren til fjernelse af dødt væv kaldes debridering.

I de mest alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne en hel del af kroppen, såsom fingre eller tæer (amputeret).

En beslutning om at udføre debridering eller amputation er normalt forsinket i flere uger, da det, der synes at være dødt væv, ofte kan heles og komme sig over tid.

Langsigtede effekter

Efter forfrysninger er der nogle, der har permanente problemer, såsom øget følsomhed over for kulde, følelsesløshed, stivhed og smerter i det berørte område.

Desværre kan der ikke gøres meget for at behandle følsomhed over for kulde, følelsesløshed eller stivhed. En medicin kaldet amitriptylin kan undertiden være effektiv til at kontrollere smerten forbundet med de langsigtede virkninger af forfrysninger.