Tetanus –

Tetanus er en alvorlig, men sjælden tilstand, der skyldes bakterier, der kommer ind i et sår.

I 2017 var der kun 4 tilfælde af stivkrampe i England. Antallet er lavt, fordi en effektiv stivkrampevaccine gives som en del af -børnevaccinationsprogrammet .

De fleste mennesker, der får stivkrampe, blev ikke vaccineret mod det eller gennemførte ikke hele vaccinationsplanen.

Hvordan du får stivkrampe

Tetanus-bakterier kan overleve i lang tid uden for kroppen og findes almindeligvis i jord og husdyrgødning som heste og køer.

Hvis bakterierne kommer ind i kroppen gennem et sår, kan de hurtigt formere sig og frigive et toksin, der påvirker nerverne, hvilket forårsager symptomer som muskelstivhed og spasmer.

Bakterierne kan komme ind i din krop gennem:

Tetanus kan ikke spredes fra person til person.

Symptomer på stivkrampe

Symptomerne på stivkrampe udvikler sig normalt 4 til 21 dage efter infektion. I gennemsnit starter de efter ca. 10 dage.

De vigtigste symptomer inkluderer:

 • stivhed i dine kæbe muskler (lockjaw), hvilket kan gøre det vanskeligt at åbne munden
 • smertefulde muskelspasmer, som kan gøre vejrtrækning og synke vanskelig
 • en høj temperatur
 • sved
 • et hurtigt hjerteslag

Ubehandlet kan symptomerne blive værre i løbet af de følgende timer og dage.

Hvornår skal man få lægehjælp

Kontakt en læge eller besøg din nærmeste enhed for mindre skader, hvis du er bekymret for et sår, især hvis:

 • det er et dybt sår
 • der er snavs eller noget inde i såret
 • du ikke er blevet fuldt vaccineret, eller du er ikke sikker på, om du har gjort det

Lægen vil vurdere såret og beslutte, om du har brug for behandling, og om du skal til hospitalet.

Gå straks til din nærmeste A&E eller ring 112 for en ambulance, hvis du udvikler svær muskelstivhed eller spasmer.

Hvordan tetanus behandles

Hvis lægen mener, at du kan udvikle stivkrampe, men du ikke har haft nogen symptomer endnu, renser de dine sår og giver dig en injektion af stivkrampe immunglobulin. De kan også give dig en dosis af stivkrampe-vaccinen, hvis du ikke tidligere har været fuldt vaccineret.

Tetanus immunglobulin er et lægemiddel, der indeholder antistoffer, der forhindrer tetanustoksinet i at virke, hvilket stopper virkningerne på nerverne. Det giver øjeblikkelig, men kortvarig, beskyttelse mod stivkrampe.

Hvis du udvikler symptomer på stivkrampe, skal du normalt indlægges på en intensivafdeling for hospitaler (ICU) , hvor du kan få en række forskellige behandlinger. Disse kan omfatte stivkrampe-immunglobulin, antibiotika og medicin for at lindre muskelstivhed og spasmer.

De fleste mennesker, der udvikler symptomer på stivkrampe, kommer sig til sidst, selvom det kan tage flere uger eller måneder.

Tetanus vaccination

En stivkrampevaccination gives som en del af -børnevaccinationsprogrammet .

Vaccinationens fulde forløb er 5 injektioner, som normalt gives på følgende tidsplan:

 • de første 3 doser gives som en del af 6-i-1-vaccinen efter 8, 12 og 16 uger for alle babyer født den 1. august 2017 eller senere
 • en boosterdosis gives som en del af 4-i-1 førskolebooster i en alder af 3 år og 4 måneder
 • en sidste booster gives som en del af 3-i-1 teenager booster i en alder af 14 år

Dette kursus med 5 injektioner skal give langvarig beskyttelse mod stivkrampe. Men hvis du eller dit barn har et dybt eller snavset sår, er det bedst at få lægehjælp.

Hvis du ikke er sikker på, om du har haft det fulde vaccinationskursus, skal du kontakte din læge for at få råd. Det er muligt at vaccinere ældre børn og voksne, der ikke blev vaccineret, da de var yngre.

Tetanus rejse jab

Tetanus findes overalt i verden, så du skal ideelt set sikre dig, at du er fuldt vaccineret, inden du rejser til udlandet.

Kontakt din lægeoperation for at få råd, hvis du planlægger at rejse til udlandet og ikke er blevet fuldt vaccineret mod stivkrampe, eller hvis du skal til et område med begrænsede medicinske faciliteter, og din sidste vaccinedosis var for mere end 10 år siden.

Hvis du aldrig har haft en stivkrampe-vaccination før, kan du rådes til at have så mange af de 3 indledende doser af vaccinen som muligt, inden du forlader (der skal være en måneds afstand mellem hver dosis) og gennemføre hele forløbet, når du kommer tilbage.

Hvis du er blevet delvist eller fuldt vaccineret, anbefales et stivkrampe-shot normalt stadig som en forholdsregel, hvis du rejser til et område med begrænsede medicinske faciliteter, og din sidste dosis af vaccinen var for mere end 10 år siden.

Du bliver tilbudt endnu en 3-i-1 teenage booster . Denne ekstra booster, som også beskytter mod difteri og polio , er normalt gratis på .

Læs mere om rejsevaccinationer .