Frostbite – symptomer

Symptomerne på forfrysninger skrider frem i 3 faser.

Jo koldere temperaturen og jo længere kroppen er udsat for fryseforhold, jo mere avanceret forfrysninger kan blive.

Tidlig fase (frostnip)

I det tidlige stadium af forfrysning oplever du nåle og nåle , bankende eller ondt i det berørte område. Din hud bliver kold, følelsesløs og hvid, og du kan mærke en prikkende fornemmelse.

Denne fase af forfrysning er kendt som frostnip, og det påvirker ofte mennesker, der bor eller arbejder i kolde klimaer. Ekstremiteterne, såsom fingre, næse, ører og tæer, påvirkes oftest.

Mellemstadium

Efter disse tidlige tegn på forfrysninger vil langvarig udsættelse for kolde temperaturer medføre mere vævsskader. Det berørte område vil føles hårdt og frossent.

Billede af forfrysninger

Kredit:

Danita Delimont / Alamy-stockfoto

Når du er ude af kulde, og vævet er optøet, bliver huden rød og blærer , hvilket kan være smertefuldt. Der kan også være hævelse og kløe.

Dette er kendt som overfladisk forfrysning, da det påvirker de øverste lag af hud og væv. Huden under vablerne er normalt stadig intakt, men behandling er nødvendig for at sikre, at der ikke er nogen varig skade.

Avanceret fase

Når udsættelse for kulde fortsætter, bliver forfrysninger stadig mere alvorlige. Huden bliver hvid, blå eller plettet, og vævet nedenunder føles hårdt og koldt at røre ved.

Yderligere skade kan forekomme under huden på sener, muskler, nerver og knogler. Dette kaldes dyb forfrysninger og kræver hurtig lægehjælp.

Når huden tø, dannes blodfyldte blærer og bliver til tykke sorte skorper. På dette stadium er det sandsynligt, at noget væv vil dø. Dette er kendt som vævsnekrose, og det berørte væv skal muligvis fjernes for at forhindre infektion.


Langsigtede effekter

Mennesker med en alvorlig forfrysningshistorie rapporterer ofte yderligere langsigtede virkninger af forfrysninger.

Disse kan omfatte:

  • øget følsomhed over for kulde
  • følelsesløshed i de berørte kropsdele, oftest fingrene
  • nedsat berøringsfølelse i de berørte kropsdele
  • vedvarende smerter i de berørte kropsdele