Fjernelse af visdomstænder

Fjernelse af visdomstænder eller tredje molar er en af de mest almindelige kirurgiske procedurer udført i Storbritannien.

Visdomstænderne vokser bag på tandkødet og er de sidste tænder, der kommer igennem. De fleste mennesker har fire visdomstænder – en i hvert hjørne.

Visdomstænder vokser normalt gennem tandkødet i slutningen af teenagere eller tidlige tyverne. På dette tidspunkt er de øvrige 28 voksne tænder normalt på plads, så der er ikke altid plads nok i munden til, at visdomstænderne kan vokse ordentligt.

På grund af pladsmangel kan visdomstænder undertiden dukke op i en vinkel eller sidde fast og kun delvist dukke op. Visdomstænder, der vokser igennem som dette, er kendt som påvirket.

Hvornår skal jeg se en tandlæge

Du bør lave en aftale for at se din tandlæge, hvis dine visdomstænder forårsager svær smerte. De kontrollerer dine tænder og rådgiver dig, om de skal fjernes.

Hvis din tandlæge mener, at du muligvis skal fjerne dine visdomstænder, udfører de normalt en røntgenbillede af din mund. Dette giver dem et klarere billede af placeringen af dine tænder.

Som med alle tænderproblemer er det vigtigt at se din tandlæge snarest muligt i stedet for at vente på din regelmæssige tandcheck .

Find din lokale tandkirurgi .

Hvorfor fjernes visdomstænder?

Dine visdomstænder behøver normalt ikke fjernes, hvis de er påvirket, men ikke forårsager nogen problemer. Dette skyldes, at der ikke er nogen bevist fordel ved at gøre dette, og det medfører risiko for komplikationer.

Nogle gange kan visdomstænder, der er påvirket eller ikke har brudt fuldstændigt gennem overfladen af tyggegummiet, forårsage tandproblemer. Mad og bakterier kan blive fanget rundt om kanten af visdomstænderne og forårsage ophobning af plak, som kan føre til:


  • tandforfald (tandkaries)
  • tandkødssygdom (også kaldet tandkødsbetændelse eller periodontal sygdom)
  • pericoronitis – når plak forårsager en infektion i det bløde væv, der omgiver tanden
  • cellulitis – en bakteriel infektion i kinden, tungen eller halsen
  • abscess – en samling af pus i dine visdomstænder eller det omgivende væv som et resultat af en bakteriel infektion
  • cyster og godartede vækster – meget sjældent udvikler en visdomstand, der ikke har skåret igennem tyggegummiet, en cyste (en væskefyldt hævelse)

Mange af disse problemer kan behandles med antibiotika og antiseptisk mundskyl.

Fjernelse af visdomstænder anbefales normalt, når andre behandlinger ikke har fungeret.

Tandlæger og kirurger følger nationalt godkendte retningslinjer for fjernelse af visdomstænder.

Hvordan visdomstænder fjernes

Din tandlæge kan fjerne dine visdomstænder, eller de kan henvise dig til en specialistkirurg til hospitalsbehandling.

Før operationen vil proceduren normalt blive forklaret for dig, og du kan blive bedt om at underskrive en samtykkeerklæring.

Du får normalt en lokalbedøvelsesinjektion for at dumme området omkring tanden. Du vil føle noget pres lige før tanden fjernes, da din tandlæge eller mundkirurg skal udvide tandstikket ved at vippe tanden frem og tilbage.

Et lille snit i tyggegummiet er undertiden nødvendigt, og tanden skal muligvis skæres i mindre stykker, før den fjernes.

Det tager alt fra et par minutter til 20 minutter eller nogle gange endda længere at fjerne en visdomstand.

Når dine visdomstænder er fjernet, kan du have hævelse og ubehag, både inden for og uden for munden. Lejlighedsvis er nogle milde blå mærker også synlige. Dette er normalt værre i de første 3 dage, men det kan vare i op til 2 uger.

Læs mere om, hvordan en visdomstand fjernes og genopretter efter fjernelse af visdomstænder .

Mulige komplikationer

Som med al operation er der risici forbundet med at fjerne en visdomstand. Disse inkluderer infektion eller forsinket heling, som begge er mere sandsynlige, hvis du ryger under din bedring.

En anden mulig komplikation er “tør stikkontakt”, som er en kedelig, smertefuld fornemmelse i tyggegummiet eller kæben, og nogle gange kommer en dårlig lugt eller smag fra den tomme tandstikket. Tørstik er mere sandsynligt, hvis du ikke følger efterplejeanvisningerne fra din tandlæge.

Der er også en lille risiko for nerveskader, som kan forårsage en prikken eller følelsesløshed i din tunge, underlæbe, hage, tænder og tandkød. Dette er normalt midlertidigt, men i sjældne tilfælde kan det være permanent.

Læs mere om de mulige komplikationer ved fjernelse af visdomstænder .

Dental omkostninger

Tandlæger opkræver afhængigt af den krævede behandling, medmindre du er under 18 eller på anden måde er fritaget for -gebyrer.

Hvis hospitalsbehandling er påkrævet, vil den blive leveret gennem gratis.

Læs mere om tandplejeomkostninger .

< /div> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/betingelser/fjernelse-af-visdomstaender/hvad-der-sker/" > < span class = "mc-pagination__title" > Næste < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Hvordan det udføres < /span> < svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>