Fjernelse af visdomstand – Hvordan det udføres

Fjernelse af visdomstand kan udføres af en tandlæge eller en specialistkirurg, der arbejder på et hospital.

Hvis din tandlæge anbefaler, at du fjerner dine visdomstænder, tager de en røntgenbillede af din mund for at hjælpe dem med at bestemme, hvem der skal udføre proceduren.

Eventuelle gebyrer og betalingsmetoder bør diskuteres, før proceduren begynder. Læs mere om -tandafgifter .

Anæstesi

Før du fjerner dine visdomstænder, får du en injektion af lokalbedøvelse for at bedøve tanden og det omkringliggende område.

Hvis du er særlig bekymret over proceduren, kan din tandlæge eller kirurg give dig et beroligende middel for at hjælpe dig med at slappe af. Dette vil normalt være en injektion i din arm.

Generel bedøvelse er sjældent nødvendig for fjernelse af visdomstænder. Det bruges kun lejlighedsvis, når proceduren udføres på hospitalet. I dette tilfælde skal du dog stadig kunne gå hjem samme dag som proceduren.

Fjernelse af visdomstanden

Hvis tanden ikke er kommet gennem tyggegummiet, foretages der et lille snit (snit) i tyggegummiet for at få adgang til det. Et lille stykke af benet, der dækker tanden, skal muligvis også fjernes.

Tanden kan skæres i mindre dele for at gøre det lettere at fjerne gennem åbningen. Der er mindre behov for at lave et snit, hvis tanden har brudt igennem tyggegummiet.

Du vil føle noget pres lige før tanden fjernes, da din tandlæge eller mundkirurg skal udvide tandstikket ved at vippe tanden frem og tilbage, før du tager den ud.

Du bør ikke føle nogen smerte, da dine visdomstænder fjernes, fordi området vil være følelsesløst. Men hvis du føler smerte under proceduren, skal du fortælle din tandlæge eller mundtlig kirurg, så de kan give dig mere bedøvelse.

Hvor lang tid det tager at fjerne tanden, varierer. Enkle procedurer kan tage et par minutter, men det kan tage længere tid end 20 minutter, hvis det er mere kompliceret.


Efter operationen

Hvis der er foretaget et snit, bruges opløsningssting til at forsegle tyggegummiet. Din tandlæge vil fortælle dig, hvor lang tid det tager at løse sømmene (normalt 7 til 10 dage).

Din tandlæge kan placere gaze over ekstraktionsstedet og bede dig om at holde pres på det ved at bide dine kæber sammen i op til en time. Dette er for at tillade en blodprop i den tomme tandstikket. Blodpropper er en del af helingsprocessen, så prøv ikke at fjerne dem.

I nogle tilfælde kan antibiotika ordineres, hvis du har en igangværende infektion.

I 24 timer efter fjernelse af din visdomstand skal du undgå:

  • skylle munden ud med væske
  • drikker alkohol og ryger
  • drikker varme væsker som te eller suppe
  • anstrengende fysisk aktivitet