Tandkødssygdomme

Tandkødssygdomme er en meget almindelig tilstand, hvor tandkødet bliver hævet, ondt eller inficeret.

De fleste voksne i Storbritannien har tandkødssygdomme i en vis grad, og de fleste mennesker oplever det mindst én gang. Det er meget mindre almindeligt hos børn.

Hvis du har tandkødssygdomme, kan dit tandkød blø, når du børster tænderne, og du kan have dårlig ånde . Denne tidlige fase af tandkødssygdomme er kendt som tandkødsbetændelse.

Hvis tandkødsbetændelse ikke behandles, kan der udvikles en tilstand kaldet periodontitis. Dette påvirker væv, der understøtter tænder og holder dem på plads.

Hvis periodontitis ikke behandles, kan knoglen i din kæbe blive beskadiget, og små rum kan åbne sig mellem tandkødet og tænderne.

Dine tænder kan løsne sig og til sidst falde ud.

Find ud af mere om symptomerne på tandkødssygdomme

Hvad forårsager tandkødssygdomme?

Tandkødssygdomme er forårsaget af ophobning af plaque på tænderne. Plaque er et klæbrigt stof, der indeholder bakterier.

Nogle bakterier i plaque er harmløse, men nogle er skadelige for dit tandkøds sundhed.

Hvis du ikke fjerner plaque fra dine tænder ved at børste dem, bygger det op og irriterer dit tandkød.

Dette kan føre til rødme med blødning, hævelse og ømhed.


At se din tandlæge

Du bør lave en aftale for at se din tandlæge, hvis dit tandkød er smertefuldt, hævet eller bløder, når du børster tænder.

Find en tandlæge i nærheden af dig

Din tandlæge kan udføre en grundig tandundersøgelse for at kontrollere sundheden for dit tandkød, hvilket kan omfatte at indsætte en tynd metalpind med en bøjning i den ene ende (periodontal sonde) ved siden af dine tænder.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med et antal røntgenbilleder for at kontrollere tilstanden af dine tænder og kæbeben.

Forebyggelse og behandling af tandkødssygdomme

Mildt tilfælde af tandkødssygdomme kan normalt behandles ved at opretholde et godt niveau af mundhygiejne.

Dette inkluderer børstning af tænder mindst to gange om dagen og tandtråd regelmæssigt.

Du bør også sørge for at gå til regelmæssige tandkontrol.

I de fleste tilfælde vil din tandlæge eller tandplejer være i stand til at give tænderne en grundig rengøring og fjerne enhver hærdet plak (tandsten).

De vil også være i stand til at vise dig, hvordan du effektivt renser dine tænder for at forhindre, at der opbygges plak i fremtiden.

Hvis du har alvorlig tandkødssygdom, skal du normalt have yderligere medicinsk og tandbehandling.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at udføre kirurgi. Dette udføres normalt af en specialist i tandkødsproblemer (periodonti).


Tandkontrol

Det er vigtigt at have regelmæssige tandkontrol, så eventuelle problemer med tænder og tandkød kan opdages og behandles tidligt.

Hvis du aldrig har haft tandkødssygdomme og har god mundhygiejne, skal du muligvis kun besøge din tandlæge hvert 1 til 2 år for en kontrol.

Det kan være nødvendigt at besøge din tandlæge oftere, hvis du tidligere har haft problemer med tandkødssygdomme.

Ved hver aftale vil din tandlæge rådgive, hvornår du har brug for din næste aftale.

Hvis du har en øget risiko for at udvikle tandkødsproblemer (for eksempel ryger du eller har diabetes ), kan du rådes til at besøge din tandlæge oftere, så dine tænder og tandkød kan overvåges nøje.

Komplikationer af tandkødssygdomme

Hvis du har ubehandlet tandkødssygdom, der udvikler sig til periodontitis, kan det føre til yderligere komplikationer.

Disse inkluderer:

Find ud af mere om komplikationerne ved tandkødssygdomme

tandlæger

Alle skal være i stand til at få adgang til -tandplejetjenester af god kvalitet. Det er ikke nødvendigt at registrere sig hos en tandlæge.

Du skal blot finde en praksis, der passer dig, uanset om det er i nærheden af hjemmet eller arbejdet, og ring for at se, om der er nogen aftaler tilgængelige.

Find ud af mere om, hvordan du finder en -tandlæge