Fedme – Diagnose

Body mass index (BMI) bruges i vid udstrækning som en enkel og pålidelig måde at finde ud af, om en person har en sund vægt på deres højde.

For de fleste voksne betyder det at have en BMI på 18,5 til 24,9, at du betragtes som en sund vægt. En person med et BMI på 25 til 29,9 anses for at være overvægtigt, og en person med et BMI over 30 anses for at være overvægtig.

Mens BMI er en nyttig måling for de fleste mennesker, er det ikke nøjagtigt for alle.

For eksempel er de normale BMI-score muligvis ikke nøjagtige, hvis du er meget muskuløs, fordi muskler kan tilføje ekstra kilo, hvilket resulterer i et højt BMI, når du ikke er en usund vægt. I sådanne tilfælde kan din taljeomkred være en bedre guide.

Hvad der betragtes som et sundt BMI, påvirkes også af din etniske baggrund. De ovennævnte scoringer gælder generelt for personer med en hvid baggrund. Hvis du har en etnisk minoritetsbaggrund, kan tærsklen for at blive betragtet som overvægtig eller overvægtig være lavere.

BMI bør ikke bruges til at finde ud af, om et barn har en sund vægt, fordi deres kroppe stadig udvikler sig. Tal med din læge, hvis du vil finde ud af, om dit barn er overvægtigt.

Besøger din læge

Hvis du er overvægtig eller overvægtig, skal du besøge din læge for at få råd om, hvordan du taber dig sikkert og for at finde ud af, om du har en øget risiko for helbredsproblemer.

Din læge kan spørge om:

  • din livsstil – især din diæt, og hvor meget fysisk aktivitet du laver; de vil også spørge dig, om du ryger, og hvor meget alkohol du drikker
  • eventuelle underliggende årsager til din fedme – for eksempel hvis du tager medicin eller har en medicinsk tilstand, der kan bidrage til vægtøgning
  • hvordan du føler dig overvægtig – for eksempel hvis det får dig til at føle dig deprimeret
  • hvor motiveret du er til at tabe sig
  • din familiehistorie – da fedme og andre sundhedsmæssige forhold, såsom diabetes , ofte er mere almindelige i familier

Ud over at beregne dit BMI kan din læge også udføre tests for at afgøre, om du har øget risiko for at udvikle helbredskomplikationer på grund af din vægt.

Disse kan omfatte måling af din:

  • blodtryk
  • glukose (sukker) og kolesterol i en blodprøve
  • taljeomkreds (afstanden omkring din talje)

Mennesker med meget store taljer – generelt 94 cm eller mere hos mænd og 80 cm eller mere hos kvinder – er mere tilbøjelige til at udvikle fedme-relaterede sundhedsproblemer.

Din læge kan også tage din etnicitet i betragtning, fordi det kan påvirke din risiko for at udvikle visse forhold. For eksempel kan nogle mennesker med asiatisk, afrikansk eller afrikansk-caribisk etnicitet have øget risiko for højt blodtryk (hypertension) . Sunde taljemål kan også være forskellige for mennesker med forskellige etniske baggrunde.

Efter din vurdering vil du blive tilbudt en aftale for at diskutere resultaterne mere detaljeret, stille spørgsmål, du har, og udforske de behandlingsmuligheder, der er tilgængelige for dig.