Demens med Lewy-kroppe – Behandling

Der er i øjeblikket ingen kur mod demens med Lewy-kroppe, men der er behandlinger, der kan hjælpe med at håndtere symptomerne.

Pleje planer

Inden behandlingen starter, vil dine nuværende og fremtidige sundheds- og sociale plejebehov blive vurderet og udarbejdet en plejeplan.

Dette er en måde at sikre, at du får den rette behandling til dine behov. Det involverer at identificere områder, hvor du muligvis har brug for hjælp, såsom:

Læs mere om plejeplaner

Medicin

Medicin kan ikke stoppe demens, hvor Lewy-kroppe bliver værre, men for nogle mennesker kan det hjælpe med at reducere nogle af symptomerne.

Acetylcholinesterasehæmmere

Acetylcholinesterase (AChE) -hæmmere, såsom donepezil (Aricept), rivastigmin (Exelon) og galantamin (Reminyl), kan hjælpe med at forbedre hallucinationer , forvirring og søvnighed hos nogle mennesker.

Disse virker ved at øge niveauerne af et kemikalie kaldet acetylcholin i hjernen, hvilket forbedrer hjernecellernes evne til at sende signaler til hinanden.

Almindelige bivirkninger inkluderer kvalme og kvalme, diarré , hovedpine , træthed og muskelkramper.

Memantine

Denne medicin er ikke en AChE-hæmmer. Det virker ved at blokere virkningerne af en stor mængde kemikalie i hjernen kaldet glutamat.

Memantine bruges til moderat eller svær demens med Lewy-kroppe. Det er velegnet til dem, der ikke kan tage AChE-hæmmere.

Bivirkninger kan omfatte hovedpine, svimmelhed og forstoppelse, men disse er normalt kun midlertidige.

For mere information om de mulige bivirkninger af din specifikke medicin, skal du læse indlægssedlen til patienten, som følger med den, og tale med en læge.

Andre lægemidler

Andre lægemidler, der kan hjælpe med at kontrollere nogle symptomer på demens med Lewy-kroppe, inkluderer:

 • levodopa – dette kan hjælpe med bevægelsesproblemer, men det kan også forværre andre symptomer og skal overvåges nøje af en læge
 • antidepressiva – disse kan gives, hvis du er deprimeret
 • clonazepam – dette kan hjælpe, hvis du oplever en bestemt type hurtig øjenbevægelse (REM) søvnadfærdsforstyrrelse
 • antipsykotika (såsom haloperidol) – disse kan hjælpe med adfærd, der sætter dig eller andre i fare for skade, men de kan forårsage alvorlige bivirkninger og bør undgås når det er muligt

Support og andre terapier

Ud over medicin er der en række behandlinger og praktiske foranstaltninger, der kan hjælpe med at gøre livet lettere for en demens.

Disse inkluderer:


 • ergoterapi for at identificere problemområder i hverdagen, såsom at klæde sig på og hjælpe med at gøre livet lettere
 • tale- og sprogterapi for at forbedre kommunikations- eller synkeproblemer
 • fysioterapi for at hjælpe med bevægelse
 • psykologiske terapier, såsom kognitiv stimulering (aktiviteter og øvelser designet til at forbedre hukommelse, problemløsning færdigheder og sproglige evner)
 • afslapningsteknikker, såsom massage og musik eller danseterapi
 • social interaktion, fritidsaktiviteter og andre demensaktiviteter såsom hukommelsescaféer (drop-in-sessioner for mennesker med hukommelsesproblemer og deres plejere for at få support og råd)
 • modifikationer i hjemmet, såsom at fjerne farer for udløsningen, sikre, at hjemmet er godt oplyst og tilføje armstænger og gelændere

Det kan være nyttigt at komme i kontakt med en støttegruppe, såsom The Lewy Body Society , Alzheimers Society eller Dementia UK .

Læs mere om at leve godt med demens

Livets afslutning og juridiske spørgsmål

Hvis du er blevet diagnosticeret med demens, vil du måske lave ordninger for din pleje, der tager højde for faldet i dine mentale evner.

Dette kan omfatte at sikre, at dine ønsker opretholdes, hvis du ikke er i stand til at træffe beslutninger for dig selv.

Du kan overveje:


 • udarbejde en forhåndsbeslutning , der gør dine behandlingspræferencer kendt, hvis du ikke kan gøre dette i fremtiden
 • have en plan for, hvor du vil modtage behandling, efterhånden som din tilstand bliver mere avanceret
 • give en relativ varig fuldmagt , så de kan træffe beslutninger om dig, hvis du ikke er i stand til det

Læs mere om administration af juridiske anliggender for personer med demens og planlægning af livets udgang .

Hjælp og rådgivning til plejere

Hvis du holder af nogen med demens, kan du finde det nyttigt at læse mere om: