Artroskopi – Gendannelse

Hvor lang tid det tager at komme sig efter en artroskopi, afhænger af dit generelle helbred, det involverede led og den specifikke procedure, du havde.

Nogle mennesker føler sig bedre efter et par dage, mens andre måske ikke er tilbage til det normale i flere måneder.

Efter operationen

Efter din artroskopi føres du til et rum for at komme dig efter virkningerne af generel anæstetikum , hvis det blev brugt under proceduren.

Du kan opleve smerter i det berørte led. Hvis du gør det, skal du fortælle et medarbejder på hospitalet, som kan give dig smertestillende medicin.

De fleste mennesker, der har en artroskopi, er i stand til at forlade hospitalet enten dagen for operationen eller den følgende morgen. Før du rejser, kan du se en fysioterapeut, der vil diskutere øvelser, du kan lave derhjemme.

Afhængigt af den procedure, du havde, har du muligvis brug for en midlertidig slynge, skinne eller krykker for at understøtte og beskytte leddet, mens du kommer dig. I nogle tilfælde bruges specielle pumper eller kompressionsbandager til at forbedre blodgennemstrømningen.

Gendannelsesråd

Du vil sandsynligvis føle dig træt og uklar efter at have fået en bedøvelse, så du bliver nødt til at bede nogen om at tage dig hjem og blive hos dig de første 24 timer efter operationen. De fleste mennesker vil komme sig efter virkningerne af bedøvelsesmidlet inden for 48 timer.

Sørg for at løfte leddet og anvende ispakker for at reducere hævelsen, når du kommer hjem, hvis det anbefales at gøre det. Du bør også lave alle øvelser, der er anbefalet til dig.

Hold bandagerne så tørre som muligt ved at dække dem med en plastikpose, når du har et bad eller brusebad. Hvis dine forbindinger bliver våde eller falder af, skal de udskiftes. Forbindinger kan normalt fjernes efter 5 til 10 dage.

Dine sår skal begynde at heles inden for få dage. Hvis der blev brugt sting, der ikke kan opløses, skal de fjernes efter en uge eller to. Dette kan normalt gøres af en sygeplejerske ved din lokale lægeoperation.

Du har en opfølgningsaftale et par uger efter operationen for at diskutere resultaterne af operationen, dit helbredelse og enhver yderligere behandling, du måtte have brug for.


Vender tilbage til normale aktiviteter

Din kirurg eller dit plejeteam vil fortælle dig, hvor lang tid det sandsynligvis tager for dig at komme helt, og hvilke aktiviteter du skal undgå, indtil du har det bedre.

Du har sandsynligvis brug for mindst en uge eller to fra arbejde, selvom dette varierer fra person til person. Det afhænger stort set af, om dit job involverer anstrengende aktivitet, der kan skade leddet.

Du er i stand til at køre, når du er i stand til at gøre det uden smerter, og du kan sikkert udføre et nødstop. Dette kan ikke ske i et par uger eller flere måneder efter operationen. Din kirurg kan give dig mere specifik rådgivning.

De vil også være i stand til at rådgive dig om, hvor lang tid det tager, før du kan udføre anstrengende fysiske aktiviteter, såsom sport og tunge løft. For mange mennesker vil dette være omkring seks uger efter operationen, men i nogle tilfælde kan det være i flere måneder.


Hvornår skal jeg se en læge

Kontakt din læge eller den klinik, hvor du blev opereret, hvis du oplever:

  • en høj temperatur (feber)
  • svær eller stigende smerte
  • svær eller stigende rødme eller hævelse
  • misfarvet eller ildelugtende udledning fra dine sår
  • følelsesløshed eller prikken

Disse problemer kan være et tegn på en komplikation af operationen, såsom en infektion eller nerveskader.