Åreknuder – Behandling

Åreknuder har ikke altid brug for behandling. Hvis dine åreknuder ikke forårsager ubehag, behøver du muligvis ikke behandling.

Behandling af åreknuder er normalt nødvendigt:

 • for at lette symptomerne – hvis dine åreknuder forårsager smerte eller ubehag
 • til behandling af komplikationer – såsom bensår , hævelse eller misfarvning af huden
 • af kosmetiske grunde – men denne form for behandling er sjældent tilgængelig på , så du bliver normalt nødt til at betale for at det skal gøres privat

Hvis behandling er nødvendig, kan din læge muligvis anbefale op til 6 måneders egenpleje derhjemme.

Dette kan omfatte:

 • ved hjælp af kompressionsstrømper (din blodcirkulation kontrolleres først for at se, om disse passer til dig)
 • træner regelmæssigt
 • undgår at stå op i lange perioder
 • hæve det berørte område, når du hviler

De forskellige behandlinger for åreknuder er beskrevet nedenfor.

Kompressionsstrømper

Kompressionsstrømper passer ikke til alle. Inden disse kan anbefales til dig, skal du have en speciel test kaldet en Doppler-undersøgelse for at kontrollere din blodcirkulation.

Kompressionsstrømper er specielt designet til konstant at presse dine ben for at forbedre cirkulationen. De er ofte strammeste ved anklen og bliver gradvist løsere, når de går længere op på benet. Dette tilskynder blod til at strømme opad mod dit hjerte.

De kan hjælpe med at lindre smerter, ubehag og hævelse i dine ben forårsaget af dine åreknuder. Men det vides ikke, om strømperne hjælper med at forhindre, at dine åreknuder bliver værre, eller om de forhindrer nye åreknuder.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) anbefaler kun at bruge kompressionsstrømper som en langvarig behandling af åreknuder, hvis alle andre behandlinger ikke er egnede til dig.

Hvis du er gravid og har åreknuder, siger NICE, at du kan blive tilbudt kompressionsstrømper i hele graviditeten.

Kompressionsstrømper fås i en række forskellige størrelser og tryk. De fleste mennesker med åreknuder får ordineret en strømpe i klasse 1 (let kompression) eller klasse 2 (medium kompression).

De fås også i:

 • forskellige farver
 • forskellige længder – nogle kommer op til dit knæ, mens andre også dækker dit lår
 • forskellige fodstilarter – nogle dækker hele din fod, og nogle stopper før tæerne

Kompressionstights er også tilgængelige, men ikke på . De kan købes fra apoteker eller direkte fra producenterne.

Det kan være nødvendigt at bære kompressionsstrømper resten af livet, hvis du har dyb venøs inkompetence (blokeringer eller problemer med ventilerne i de dybe vener i dine ben).

Under disse omstændigheder skal du bære kompressionsstrømper, selvom du har været operation for at behandle nogle åreknuder.

Iført kompressionsstrømper

Du skal normalt sætte dine kompressionsstrømper på, så snart du står op om morgenen og tager dem af, når du går i seng.

De kan være ubehagelige, især under varmt vejr, men det er vigtigt at bære dine strømper korrekt for at få mest muligt ud af dem.

Træk dem helt op, så det korrekte kompressionsniveau anvendes på hver del af dit ben. Lad ikke strømpen rulle ned, ellers kan den grave dig ind i din hud i et stramt bånd omkring dit ben.

Tal med din læge, hvis strømperne er ubehagelige eller ikke ser ud til at passe. Det kan være muligt at få skræddersyede strømper, der passer perfekt til dig.

Hvis skræddersyede kompressionsstrømper anbefales, skal dine ben måles flere steder for at sikre, at de har den rigtige størrelse.

Hvis dine ben ofte er hævede, skal de måles om morgenen, når enhver hævelse sandsynligvis er minimal.

Hvis kompressionsstrømper får huden på dine ben til at blive tør, skal du prøve at anvende en fugtighedscreme (blødgørende), inden du går i seng for at holde din hud fugtig.

Du skal også holde øje med ømme mærker på dine ben samt blærer og misfarvning.

Pleje af kompressionsstrømper

Kompressionsstrømper skal normalt udskiftes hver 3. til 6. måned. Hvis din strømpe bliver beskadiget, skal du tale med din læge, fordi de måske ikke længere er effektive.

Du skal ordineres 2 strømper (eller 2 sæt strømper, hvis du har 1 på hvert ben), så den ene strømpe kan bæres, mens den anden vaskes og tørres.

Kompressionsstrømper skal vaskes i varmt vand og tørres væk fra direkte varme.

Yderligere behandling

Hvis dine åreknuder har brug for yderligere behandling, eller hvis de forårsager komplikationer, afhænger typen af behandling af dit generelle helbred og størrelsen, placeringen og sværhedsgraden af dine vener.

En vaskulær specialist (en læge, der er specialiseret i vener) vil være i stand til at rådgive dig om den bedst egnede behandlingsform for dig.


Endotermisk ablation

En af de første tilbudte behandlinger er normalt endoterm ablation.

Dette indebærer at bruge energi enten fra højfrekvente radiobølger (radiofrekvensablation) eller lasere (endovenøs laserbehandling) til at forsegle de berørte årer.

Disse behandlinger er beskrevet mere detaljeret nedenfor.

Radiofrekvensablation

Radiofrekvensablation indebærer opvarmning af åreknudervæggen ved hjælp af radiofrekvensenergi.

Åren er tilgængelig gennem et lille snit lavet lige over eller under knæet.

Et smalt rør kaldet et kateter føres ind i venen ved hjælp af en ultralydsscanning. En sonde indsættes i kateteret, der sender radiofrekvensenergi.

Dette varmer venen, indtil dens vægge kollapser, lukker den og lukker den. Når venen er lukket, vil dit blod naturligvis blive omdirigeret til en af dine sunde vener.

Radiofrekvensablation kan udføres under lokalbedøvelse (du er vågen) eller generel bedøvelse, hvor du sover.

Proceduren kan forårsage nogle kortvarige bivirkninger, såsom stifter og nåle (paræstesi).

Det kan være nødvendigt at bære kompressionsstrømper i op til en uge efter radiofrekvensablation.

Endovenøs laserbehandling

Som med radiofrekvensablation involverer endovenøs laserbehandling at have et kateter indsat i din vene og bruge en ultralydsscanning til at lede det i den rigtige position.

En lille laser føres gennem kateteret og placeres øverst i åreknuder.

Laseren leverer korte udbrud af energi, der opvarmer venen og forsegler den lukket. Laseren trækkes langsomt langs venen ved hjælp af ultralydsscanningen til at styre den, så hele venens længde kan lukkes.

Endovenøs laserbehandling udføres under enten lokal eller generel bedøvelse.

Efter proceduren kan du føle en anstrengelse i dine ben, og de berørte områder kan være blå mærker og smertefulde. Nerveskade er også mulig, men det er normalt kun midlertidigt.

Ultralyd-styret skumterapi

Hvis endotermisk ablationsbehandling ikke er passende for dig, vil du normalt blive tilbudt en behandling kaldet scleroterapi i stedet.

Denne behandling indebærer indsprøjtning af specielt skum i dine årer. Skummet armer venerne, som forsegler dem lukket.

Denne type behandling er muligvis ikke egnet, hvis du tidligere har haft dyb venetrombose .

Injektionen styres til venen ved hjælp af en ultralydsscanning. Det er muligt at behandle mere end en vene i samme session.

Skumskleroterapi udføres normalt under lokalbedøvelse, hvor en smertestillende medicin vil blive brugt til at dumme det område, der behandles.

Efter skleroterapi skal dine åreknuder begynde at falme efter et par uger, da stærkere vener overtager rollen som den beskadigede ven, som ikke længere er fyldt med blod.

Du kan få brug for behandling mere end en gang, før venen falmer, og der er en chance for, at venen kan dukke op igen.

Selvom skleroterapi har vist sig at være effektiv, vides det endnu ikke, hvor effektiv skumterapi er på lang sigt. NICE fandt, at behandlingen i gennemsnit var effektiv i 84 ud af 100 tilfælde.

Men i en undersøgelse vendte åreknuderne tilbage hos mere end halvdelen af de behandlede.

Scleroterapi kan også forårsage bivirkninger, herunder:

 • blodpropper i andre benår
 • hovedpine
 • lændesmerter
 • ændringer i hudfarve – for eksempel brune pletter over de behandlede områder
 • besvimelse
 • midlertidige synsproblemer

Du skal være i stand til at gå og vende tilbage til arbejde straks efter scleroterapi. Du bliver nødt til at bære kompressionsstrømper eller bandager i op til en uge.

I sjældne tilfælde har skleroterapi været kendt for at have alvorlige potentielle komplikationer, såsom slagtilfælde eller forbigående iskæmiske anfald .

Kirurgi

Hvis endotermisk ablationsbehandling og scleroterapi er uegnede for dig, vil du normalt blive tilbudt en kirurgisk procedure kaldet ligering og stripping for at fjerne de berørte vener.

Åreknudekirurgi udføres normalt under generel bedøvelse , hvilket betyder at du vil være bevidstløs under proceduren.

Du kan normalt gå hjem samme dag, men en overnatning på hospitalet er undertiden nødvendig, især hvis du får operation på begge ben.

Hvis du henvises til operation, kan du stille nogle spørgsmål til din kirurg, såsom:

 • hvem vil gøre min operation?
 • hvor længe skal jeg vente på behandlingen?
 • bliver jeg nødt til at blive på hospitalet natten over?
 • hvor mange behandlingssessioner har jeg brug for?

Læs mere om spørgsmål, du kan stille din læge .

Ligering og stripping

De fleste kirurger bruger en teknik kaldet ligering og stripping, som indebærer at binde venen i det berørte ben og derefter fjerne den.

To små snit foretages. Den første er lavet nær din lyske øverst på åreknuden og har en diameter på ca. 5 cm.

Den anden, mindre snit er lavet længere nede på benet, normalt omkring dit knæ. Toppen af venen (nær din lyske) er bundet og forseglet.

En tynd, fleksibel ledning føres gennem venens bund og trækkes derefter forsigtigt ud og fjernes gennem det nedre snit i benet.

Blodgennemstrømningen i dine ben påvirkes ikke af operationen. Dette er fordi venerne placeret dybt inde i dine ben vil overtage rollen som de beskadigede vener.

Ligering og stripping kan forårsage smerte, blå mærker og blødning. Mere alvorlige komplikationer er sjældne, men kan omfatte nerveskader eller dyb venetrombose , hvor der dannes en blodprop i en af de dybe vener i kroppen.

Efter proceduren har du muligvis brug for op til 3 uger til at komme dig, før du vender tilbage til arbejde, selvom dette afhænger af dit generelle helbred og den type arbejde, du udfører.

Det kan være nødvendigt at bære kompressionsstrømper i op til en uge efter operationen.

Transillumineret drevet flebektomi

Transillumineret drevet flebektomi er en relativt ny behandling, og der er usikkerhed om dens effektivitet og sikkerhed.

NICE anbefaler det ikke som en del af den normale behandlingsplan for åreknuder. Men de siger, at behandlingen kan tilbydes, hvis din læge mener, at det vil hjælpe, og fordele og risici forklares.

Under transillumineret motoriseret flebektomi laves der 1 eller 2 små snit i dit ben.

Din kirurg placerer et specielt lys kaldet en endoskopisk transilluminator under din hud, så de er i stand til at se, hvilke vener der skal fjernes. De berørte årer skæres, inden de fjernes gennem snitene ved hjælp af en sugeindretning.

Transillumineret drevet flebektomi kan enten udføres under generel bedøvelse eller lokalbedøvelse. Du kan opleve nogle blå mærker eller blødninger bagefter.