Akut myeloid leukæmi – Diagnose

I de indledende faser af diagnosen akut myeloid leukæmi (AML) vil din læge kontrollere for fysiske tegn på tilstanden og sørge for, at du får blodprøver .

Et stort antal unormale hvide blodlegemer eller et meget lavt antal blod i testprøven kan indikere leukæmi.

Hvis dette er tilfældet, henvises du straks til en specialist i behandling af blodtilstande (hæmatolog).

En hæmatolog kan udføre yderligere tests.

Knoglemarvsbiopsi

For at bekræfte en diagnose af AML tages en lille prøve af dit knoglemarv til undersøgelse under et mikroskop. Denne procedure er kendt som en knoglemarvsbiopsi.

Lægen eller sygeplejersken vil bedøve et hudområde bag på din hofteben, inden du bruger en tynd nål til at fjerne en prøve af flydende knoglemarv.

I nogle tilfælde fjerner de knogler og knoglemarv sammen.

Du vil ikke mærke nogen smerte under proceduren, men det kan føles ubehageligt, når prøven tages.

Du kan også få blå mærker og ubehag i et par dage bagefter.

Proceduren tager ca. 20 til 30 minutter.

Knoglemarvsprøven kontrolleres for kræftceller. Hvis kræftceller er til stede, kan biopsien også bruges til at bestemme den type leukæmi, du har.


Yderligere test

Andre tests kan bruges til at få mere information om fremskridt og omfang af din AML. De kan også hjælpe med at beslutte, hvordan det skal behandles.

Genetisk testning

Genetiske tests kan udføres på blod- og knoglemarvsprøver for at finde ud af, hvilken type AML du har. Dette kan hjælpe læger med at træffe beslutninger om den mest passende behandling.

Scanninger

Hvis du har AML, kan en røntgen eller en ultralydsscanning af hjertet (ekkokardiogram) bruges til at kontrollere dine organer, såsom dit hjerte og lunger, er sunde.

Disse tests hjælper læger med at vurdere dit generelle helbred, før de beslutter, hvilken behandling der er bedst for dig.

Lændepunktur

I sjældne situationer, hvor det antages, at der er en risiko for, at AML har spredt sig til dit nervesystem, kan der udføres en lændepunktur .

I denne procedure bruges en nål til at udtrække en prøve af væsken, der omgiver og beskytter din rygsøjle (cerebrospinalvæske), så den kan kontrolleres for kræftceller.

Hvis der findes kræftceller i dit nervesystem, kan det påvirke din behandling.

At klare din diagnose

At blive diagnosticeret med AML kan være særlig vanskelig, da tilstanden normalt kommer pludseligt op og behandlingen skal startes hurtigt.

Dette kan være forstyrrende og forvirrende. Men at finde ud af, hvilken type leukæmi du har, hvilken behandling du har brug for, og hvordan behandlingen vil påvirke dig, kan hjælpe dig med at klare dig bedre og føle dig mere i kontrol.

Webstedet Cancer Research UK har flere oplysninger og råd om håndtering af AML .