Akut myeloid leukæmi – Årsager

Akut myeloid leukæmi (AML) er forårsaget af en DNA-mutation i stamcellerne i din knoglemarv, der producerer røde blodlegemer, blodplader og infektionsbekæmpende hvide blodlegemer.

Mutationen får stamcellerne til at producere mange flere hvide blodlegemer, end der er behov for.

De producerede hvide blodlegemer er stadig umodne, så de har ikke infektionsbekæmpende egenskaber af fuldt udviklede hvide blodlegemer.

Efterhånden som antallet af umodne celler øges, falder mængden af sunde røde blodlegemer og blodplader, og det er dette efterår, der forårsager mange af symptomerne på leukæmi .

Øget risiko

Det vides ikke, hvad der udløser den genetiske mutation i AML, selvom en række forskellige ting kan øge din risiko for at udvikle tilstanden.

Strålingseksponering

At blive udsat for et betydeligt niveau af stråling kan øge dine chancer for at udvikle AML, selvom dette normalt kræver eksponering på meget høje niveauer.

I Storbritannien vil de fleste sandsynligvis ikke blive udsat for strålingsniveauer, der er høje nok til at forårsage AML.

Men nogle mennesker, der har haft strålebehandling som en del af en tidligere kræftbehandling, kan have større chance for at få AML.

Benzen og rygning

Eksponering for den kemiske benzen er en kendt risikofaktor for AML hos voksne.

Benzen findes i benzin, og det bruges også i gummiindustrien, selvom der er strenge kontroller for at beskytte folk mod langvarig eksponering.

Benzen findes også i cigaretrøg, hvilket kan forklare, hvorfor folk, der ryger, har en øget risiko for at udvikle AML.

Tidligere kræftbehandling

Behandling med strålebehandling og visse kemoterapimedicin til en tidligere, ikke-relateret kræft kan øge din risiko for at udvikle AML mange år senere.

Blodsygdomme

Personer med visse blodsygdomme, såsom myelodysplasi, myelofibrose eller polycythaemia vera, har en øget risiko for at udvikle AML.

Genetiske lidelser

Mennesker med visse genetiske tilstande, herunder Downs syndrom og Fanconis anæmi, har en øget risiko for at udvikle leukæmi.