Addisons sygdom – diagnose

For at hjælpe med at diagnosticere Addisons sygdom vil din læge først spørge om dine symptomer og gennemgå din sygehistorie.

De vil sandsynligvis også spørge, om nogen i din familie har en autoimmun lidelse (en tilstand forårsaget af et problem med deres immunsystem).

Din læge vil undersøge din hud for evidens for brunlig misfarvning (hyperpigmentering), især i visse områder, såsom:

  • folderne på din håndflade
  • din albue krøller
  • på eventuelle ar
  • dine læber og tandkød

Imidlertid forekommer hyperpigmentering ikke i alle tilfælde af Addisons sygdom.

Du vil også blive testet for lavt blodtryk (hypotension), mens du ligger ned og igen kort efter at du rejser dig. Dette er for at se, om du har lavt blodtryk, når du skifter position (postural eller ortostatisk hypotension).

Blodprøver

Hvis der er mistanke om Addisons sygdom, vil der blive udført blodprøver for at måle niveauerne af natrium, kalium og cortisol i din krop. Et lavt natrium-, højt kalium- eller lavt kortisolniveau kan indikere Addisons sygdom.

Det kan være nødvendigt at se en hospitalshormonspecialist (endokrinolog) for at få dit blod testet for følgende:

  • et lavt niveau af hormonet aldosteron
  • et højt niveau af adrenokortikotroft hormon (ACTH)
  • et lavt niveau af glukose (sukker brugt til energi)
  • positive binyreantistoffer (antistoffer designet til at angribe binyrerne)

Ethvert af ovenstående kan være et tegn på Addisons sygdom.

Synacthen stimulation test

Hvis kortisol i dit blod er lavt, eller dine symptomer stærkt tyder på Addisons sygdom, skal du have en synacthen-stimuleringstest for at bekræfte diagnosen.

Din læge kan henvise dig til en endokrinologisk enhed (en enhed, der er specialiseret i undersøgelse af hormoner) til testen. Hvor presserende henvisningen er, afhænger af hvor alvorlige dine symptomer er.

Synacthen er en menneskeskabt (syntetisk) kopi af det adrenokortikotrofe hormon (ACTH). ACTH produceres naturligt af hypofysen (en kirtel i ærtestørrelse under hjernen) for at tilskynde binyrerne til at frigive kortisol og aldosteron.

Når der gives synacthen, skal binyrerne reagere på samme måde som de ville over for ACTH ved at frigive cortisol og andre steroidhormoner i blodet.

Der tages en blodprøve og testes for kortisol, før der gives en injektion af synacthen i armen. Yderligere blodprøver vil blive taget for at måle cortisol efter 30 minutter og efter 60 minutter.

Hvis ACTH-niveauet er højt, men kortisol- og aldosteronniveauet er lavt, er det normalt en bekræftelse af Addisons sygdom.


Skjoldbruskkirtelfunktionstest

Din skjoldbruskkirtel kan også testes for at se, om den fungerer korrekt.

Din skjoldbruskkirtel findes i din hals. Det producerer hormoner, der styrer din krops vækst og stofskifte.

Mennesker med Addisons sygdom har ofte en underaktiv skjoldbruskkirtel (hypothyroidisme) , hvor skjoldbruskkirtlen ikke producerer nok hormoner.

Ved at teste niveauerne af visse hormoner i dit blod kan din endokrinolog (specialist i hormonbetingelser) afgøre, om du har hypothyroidisme.

Scanninger

I nogle tilfælde kan din specialist henvise dig til en scanning af binyrerne – dette kan være en CT-scanning eller en MR-scanning .

Diagnose under en binyrekrise

Hvis Addisons sygdom efterlades ubehandlet, fører det til sidst til en binyrekrise. Det er her, symptomerne på Addisons sygdom vises hurtigt og alvorligt.

Under en binyrekrise er der ikke nok tid til at udføre en synacthen-stimuleringstest for at bekræfte Addisons sygdom.

Hvis det er muligt, vil der blive taget blod og testet for de ovennævnte abnormiteter. Mens du venter på resultaterne, kan behandlingen startes med steroidinjektioner og væsker, der indeholder salt og glukose.

Læs mere om behandling af Addisons sygdom .

Kørsel

Hvis du er diagnosticeret med Addisons sygdom og har en bus-, turist- eller lastbilslicens, er det din juridiske forpligtelse at informere Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA).

Læs om kørsel og Addisons sygdom på GOV.UK-webstedet.