Addisons sygdom – Behandling

Hvis du har Addisons sygdom, skal du tage daglig medicin for at erstatte de tabte hormoner. Dette skal hjælpe dig med at leve et aktivt liv, selvom mange mennesker finder, at de stadig har brug for at klare deres træthed.

I nogle tilfælde kan de underliggende årsager til Addisons sygdom behandles. For eksempel behandles tuberkulose (TB) med et antibiotikakur i en periode på mindst 6 måneder.

Imidlertid er de fleste tilfælde forårsaget af et problem med immunsystemet, der ikke kan helbredes.

Medicin mod Addisons sygdom

Behandling involverer normalt kortikosteroid (steroid) erstatningsterapi for livet. Kortikosteroidmedicin bruges til at erstatte de hormoner cortisol og aldosteron, som din krop ikke længere producerer. Det tages normalt i tabletform 2 eller 3 gange om dagen.

I de fleste tilfælde bruges en medicin kaldet hydrocortison til at erstatte cortisol. Andre mulige lægemidler er prednisolon eller dexamethason, selvom disse er mindre almindelige.

Aldosteron erstattes med en medicin kaldet fludrocortison. Din læge kan også bede dig om at tilføje ekstra salt til din daglige diæt, selvom det ikke er nødvendigt, hvis du tager nok fludrocortisonmedicin. I modsætning til de fleste mennesker, hvis du føler trang til at spise noget salt, så skal du spise det.

Generelt har de lægemidler, der anvendes til Addisons sygdom, ikke bivirkninger, medmindre din dosis er for høj. Hvis du tager en højere dosis end nødvendigt i lang tid, er der risiko for problemer som svækkede knogler (knogleskørhed) , humørsvingninger og søvnbesvær (søvnløshed) .

At leve med Addisons sygdom

Mange mennesker med Addisons sygdom finder ud af, at det at tage deres medicin gør det muligt for dem at fortsætte med deres normale kost og træningsrutiner.

Udbrud af træthed er imidlertid også almindeligt, og det kan tage noget tid at lære at håndtere disse perioder med lav energi.

Nogle mennesker finder, at behovet for at tage regelmæssige doser af medicin er restriktivt og påvirker deres daglige liv eller følelsesmæssige sundhed. Mangler en dosis medicin eller tager det sent, kan også føre til udmattelse eller søvnløshed.

Nogle mennesker kan udvikle tilknyttede sundhedsmæssige forhold, såsom diabetes eller en underaktiv skjoldbruskkirtel , som kræver ekstra behandling og styring.

Du bliver normalt nødt til at have aftaler med en endokrinolog hver 6. til 12. måned, så de kan gennemgå dine fremskridt og om nødvendigt justere din medicindosis. Din læge kan yde support og gentage recepter imellem disse besøg.

Hvis du ikke tager din medicin, kan det føre til en alvorlig tilstand, der kaldes binyrekrisen, så du skal:

 • husk at indsamle dine gentagne recepter
 • opbevar ekstra medicin efter behov – for eksempel i bilen eller på arbejdspladsen og medbring altid noget ekstra medicin
 • tage din medicin hver dag på det rigtige tidspunkt
 • pakke ekstra medicin, hvis du går væk – normalt dobbelt så meget, som du normalt har brug for, plus dit injektionssæt (se nedenfor)
 • medbring din medicin i din håndbagage, hvis du rejser med fly med en note fra din læge, der forklarer, hvorfor det er nødvendigt

Du kan også informere nære venner eller kolleger om din tilstand. Fortæl dem om tegn på binyrekrise, og hvad de skal gøre, hvis du oplever en.

Medicinske alarmarmbånd

Det er også en god ide at bære et medicinsk alarmarmbånd eller halskæde, der informerer folk om, at du har Addisons sygdom.

Efter en alvorlig ulykke, såsom et bilulykke, producerer en sund person mere cortisol. Dette hjælper dig med at klare den stressende situation og yderligere belastning på din krop, der skyldes alvorlig skade. Da din krop ikke kan producere cortisol, skal du bruge en hydrokortisoninjektion for at erstatte den og forhindre en binyrekrise.

Iført et medicinsk alarmarmbånd informeres ethvert medicinsk personale, der behandler dig om din tilstand, og hvilken medicin du har brug for.

Armbånd eller halskæder til medicinsk alarm er smykker, der er indgraveret med din medicinske tilstand og et nødnummer. De fås fra en række forhandlere. Spørg din læge, hvis der er en, de anbefaler, eller gå til MedicAlert- webstedet.

Hvis du har brug for at blive på hospitalet, skal sundhedspersonalet, der er ansvarlig for din pleje, også vide, at du har brug for steroiderstatningsmedicin under hele dit ophold. Det er vigtigt at bemærke, at dette råd stadig gælder, selvom du ikke skal spise eller drikke (nul i munden) af en eller anden grund.

Justering af din medicin

På bestemte tidspunkter skal din medicin muligvis justeres for at tage højde for yderligere belastning på din krop. For eksempel kan det være nødvendigt at øge doseringen af din medicin, hvis du oplever et af følgende:

Dette hjælper din krop med at klare den ekstra stress. Din endokrinolog overvåger din dosis og rådgiver om eventuelle ændringer.

Over tid, når du vænner dig til tilstanden og lærer, hvad der kan udløse dine symptomer, kan du lære at justere din medicin selv. Imidlertid skal du altid kontakte din læge eller specialist, hvis du er i tvivl.

Nødbehandling

Du og en partner eller et familiemedlem kan trænes i at administrere en injektion af hydrokortison i en nødsituation.

Dette kan være nødvendigt, hvis du går i chok efter en skade, eller hvis du oplever opkastning eller diarré og ikke er i stand til at holde oral medicin nede. Dette kan forekomme, hvis du er gravid og har morgenkvalme . Din endokrinolog vil diskutere med dig, hvornår en injektion kan være nødvendig.

Hvis du har brug for at administrere akut hydrocortison, skal du altid ringe til din læge straks derefter. Kontroller, hvilke tjenester der er uden for åbningstiden i dit lokale område, i tilfælde af nødsituationer uden for normal arbejdstid.

Du kan også registrere dig hos din lokaleambulancetjeneste , så de har en oversigt over dit behov for en steroidinjektion eller tabletter, hvis du har brug for deres hjælp.

Behandling af binyrekrise

Binyrekrise eller Addison-krise har brug for hurtig lægehjælp. Ring 112 for en ambulance, hvis du eller nogen, du kender, oplever binyrekrise.

Tegn på en binyrekrise inkluderer:


 • svær dehydrering
 • bleg, kold, klam hud
 • sved
 • hurtig, lav vejrtrækning
 • svimmelhed
 • svær opkastning og diarré
 • svær muskelsvaghed
 • hovedpine
 • svær døsighed eller bevidsthedstab

På hospitalet får du masser af væske gennem en vene i armen for at rehydrere dig. Dette vil indeholde en blanding af salte og sukkerarter (natrium, glukose og dextrose) for at erstatte det, din krop mangler. Du injiceres også med hydrokortison for at erstatte det manglende cortisolhormon.

Eventuelle underliggende årsager til binyrekrisen, såsom en infektion, vil også blive behandlet.

Gratis recepter

Hvis du får behandling for Addisons sygdom, har du ret til en medicinsk undtagelsesattest. Dette betyder, at du ikke behøver at betale for de recept, du har brug for.

Sehjælp til receptomkostninger for mere information.