Addisons sygdom – Årsager

Addisons sygdom udvikler sig, når det ydre lag af binyrerne (binyrebarken) er beskadiget, hvilket reducerer niveauet af hormoner, det producerer.

Problemer med immunsystemet

Et problem med immunsystemet er den mest almindelige årsag til Addisons sygdom i Storbritannien og tegner sig for 70% til 90% af tilfældene.

Immunsystemet er din krops forsvar mod infektion og sygdom. Hvis du er syg, producerer dit immunsystem antistoffer – en særlig type protein, der ødelægger sygdomsbærende organismer og toksiner. Disse antistoffer angriber årsagen til sygdommen.

Men hvis du udvikler et problem med dit immunsystem, kan det begynde at angribe dit eget sunde væv og organer. Dette kaldes en autoimmun lidelse.

Addisons sygdom kan udvikle sig, hvis dit immunsystem angriber dine binyrerne og alvorligt beskadiger din binyrebark.

Når 90% af binyrebarken ødelægges, vil dine binyrerne ikke være i stand til at producere nok af steroidhormonerne cortisol og aldosteron. Når niveauet af disse begynder at falde, vil du opleve symptomer på Addisons sygdom .

 It's not clear why some people develop this problem with their immune system, although it can run in families.

Genetik

Forskning har vist, at nogle mennesker med visse gener er mere tilbøjelige til at udvikle autoimmune lidelser.

Det er ikke klart, hvordan disse gener fører til Addisons sygdom og lignende tilstande, men det betyder, at din risiko for at udvikle Addisons sygdom øges, hvis du eller et nært familiemedlem har en anden autoimmun tilstand, såsom:

Andre årsager

Tuberkulose (TB) er den mest almindelige årsag til Addisons sygdom over hele verden, men det er sjældent i Storbritannien.

TB er en bakteriel infektion, der for det meste påvirker lungerne, men også kan sprede sig til andre dele af din krop. Det kan forårsage Addisons sygdom, hvis det beskadiger dine binyrerne.

Andre mulige årsager til Addisons sygdom inkluderer:

  • infektioner – såsom dem, der er forbundet med AIDS , eller svampeinfektioner
  • en blødning – meget kraftig blødning i binyrerne, undertiden forbundet med meningitis eller andre former for svær sepsis
  • kræft – hvis kræftceller fra andre steder i kroppen spredes til binyrerne
  • amyloidose – en sygdom, hvor amyloid, et protein produceret af dine knoglemarvsceller, bygger sig op og beskadiger dine binyrerne
  • kirurgisk fjernelse af begge binyrerne (adrenalektomi) – for eksempel for at fjerne en tumor
  • adrenoleukodystrofi (ALD) – en sjælden, livsbegrænsende arvelig tilstand, der påvirker binyrerne og nervecellerne i hjernen og mest ses hos unge drenge
  • visse behandlinger, der er nødvendige for Cushings syndrom – en samling af symptomer forårsaget af meget høje niveauer af cortisol i kroppen

Sekundær binyreinsufficiens

Produktionen af hormoner fra binyrerne kan også blive påvirket af skade på hypofysen – en ært-størrelse kirtel placeret under hjernen, der producerer et hormon, der stimulerer binyren. Dette kaldes sekundær binyreinsufficiens og er en separat tilstand for Addisons sygdom.

Sekundær binyreinsufficiens kan forekomme, hvis din hypofyse bliver beskadiget – for eksempel på grund af en tumor på hypofysen (hypofyseadenom).